Ποτέ πριν στην ιστορία του ανθρώπου το ευρύ κοινό δεν στηρίχτηκε τόσο πολύ στα φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία του πόνου, την απόκτηση ηρεμίας ή την αντιμετώπιση μιας σοβαρής ασθένειας. Με τόσα πολλά διαφορετικά φάρμακα καθώς και διαφορετικούς συνδυασμούς φαρμάκων που έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές σήμερα, ο κίνδυνος ενός θανάσιμου χημικού συνδυασμού αποτελεί μια πραγματικότητα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα μάλλον δεν σκέφτονται ότι τα μεμονωμένα φάρμακα που λαμβάνουν θα μπορούσαν να ενεργήσουν με διαφορετικό τρόπο μέσα στο σώμα τους σε συνδυασμό σε άλλα φάρμακα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται φαρμακευτική αλληλεπίδραση και ανάλογα με το είδος των φαρμάκων μια τέτοια αλληλεπίδραση θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρα.
Τα ακόλουθα 5 παραδείγματα αποτελούν θανάσιμο συνδυασμό φαρμάκων που δεν πρέπει ποτέ να λάβετε ταυτοχρόνως προκειμένου να μην θέσετε τη ζωή σας σε κίνδυνο:
1) Παυσίπονα και αγχολυτικά. Τα μεταβολικά μονοπάτια μέσα στο σώμα που επηρεάζονται από οπιοειδή παυσίπονα, όπως η υδροκωδόνη (αναλγητικό Oxycontin), είναι τα ίδια με αυτά που επηρεάζονται από τις βενζοδιαζεπίνες. Και οι 2 κατηγορίες φαρμάκων οδηγούν σε ύφεση ορισμένες σωματικές λειτουργίες και κυρίως εκείνες που επηρεάζουν τον πόνο και το άγχος.
Λαμβάνοντας αυτά τα 2 φάρμακα ταυτοχρόνως, οι χρήστες βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας. Ο συνδυασμός οπιοειδών και βενζοδιαζεπινών μπορεί να αυξήσει τη διέγερση που προέρχεται από τη χρήση των 2 φαρμάκων οδηγώντας μεν σε λιγότερο πόνο και άγχος, βάζοντας όμως σε κίνδυνο τη ζωή σας!
2) Φάρμακα για το κρυολόγημα και ακεταμινοφαίνη. Δεδομένου ότι πολλές κατηγορίες πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού, τα φάρμακα για το κρυολόγημα θεωρούνται από πολλούς ως επί το πλείστον ασφαλή. Η αλήθεια είναι ότι περιέχουν συστατικά, όπως η δεξτρομεθορφάνη, τα οποία όταν συνδυάζονται με τα παυσίπονα που δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol), μπορεί να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια.
Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα, όπως το DayQuil, περιέχουν και τα 2 συστατικά στην ίδια φόρμουλα, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για μια συνταγή που οδηγεί σε ηπατική ανεπάρκεια. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε κάποιο από αυτά τα προϊόντα, ειδικά αν σκοπεύετε να τα χορηγήσετε σε ένα άρρωστο παιδί ή κάποιο άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
3) Στατίνες και αντιμυκητιασικά φάρμακα. Οι στατίνες από μόνες τους έχουν κατηγορηθεί για εξαιρετικά πολλές και βαριές παρενέργειες. Τα συγκεκριμένα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη είναι ακόμα πιο επικίνδυνα όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με αντιμυκητιασικά φάρμακα, όπως η κλοτριμαζόλη (Lotrimin), τα οποία αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας.
Άλλοι σοβαροί κίνδυνοι είναι βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της μείωσης του συνενζύμου Q10, νευρολογικές ασθένειες, αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί σε διαβήτη και κυτταρική δυσλειτουργία με τη μορφή κακής μιτοχονδριακής λειτουργίας.
4) Συνδυασμός μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Αν θέλετε να πάρετε ένα παυσίπονο χωρίς συνταγή γιατρού με σκοπό να απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο ή τις μυϊκές κράμπες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα. Τα συνηθισμένα φάρμακα, όπως η ναπροξένη (Aleve), η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) και η ασπιρίνη ενέχουν ήδη κινδύνους όταν λαμβάνονται μόνα τους, αλλά γίνονται ακόμα πιο τοξικά όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό.
Η ανάμιξη οποιουδήποτε από αυτά τα φάρμακα ακόμα και στις συνιστώμενες δόσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης του ήπατος, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί – ή ακόμα καλύτερα να αναζητήσετε μια φυσική εναλλακτική λύση, που δεν θα βλάψει τα ζωτικά όργανα σας!
5) Αντιβηχικά και βαλσαμόχορτο. Πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση του βήχα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού περιέχουν πρόσθετα που αναγκάζουν το σώμα να παράγει μεγάλο ποσοστό σεροτονίνης, μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο σεροτονίνης. Αυτή η κατάσταση μπορεί ενδεχομένως να επιδεινωθεί αν λαμβάνετε και βαλσαμόχορτο, μια φυσική θεραπεία για την κατάθλιψη που αυξάνει επίσης τα επίπεδα σεροτονίνης.
Το υπερβολικό ποσοστό σεροτονίνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, απώλεια σωματικού ελέγχου, χρόνιο πόνο, δυσκολία στην όραση, ακόμα και θάνατο.
Τέλος, λάβετε υπόψη, ότι και τα βότανα πολλές φορές μπορεί να έχουν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Γι αυτό το λόγο η Εναλλακτική Δράση πάντα αναφέρει στο τέλος κάθε άρθρου που αφορά την περιγραφή βοτάνων ή θεραπευτικές συνταγές, ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη οποιονδήποτε ουσιών όταν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Η αναφορά αυτή κάτω από κάθε άρθρο δεν είναι τυπική, είναι για την προστασία σας. Προσοχή λοιπόν!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου