Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Το Μυστικό του Ηνίοχου των Δελφών




(σ.σ.Μια διαφορετική ερμηνεία για το τι αναπαριστά ο Ηνίοχος των Δελφών…)

Δελφοί: Μόλις διαβούμε το κατώφλι του Μουσείου μας φέρνει απέναντι από ένα αριστούργημα,τον Ηνίοχο. Είναι ο Βάττος, ο ιδρυτής της Κυρηναϊκής δυναστείας στην Αφρική,της σημερινής Τριπολίτιδος.Άλλοτε πίστευαν ότι παρίστανε πρίγκηπα των Συρακουσών, κάποιος όμως ανακάλυψε την αρχική του επιγραφή «Αρκεσίλας».


Κατά τον Παυσανία,όταν όταν το 462 π.Χ. ο Αρκεσίλας νίκησε με τέθριππο στους Δελφούς, έστησε αναμνηστικό άγαλμα του προγονό του Βάττου, κόντα στον ναό του Απόλλωνος. Σε αυτό ακριβώς το μέρος βρέθηκε ο Ηνίοχος,ένα από τα καλλίτερα πρωτότυπα της αρχαίας γλυπτικής.

Παριστάνει ισχνόν νέον με την ταινία του νικητού στα μαλλιά,μακρύ χιτώνα ψηλά ζωσμένον και ύφος σοβαρό,καθώς αρμόζει σε ήρωα που θα δώσει μάχη στα ξένα.Κυττάζει κατ’ ευθείαν εμπρός και μακρυά,γυρεύοντας ίσως την Αφρική.



Ο Βάττος ήταν ίσως γιος του Κυκλαδίτη Πολύμνηστου και της μοναχοκόρης του βασιλέως της Κρήτης Ετεάρχου η οποία,από φυσική κλίση προς την ακολάσια,εγκατέλειψε το παλάτι και τα πλούτη της για να γίνει κοκότα.

Ο Βάττος είχε κληρονομήσει από την μητέρα του κράσι τυχοδιώκτη, γλεντούσε, πολεμούσε, πήγαινε από τη μια περιπέτεια στην άλλη, ωόσο να μεστώση.Και το 640 π.Χ. τριαντάρης άντρας πια ήρθε στους Δελφούς να ρωτήσει τι σοβαρότερο μπορούσε να κάνη. Το μαντείο τον περίμενε,τέτοιους τύπους ήξερε καλά να τους χρησιμοποιεί.

Του είπε:»Βάττ’ επί φωνής ήλθες.Άναξ δε σοι Φοίβος Απόλλων εις Λυβίην πέμπει,μηλοτρόφον οικιστήρα». Ήταν εθνική ανάγκη τότε να πάνε άποικοι στην Τριπολίτιδα για να σταματήσουν την επέκτασιν προς την Ανατολή των Καρχηδονίων,που είχαν αρχίσει,τον έβδομον αιώνα,να γίνωνται επικίνδυνοι για τον ελληνισμό.

Ο Βάττος αρμάτωσε αμέσως πλοία μ’ αποφασισμένους συντρόφους,πέρασε στην Αφρική κ’ έκτισε την Κυρήνη,σε θέσι οχυρή που σύχναζαν οι θαλασσινοί για να πάρουν γλυκό νερό κ’ οι ιθαγενείς για ν’ ανταλλάξουν μαζί τους προϊόντα. Επί σαρράντα χρόνια ο Βάττος εχόρτασε μάχες και σκοτωμούς που δεν τους βάζει ανθρώπινος νους,αφού με μια χούφτα παλληκάρια υπέταξε πολλά βαρβαρικά κ’ επικίνδυνα φύλα. Επέρασε τη Λυβική έρημο και νίκησε το στρατό των Φαραώ,ίδρυσεν ένα απ’ τα πλουσιώτερα ελληνικά αποικιακά κράτη κ’ εξουσίασε μόνος του τη βόρειο Αφρική,που με τόσο κόπο κρατούν σήμερα τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.



Από το βιβλίο του Χρήστου Ζαλοκώστα»Γύρω απ’ την Ελλάδα»,έκδοση 1935.
Επιμέλεια-visaltis.net
(Η ορθογραφία έχει κρατηθεί όπως είναι στο πρωτότυπο κείμενο)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου