Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Περίεργη σύλληψη συμβούλου του Πούτιν στη Θεσσαλονίκη




Παρ” ολίγο διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ρωσίας, αφού οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης μπλόκαραν την είσοδο στο στενό σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου Αλεξάντερ Ντούγιν που έφτασε στην Ελλάδα για να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, λίγες ημέρες πριν την άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν.



Ευτυχώς, μετά από εξηγήσεις, χειρισμούς σε διπλωματικό επίπεδο και την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών επετράπη η είσοδος στον κ. Ντούγκιν. Φαίνεται πώς κάποιοι αντιλήφθηκαν το βάρος της επίσκεψης Ντούγκιν στην Αθήνα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο συγγραφέας και φερόμενος ως στενός συνεργάτης του Βλάντιμιρ Πούτιν, κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, όταν όνομα παρόμοιο με το δικό του, εμφανίστηκε σε σχετική λίστα με άτομα κατά των οποίων εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όταν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και εξ απορρήτων του Β. Πούτιν κατευθυνόταν προς το Άγιο Όρος ενόψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου και του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου. Όμως όταν έφθασε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης οι αρχές τον ενημέρωσαν πως υπάρχει αίτημα της Ουγγαρίας για απαγόρευση εισόδου του σε ευρωπαϊκό έδαφος κι εν προκειμένω στην Ελλάδα.

Ο ίδιος αντέδρασε λέγοντας πως η δικαστική απόφαση για τη συγκεκριμένη απαγόρευση ήταν το 2014 και πως από τότε έχει ταξιδέψει αρκετές φορές κι ελεύθερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Tsagrad επρόκειτο για ξενοκίνητη προβοκάτσια και η άρνηση εισόδου στην Ελλάδα έχει σχέση με άλλο ζήτημα και το ουγγρικό αίτημα ήταν απλώς η επίσημη δικαιολογία.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε το Tsagrad κάποιες «δυνάμεις» δεν επιθυμούν την επαναπροσέγγιση της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες και το ρωσικό πρακτορείο συνέδεσε το θέμα με αμερικανικούς «δορυφόρους» στις Βρυξέλλες και διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Ο Ντουγκίν έχει έντονα επικρίνει την αντεθνική, αντιευρωπαϊκή και αντιχριστιανική πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ. “Το αίτημα από την Ουγγαρία, μια χώρα που ο Ρώσος φιλόσοφος έχει επικρίνει λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη ήταν μια πρόφαση”, επισημαίνεται. Οι πραγματικοί εχθροί του όπως λέει και ο ίδιος είναι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και οι Φιλελεύθεροι που έχουν σφετεριστεί την εξουσία στη σύγχρονη Ευρώπη.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως είναι προφανές ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί σοβαρά για τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και απαιτεί από τα πολλά πολιτικά κόμματα της Ευρώπης να άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπαθεί να δυσφημίσει τόσο δημόσιες πρωτοβουλίες όσο και ιδιωτικές, όπως αποδεικνύεται από την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα αναφέροντας πως το γεγονός πως στο πλαίσιο των εντολών των κυρίων από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ένας γνωστός Ρώσος ορθόδοξος φιλόσοφος δεν είχε άδεια να μπει σε ορθόδοξο έδαφος, δείχνει πως για άλλη μια φορά η Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Ορθόδοξης Ελλάδας έχουν καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις.

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν είναι ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι ο εμπνευστής και θεωρητικός της νέας ρωσικής γεωπολιτικής και του ρεύματος του «ευρασιανισμού» και έχει επηρεάσει αρκετά τον Ρώσο πρόεδρο για τις κινήσεις του στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ο Ρώσος θεωρητικός είναι μια ισχυρή φυσιογνωμία και οι απόψεις του για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης, τελευταία Μόσχας-Άγκυρας, είναι βαρυσήμαντες για τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Β. Πούτιν τον έχρισε πρώτο σύμβουλό του σε θέματα γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής και εφαρμόζει πιστά την θεωρία του από την εποχή που το Ισλαμικό Κράτος είχε γίνει βραχνάς για τη Μόσχα και τα συμφέροντα της.

Φέρεται να έχει επηρεάσει από το 2012 το καθεστώς του προέδρου Πούτιν και την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σε τέτοιο βαθμό που το περιοδικό «Foreign Affairs» τον χαρακτήρισε «ο εγκέφαλος του Πούτιν» και ο γαλλικός «Nouvel Observateur» ως «ο Ρασπούτιν του Πούτιν».

Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1962 με πατέρα και παππού στρατιωτικούς. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Λεμονόσοφ της Μόσχας.

Στενές είναι οι σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα ο Ντούγκιν έστειλε επιστολή στον Νίκο Μιχαλολιάκο στη φυλακή με θερμά λόγια συμπαράστασης.
Η Χρυσή Αυγή ανέφερε για αυτό:

«Ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Μιχαλολιάκος διατηρεί εδώ και μήνες κύκλο επαφών με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες. Μια εκ των κορυφαίων είναι και ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες και συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα γεωπολιτικής» γράφει στο σάιτ της και αναπαραγάγει δημοσίευμα του εθνικιστικού site defencenet σχετικά με την αλληλογραφία τους: «Στην επιστολή του ο Α.Ντούγκιν, αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στις γεωπολιτικές προσεγγίσεις και θέσεις του κόμματος και ζητεί να ανοίξει ένα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κόμματος και του think tank που έχει ιδρύσει ο ίδιος στην Μόσχα. Είναι η δεύτερη φορά μετά το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων που είχε μεταδώσει τα περί συλλήψεων «ριζοσπαστών πολιτικών» που η ρωσική πλευρα εμφανίζεται να συμπαραστέκεται στο κόμμα του Λαϊκού Συνδέσμου και προσωπικά στον Ν. Μιχαλολιάκο».

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, με τους βουλευτές Ελένη Ζαρούλια και Αρτέμη Ματθαιόπουλου πήγε στη Μόσχα για να συναντήσει τον σύμβουλο του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν.

Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν έδωσε συνέντευξη στο site της Χρυσής Αυγής στην οποία δήλωνε: Γνωρίζω πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα σας είναι πολύ ασταθής και εύθραυστη. Η πολιτική ελίτ δε θα επιβιώσει σε μια κρίση τέτοιας έκτασης και θεωρώ απολύτως βέβαιο πως αυτή θα αντικατασταθεί από μια ανερχόμενη πολιτική δύναμη που προτείνει τη ρήξη με το παλαιό. Είμαι το ίδιο βέβαιος ότι αυτή η δύναμη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το υπάρχον πολιτικό σύστημα γιατί βασίζεται στις παραδόσεις, τις οποίες εκλαμβάνει ως τη μοναδική σταθερά που ασπάζεται και κατανοεί η πλειοψηφία του λαού σας. Θα επαναλάβω κάτι που είπε ο πρόεδρος Πούτιν, ότι φυσικός σύμμαχος της Ρωσίας θα είναι εκείνος που αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση, τον φιλελευθερισμό και κάθε τι που συνιστά την πραγμάτωση της αμερικανικής ηγεμονίας. Εάν λοιπόν αυτή η δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή, τότε ναι, εφόσον προστατεύετε την ταυτότητα και τη συνείδηση του λαού σας είστε φίλος μας και σίγουρα θα προβούμε στην συνεργασία που τόσο είναι επιθυμητή με τη χώρα σας!».

Σχολιάζοντας δε τις φυλακίσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο Ντούγκιν ήταν κάτι παραπάνω από θερμός: «Θεωρώ ότι η δαιμονοποίηση σας δεν είναι τυχαία και προφανώς αυτό δεν αφορά το γεγονός ότι είστε κατ᾽ αυτούς ένας πολιτικός αντίπαλος, αλλά το ότι δεν πορεύεστε στον ίδιο δρόμο με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Διαφέρετε γιατί πιστεύετε σε παραδοσιακές αξίες κι αυτό το λέτε ανοιχτά. Γνωρίζω επίσης τις θέσεις σας εις ότι αφορά την γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσία. Εκφράζετε τα συμφέροντα των Ελλήνων κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Με τη συμμετοχή σας στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο θα επιδιώξετε αυτές τις θέσεις σας, θέσεις που έχουν να κάνουν με παραδοσιακές αξίες όπως ο θεσμός της οικογένειας, της θρησκείας, της αγάπης για την πατρίδα κ.ο.κ. Έχει αποδειχτεί πως οι διώξεις εις βάρος σας έχουν πολιτικό κίνητρο, αλλά η βέβαιη είσοδος σας στην ευρωβουλή θα μας δώσει από κοινού τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε το γεωπολιτικό μας όραμα, το όραμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία που θα αποτελέσει την απαρχή της ανοικοδόμησης της Ευρώπης των Εθνών».

Οι σχέσεις Κοτζιά-Ντούκιν

Στις αρχές του περσινού έτους είχε δημιουργηθεί μείζον θέμα μετά από άρθρο των Financial Times με το οποίο κατηγορούσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για σχέσεις με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν. Ο Ν. Κοτζιάς διέψευσε αρχικά το δημοσίευμα, ωστόσο στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε φωτογραφία τους στον Πειραιά, τον Απρίλιο του 2013. Λίγες μέρες μετά, ο Ν. Κοτζιάς με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραδέχθηκε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις καθηγητή, καθώς, «ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας».




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου