Bρετανία ψήφισε "Brexit". Τι σημαίνει όμως αυτό για τα επαγγελματικά σπορ και πιο συγκεκριμένα για το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, την Premier League; Αν και η διαδικασία της οριστικής αποχώρησης θα διαρκέσει δύο χρόνια, διάστημα στο οποίο θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση των νέων όρων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επιπτώσεις αναμένεται να επηρεάσουν το αγγλικό ποδόσφαιρο με τρεις τρόπους:
Αύξηση του κόστους των μεταγραφών για τις ομάδες λόγω της ισοτιμίας.
Αυστηρότερα κριτήρια για την απόκτηση παικτών εκτός Βρετανίας βάσει του υπάρχοντος καθεστώτος για τους μη Ευρωπαίους (το 75% των διεθνών αγώνων τα δύο τελευταία χρόνια).
Αφαίρεση του δικαιώματος απόκτησης νεαρών παικτών (κάτω των 18) που εν συνεχεία αγωνίζονται ως γηγενείς (8/25 σε κάθε ρόστερ).
Όπως αναφέρει η Guardian, σύμφωνα με το άρθρο 50 η Βρετανία θα έχει ένα παράθυρο δύο ετών για να διαπραγματευτεί τους νέους όρους που θα ορίζουν τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις θα αργήσουν να φανούν, ωστόσο αυτό που βρίσκεται ήδη προ των πυλών αφορά το κόστος των μεταγραφών, επειδή σχετίζεται με την αλλαγή της ισοτιμίας της λίρας με το ευρώ. Τα χρηματιστήρια κάνουν από το πρωί "βουτιά", το ίδιο και η στερλίνα έναντι του Eυρώ. Μέσα σε λίγες ώρες για παράδειγμα η μεταγραφή του Μιτσί Μπατσουαγί της Μαρσέιγ που κόστιζε πριν από μερικές ημέρες 31 εκατομμύρια λίρες (σύμφωνα με την προσφορά της Γουέστ Χαμ), τώρα κοστίζει 40 εκατομμύρια λίρες!
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα θα αφορά τις εργασιακές σχέσεις που θα οριστούν για τους "οικονομικούς μετανάστες" (τέτοιοι λογίζονται και οι ποδοσφαιριστές), καθώς αναμένεται να προσαρμοστεί το εργασιακό πλαίσιο για όσους προέρχονται από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μέγεθος και η ένταση των αλλαγών στο αγγλικό ποδόσφαιρο θα φανεί όταν καθίσει η σκόνη από τη βόμβα του Brexit. Θα πρέπει να περάσουν βδομάδες και να διαπραγματευτούν οι νέες συνθήκες μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των παικτών, που μέχρι πρότινος λογίζονταν ως "κοινοτικοί" (Μποσμάν).
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, περισσότεροι από 400 παίκτες αγωνίζονται στις δύο πρώτες κατηγορίες της Αγγλίας και της Σκωτίας και το πιθανότερο είναι ότι η πλειονότητά τους δεν πληροί τις εργασιακές προϋποθέσεις που ορίστηκαν από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τον Μάρτιο του 2015. Μέχρι πρότινος για να μπορέσει ένα παίκτης (εκτός Ευρώπης) να αγωνιστεί στο Ενωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να έχει αγωνιστεί στο 75% των διεθνών αγώνων της χώρας του τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι όροι της μη-Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να πληρούν αυτό το μίνιμουμ των διεθνών αγώνων σε διάστημα 24 μηνών, όπως ορίζεται βάσει ποσοστού αναλογικά με την θέση της εκάστοτε χώρας στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA. Το λογικό είναι ότι αυτό το μοντέλο θα περιλαμβάνει από 'δω και στο εξής και τους παίκτες από την Ευρώπη.
Η ελευθερία της μετακίνησης -που ισχύει μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- επέτρεπε στους παίκτες να ζουν επαγγελματικά από το ποδόσφαιρο χωρίς να πληρούν τη συγκεκριμένη προϋπόθεση. Βέβαια, σημειώνεται ότι είναι απίθανο κάτι τέτοιο να ισχύσει άμεσα, καθώς αναμένεται να μεσολαβήσουν δύο χρόνια μέχρι να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία οριστικά από την ΕΕ.
Αν όμως ο περιορισμός ίσχυε από τώρα για τους Ευρωπαίους που φιλοδοξούν να αγωνιστούν στην Premier League, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι Αντονί Μαρσιάλ, Μοργκάν Σνιντερλέν, Γιοάν Καμπάιγ και Ν' Γκολό Καντέ (για παράδειγμα) δεν θα είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν, καθώς δεν έχουν παίξει πάνω από το 45% των αγώνων της εθνικής Γαλλίας από τον Ιούλιο του 2014 και έπειτα.
Άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις στους ταλαντούχους νεαρούς παίκτες που αποκτούν οι αγγλικές ομάδες και οι οποίοι λογίζονται ως "γηγενείς" βάσει των κανονισμών της ελεύθερης μετακίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι πρότινος ίσχυε ότι για παράδειγμα αν ένας παίκτης είχε εγγραφεί σε ομάδα για τρεις σεζόν ή 36 μήνες συνολικά (ακόμη και με διαλείμματα) πριν συμπληρώσει το 21ο έτος, τότε λογίζεται ως "γηγενής". Και αυτή τη στιγμή οι κανονισμοί της Premier League ορίζουν ότι κάθε ομάδα πρέπει να διαθέτει 8 τέτοιους παίκτες στο ρόστερ των 25. Για παραδειγμα με τα νέα δεδομένα το "status" του Σεσκ Φάμπρεγκας θα άλλαζε.
Ο Πογκμπά ήταν ένα αντίστοιχο παράδειγμα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 70 παιδιά κάτω των 18 που αγωνίζονται σε ομάδες της Premier League, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τρεις διαφορετικές πτυχές, τρία ερωτηματικά (σε σχέση με το πόσο θα επηρεάσουν τελικά την κατάσταση). Το σίγουρο είναι ότι το ντόμινο του Brexit επηρεάζει και το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου