Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Γυναίκα της Ικαρίας στα 117 με νέα μαλλιά και δόντια!


<Μια απίστευτη ιστορία για την μαθουσάλα Φανή Γεραλή από τον Χριστό Ραχών, τη ζωή και το τέλος της.

Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες με αφορμή την έρευνα, πριν ενάμιση χρόνο από τις «Μπλε Ζώνες», για τη μακροζωία στην Ικαρία. Αλλά σε αυτήν την ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω ταιριάζει όσο σε καμία, το «Απίστευτο κι όμως Αληθινό». Η Φωτεινή Γεραλή, από τον Χριστό Ραχών, έζησε μια ολόκληρη ζωή ….και λίγη ακόμα! Έφυγε από την ζωή, (υπερ)πλήρης ημερών, 117 ετών και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα του 1954 αλλά και μας ομολογεί ο δισέγγονος (τρισέγγονος και βάλε) της, Σταύρος Μαρτίνης, μετά τα 100 ξεκίνησε να βγάζει πάλι μαύρες τρίχες και 7 δόντια!Η όραση και η ακοή της γιαγιάς Γεραλή παρέμεναν σε εξαιρετική κατάσταση όπως επίσης το μυαλό και η αντίληψη της. Όπως μάλιστα σημειώνει ο αρθρογράφος του 1954, σε αντίθεση με την «εκατοντάχρονη» του Ντοστογιέφσκι η οποία όσο συζητά τόσο βυθίζεται στο θάνατο, αργοσβήνει και πεθαίνει, η Φανή Γεραλή, «λαίμαργη προς την αθανασία», έπαιρνε ζωή από την κουβέντα κι είχε σκοπό να ζήσει πολύ ακόμα.

Κι αν είχε μια ταραγμένη, γεμάτη ζωή…: το 1944 οι Γερμανοί τουφέκισαν τον 45χρονο γιο της, Νίκο Γεραλή, στην Ελευσίνα. Έζησε στη Μικρά Ασία, παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, χήρεψε και με τον διωγμό του 1914 κατέφυγε στη Χίο. Εκεί την προξένεψαν (ήταν μόλις 77 ετών!) αλλά η κυρα-Φανή αρνήθηκε. Βλέπετε, την εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου ήταν ωραιοτάτη, με κάτι στήθια «όπως το καρπούζι κι άσπρα σαν το χαλάζι»!

Βέβαια, όπως αναφέρει η εφημερίδα (αγνώστων στοιχείων) στις Ράχες δεν ήταν η μόνη υπεραιωνόβιος αλλά ζούσε μεταξύ άλλων μαθουσάλων, 103-117, οι οποίοι έψαλαν στην εκκλησιά, γλεντούσαν και ζούσαν μια κανονική ζωή.

Για την Ιστορία, όπως δηλώνει ο απόγονος της, Σταύρος Μαρτίνης στο ikariamag, η κυρά-Φανή Γεραλή δεν πέθανε από φυσικά αίτια! Την τσίμπησαν μέλισσες στ’ αμπέλια που είχε κάτω από το σπίτι της! Αν δε συνέβαινε αυτό, ποιος ξέρει, ίσως και να παίρναμε συνέντευξη σήμερα από την ίδια!

Άντε, και στα δικά μας!Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου