Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Kαι ο καθηγητής Χρίστος Γούδης, στις λίστες με τους Έλληνες Τέκτονες. Και επισήμως… . Είπαμε, όλοι στη φόρα…




Χρήστος Γούδης (ποιητ. Χρίστος Γούδης) (Πειραιάς 1947 – ). Καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής και συγγραφέας, μεταφραστής ξένης λογοτεχνίας, πολιτικός στοχαστής.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, απ’ όπου έλαβε Μάστερ (M.Sc.) και Διδακτορικό (Ph.D.) το 1972 και 1974 αντιστοίχως.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο πανεπιστήμιο στην Αγγλία έως το 1979, και στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία έως το 1981. Εξελέγη Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1981, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Από το 2001 έως το 2011 διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής και από το 2003 έως το 2011 υπήρξε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989. Υπήρξε ιδρυτής και Διευθυντής Σπουδών του Ελεύθερου Δημοτικού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΔΗ.ΠΑ) του Πειραιά (1987–1989). Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Πάτρας (1999-2002).

Από το 2006-07 τουλάχιστον, αντιστεκόμενος, κατά δήλωση του ιδίου, στον «τεχνολογικό νεοβαρβαρισμό και αμοραλιστικό οικονομισμό που δίκην πλημμυρίδος κατακλύζουν τη γη των προγόνων μας», αν και παρέμεινε κομματικά ανένταχτος (ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως «αναρχοδεξιός»), δραστηριοποιήθηκε εντονότερα στον ελληνοκεντρικό – εθνικιστικό πολιτικό χώρο. Μετά τα βιβλία «Η Κουλτούρα της Δεξιάς» (2005) και «Οδός Ελλήνων» (2006), εξέδωσε την «Ανατομία της Δεξιάς» (2007) και το ιστορικό έργο «Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας» (2007). Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 μετέσχε ως υποψήφιος βουλευτής επικρατείας και εκπρόσωπος τύπου τουΛΑ.Ο.Σ.

Τον Δεκέμβριο του 2007 ίδρυσε το Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης». Καταστατικός σκοπός του Ιδρύματος είναι «η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή της Ελληνικής Ιστορίας, η ανάδειξη της τρισχιλιετούς συνέχειας του Ελληνικού Έθνους, η προβολή του Ελληνισμού μέσα από τις πολιτιστικές και ιστορικές του διαστάσεις, όπως και η προώθηση της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας των εθνών (με την καλλιέργεια του αμοιβαίου σεβασμού της ιστορίας, των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων τους), η ανάδειξη των προσωπικοτήτων της νεότερης Ελληνικής ιστορίας και η συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση της πνευματικής και πολιτικής ζωής της Ελλάδος».

Όταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μετά τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα, έκανε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο να μετονομαστεί η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, σε Δημοτική Αγορά Κυψέλης «Μένης Κουμανταρέας» προς τιμή του «αθηναϊστή» – και ενός από τους σπουδαιότερους της μεταπολεμικής γενιάς – συγγραφέα, ο Χρήστος Γούδης απάντησε : «Να φυτέψουμε και συκιές προς τιμήν του».



1 σχόλιο:

  1. Ο κόσμος το είχε τούμπανο και αυτός κρυφό καμάρι. Χρόνια τώρα κάνει τις διαλέξεις στους Α βαθμιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή