Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Φτιάχνοντας τον Εαυτό μας φτιάχνουμε τον κόσμο όλον.Του Κωνσταντίνου Φανουράκη


Το αν θα λύσεις το πρόβλημα γίνεται μόνο αν θα κατανοήσεις την ύπαρξη του ιδίου του προβλήματος…αλλιώς δεν χρειάζεσαι προβληματισμούς.


Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως θετικά πρόσωπα απέναντι στην κοινωνία. Μερικές φορές όμως σκεφτόμαστε πάρα πολύ για το τι συμβαίνει στην ζωή μας και γύρω στον κόσμο μας…

Το μυαλό μας υπερφορτώνεται με αυτά που δεν θα έπρεπε να μας ενοχλούν και πολλοί νομίζουν πως οδηγούνται ακόμα και στην τρέλα από την πολύ σκέψη και τους προβληματισμούς επειδή δεν βρίσκουν μια σαφή λύση.Στην εποχή που ζούμε οι προβληματισμοί είναι καθημερινοί και αυξάνονται διαρκώς χωρίς να μπορούμε να βρούμε λύση.

Για παράδειγμα όταν τα πράγματα βλέπουμε πως πάνε πολύ στραβά στην ζωή μας και βρισκόμαστε μόνοι βυθισμένοι στις σκέψεις μας και στον προβληματισμό προσπαθώντας να βρούμε μια λύση στο συμβάν που διαδραματίζεται στην ζωή μας αναλύοντας κάθε στιγμή που μας έφερε στο σημείο αυτό του έντονου προβληματισμού και έντονης σκέψης.

Στην πραγματικότητα θα πρέπει να κατανοήσει ο εαυτός μας πως ότι έγινε .. έγινε… με λίγα λόγια … συνέβη και δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από εκείνη την στιγμή του συμβάντος.

Δεν σταματάει το μυαλό μας να εξακολουθεί να το σκέφτεται και να χάνουμε και τον ύπνο μας… ωστόσο όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί όπως αναφέραμε. Και λύση υπάρχει ακόμα και στα πιο δύσκολα πράγματα που μας καταπιέζουν στην ζωή μας αρκεί να ΜΗΝ έχουμε τα θέλω μας παραπάνω από τα πρέπει της στιγμής…Όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις καταπίεσης, έντονου προβληματισμού για οτιδήποτε συμβαίνει στην ζωή μας, συχνά καταναλώνουμε περισσότερο χρόνο στο να σκεφτόμαστε γεμίζοντας το κεφάλι μας χωρίς λύσεις . Το δένουμε περισσότερο αντί να το λύσουμε και να το απελευθερώσουμε και κατόπιν αισθανόμαστε χειροτέρα απ’ ότι αισθανόμασταν στην αρχή που αντικρίσαμε το πρόβλημα. Έτσι βρισκόμαστε κλεισμένοι μέσα σε μια συνεχή δίνη κακής διάθεσης και αρνητισμού χωρίς να μεταβάλετε και πολλές φορές να διαμοιράζετε κιόλας στον υπόλοιπο κόσμο.


Το θέμα μας είναι ότι λύσεις όπως είπαμε υπάρχουν, αλλά για να τις βρούμε πρώτα πρέπει να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας... κάτι το οποίο θα μας κάνει να αισθανθούμε όμορφα, κάτι το οποίο θα δείχνει κατανόηση στο κοινωνικό σύνολο και στον εαυτό μας, κάτι το οποίο είναι το σωστό και το καλό για τον εαυτό μας.

Να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε το μυαλό μας δίνοντας τον κατάλληλο χρόνο στον εαυτό μας.

Κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι ως παράδειγμα οι παρακάτω.


1. Θα πρέπει να καταλάβει και να κατανοήσει ο εαυτός σας πως το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν σκεφτόμαστε το ίδιο πρόβλημα συνέχεια και υπερφορτώνεται ο εγκέφαλος μας.

Πολλοί το κάνουν ασυναίσθητα χωρίς να το καταλάβουν και σκέφτονται μέρα νύχτα και ως εκ τούτου περνούν σ ένα φαύλο κύκλο καθημερινής ανησυχίας και αυτό-αμφιβολίας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στοχάζεστε πολύ έντονα και να το αποδεχθείτε αυτό ως πρωτεύον πρόβλημα. Έτσι θα προκαλέσετε τον εαυτό σας να προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και προσεγγίζει ορισμένες καταστάσεις και προβληματισμούς στην ζωή σας.
2. Μην κατηγορείται πολύ εύκολα τον εαυτό σας.
Συνήθως τα πρόσωπα τα οποία σκέπτονται υπερβολικά τους προβληματισμούς τους έχουν την τάση να καταλήγουν στο να κατηγορούν τον εαυτό τους για όσα συμβαίνουν γύρω στην ζωή τους. Αν κάτι δεν πήγε καλά στην ζωή μας δεν χρειάζεται να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, δεν φταίμε πάντα εμείς… υπάρχουν πολλά κοινωνικά δρώμενα τα οποία έχουν καθορίσει την ζωή μας. Να μην σκέφτεσαι και να μην πράττεις με τέτοιο τρόπο ο οποίος δεν αρμόζει στον εαυτό σου και στην ψυχοσύνθεση σου, έστω και αν έχεις μεγαλώσει με διαφημιστικά πρότυπα που σε οδηγούν σε λανθασμένες σκέψεις και πράξεις.

Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά να κοιτάμε μπροστά το μέλλον με νέες προοπτικές. Τίποτα δεν τελειώνει και τίποτα δεν πεθαίνει στο Συμπάν. Για όλα υπάρχει μια αρχή ακόμα και όταν κάτι τελειώνει κάτι άλλο αρχίζει… οπότε αυτό να το υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας και να κοιτάμε μπροστά.3. Χαλαρώνουμε και παίρνουμε βαθιές ανάσες ηρεμίας.
Πάρα πολλοί άνθρωποι όταν είναι σε σύγχυση δεν ξέρουν πώς να χαλαρώσουν καθώς εκείνη την στιγμή θα το ήθελαν αυτό πάνω απ’ όλα να φύγει το στρες από πάνω τους.

Θα πρέπει λοιπόν εκείνη την στιγμή να φύγουμε από το σημείο ή το μέρος το οποίο μας έχει εγκλωβίσει και μας δημιουργεί άγχος ή στρες. Να απομακρυνθούμε να βρούμε ένα μέρος που μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί έστω λίγο αν είναι πολύ υπερφορτωμένη η κατάσταση. 
Μπορούμε να παίρνουμε βαθιές ανάσες κρατώντας για λίγα δευτερόλεπτα την ανάσα μας και κατόπιν να ξεφυσάμε χαλαρά σαν να διώχνουμε κάτι από μέσα μας και να φεύγει. Προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε κάτι ευχάριστο για εμάς, κάτι το οποίο μας γεμίζει χαλάρωση, μας θυμίζει αγαπημένες στιγμές και όμορφες οι οποίες μας γεμίζουν ελπίδα και ότι θα τις ξαναζήσουμε αυτές τις ευτυχισμένες στιγμές του εαυτού μας. Σιγά σιγά θα επιβραδύνεται ο ρυθμός της καρδιάς και το μυαλό σας θ’ αρχίσει να καθαρίζει.. ώστε έτσι θα μπορείτε έπειτα να ξεκαθαρίσετε πιο εύκολα αυτή την σύγχυση που είχατε μέσα σας.4. Να ασχολούμαστε συχνά με κάτι που μας αρέσει και μας προσφέρει έμπνευση και ηρεμία.

Όταν βρισκόμαστε σε αυτές τις άσχημες καταστάσεις του εαυτού μας ας προσπαθήσουμε να τις ξεπεράσουμε και να τις κάνουμε όμορφες. Θα πρέπει το μυαλό να ασχοληθεί με κάτι πέρα από τα προβλήματα που μας δυσανασχετούν και δηλητηριάζουν το μυαλό και την ψυχή μας όλο και περισσότερο. Το καλύτερο είναι να κρατάμε απασχολημένο το μυαλό με διαφορά άλλα πράγματα πέρα των προβλημάτων ώστε να εξαλείψουμε τον χρόνο που σπαταλάμε σκεπτόμενοι διαρκώς τα λάθη μας και τις ανησυχίες μας. Περάστε περισσότερες ώρες με άτομα που σας συμπαθούν και σας αγαπούν, οπως ατομα απο την οικογένεια σας, τον σύντροφο σας ή τους φίλους σας…

Μην κάθεστε άπραγοι, διότι εγκλωβίζεστε στην αρνητική ενεργεία που σας έχει καταβάλλει. Εστιάστε σε κάτι που θα περάσει την ώρα σας ευχάριστα και ικανοποιητικά. Θα δείτε άμεσα αποτελέσματα όταν το μυαλό σας θα έχει φύγει για λίγο από τις αρνητικές σκέψεις. Θα έχετε κάνει ένα μικρό βήμα και κάθε μέρα θα νιώθετε ακόμα καλυτέρα κάνοντας μεγαλύτερα βήματα προς την αισιοδοξία και την ελπίδα. Τα όνειρα μας τα δημιουργούμε μόνοι μας και τα πραγματοποιούμε μόνοι μας…

Η σωματική άσκηση είναι μια πολύ καλή λύση για όλο το στρες και άγχος την κατάθλιψη και ότι άλλο μας απασχολεί. Απελευθερώνονται ενδορφίνες όταν είμαστε δραστήριοι, όταν έχουμε δράση ανεβάζοντας έτσι και την ντοπαμίνη του οργανισμού η οποία παίζει κύριο ρόλο στην απελευθέρωση της σεροτονίνης μέσω άλλων ουσιών που κατέχει το σώμα μας. Έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να μας δώσει ο εαυτός μας την κατάλληλη ώθηση και ίσως την λύση στα προβλήματα μας.

5. Να ΜΗΝ αποδέχεστε άμεσα τα γεγονότα και τις καταστάσεις που σας λένε οτι δεν μπορούν να αλλάξουν. Τα πάντα είναι Δυνατά…
Στον κόσμο τον οποίο ζούμε δεν μπορούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο αν δεν κατανοήσουμε πρώτα τον γύρω κόσμο και τον Εαυτό μας.

Όταν βρίσκεστε μπροστά σ’ ένα πρόβλημα ρωτήστε τον Εαυτό σας μπορώ να βρω την λύση..; μπορώ να το αλλάξω..;

Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρνητικοί σε αυτού του είδους σκέψεις, σε αυτόν τον πλασμένο κόσμο όπου ζούμε που υπερτερεί η ύλη και έχουμε ξεχάσει ποιοι πραγματικά είμαστε. Απαιτείτε και ένα είδος εσωτερικού πείσματος πως μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα…
(Γιατί Όχι ; ) στην πραγματικότητα κανένας δεν είπε ποτέ ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά…!!! (Παρά μόνο ο εαυτός μας, εμείς τον κρατάμε στάσιμο στην θέση της αρνητικής αδράνειας και τον κρατάμε κάτω καταβεβλημένο και ανήμπορο…)

Εμείς έχουμε το κλειδί να ξεκλειδώσουμε κάθε πτυχή του καλού και θετικού εαυτού μας, του ενεργητικού και δραστήριου ατόμου που μπορεί να φτιάξει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.


6.Προσπαθηστε να μην μιλάτε καθημερινά για τα προβλήματα σας.
Πολλοί άνθρωποι ενθαρρύνουν άλλα άτομα να μιλούν για τα προβλήματα τους συνεχεία και σε καθημερινή βάση πολλές φορές. Έτσι όμως αντιμετωπίζετε μέσα στο μυαλό σας καθημερινά τον ίδιο προβληματισμό και καταλήγετε πάλι στις αρνητικές σκέψεις που σας μπλοκάρουν. Αυτό μόνο εσείς μπορείτε να το λύσετε και κανένας άλλος. Όσες κουβέντες και να ειπωθούν στο τέλος μόνο ο Εαυτός σας θα είναι αυτός που θα βρει την λύση σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν είναι.

Δεδομένου ότι πολλές φορές οι συμβουλές από κάποιους ανθρώπους μπορεί να μας οδηγήσουν σε λανθασμένες σκέψεις και κινήσεις με περισσοτέρους κατόπιν προβληματισμούς εμπλέκοντας έτσι την κατάσταση ακόμα περισσότερο…

Μόνο ο Εαυτός σας γνωρίζει το πρόβλημα σας και την λύση του. Μπορείτε να είστε ανοιχτοί σε συμβουλές αλλά όχι πάντα απόλυτοι σε κάθε συμβουλή. 
Στοχαζόμαστε στον Εαυτό μας και στο σύνολο να είμαστε ακέραιοι και οχι στοχαστές του καταστροφικού Εγώ μας. 7. Να μείνετε μακριά από αρνητικές καταστάσεις και ανθρώπους που σας κάνουν να σκέφτεστε αρνητικά.
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να χειραγωγούν καταστάσεις και ανθρώπους και αυτό συμβαίνει κυρίως όταν είστε ευάλωτοι, όταν είστε ράκος συναισθηματικά και η ενέργεια σας είναι πεσμένη. Το μόνο που δεν θέλετε στο μυαλό σας είναι να το υπερφορτώσετε και με άλλους προβληματισμούς που μπορούν να φθείρουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας ψυχολογικά συναισθηματικά και κυρίως ενεργειακά.

Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τις ενέργειες γύρω σας το καλύτερο είναι να μείνετε μακριά από τέτοιες καταστάσεις.
Η κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών μέχρι και φαρμάκων, κυρίως ψυχοφαρμάκων δεν βοηθούν σε καμιά περίπτωση. Το μόνο που κάνουν είναι να σας βάζουν σε μια καταστολή, γνωρίζοντας τους προβληματισμούς σας και χωρίς να μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε, μπαίνετε μέσα σε μια συνεχόμενη στάσιμη δίνη, καθηλωμένοι χωρίς να μπορείτε να αποδράσετε από αυτήν όσο το συντομότερο μπορείτε.
Διότι όπως αναφέρουμε πιο πάνω… στο τέλος μόνο ο εαυτός μας είναι αυτός που θα μας οδηγήσει στον σωστό δρόμο αρκεί να τον γνωρίσουμε να τον έχουμε πάντα προετοιμασμένο για την πολυδιάστατη ζωή με διαφορές καταστάσεις και προβληματισμούς που μας απασχολούν και μας κλειδώνουν…

Η αυτογνωσία το να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε είναι ο υπέρτατος νόμος του εαυτού μας όπως έλεγαν και οι αρχαίοι 
( Γνώθι Σ’αυτόν ) …
Συνήθως όταν βρούμε την λύση του προβλήματος τότε μπορούμε να βγούμε αλάβωτοι από την κρίση του προβλήματος γνωρίζοντας όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τον κόσμο γύρω μας.

Γνωρίζουμε να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τις αρνητικές καταστάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία μας μπλοκάρουν. Μαθαίνουμε να τα ελέγχουμε αισθανόμενοι γαλήνη και ηρεμία, έχοντας καθαρό νου για την λύση κάθε προβλήματος. 
8. Μην παρασύρετε τον εαυτό σας με τις σκέψεις Αν.

Οι προβληματισμοί πάντα φέρνουν στις σκέψεις μας την πρόταση ( αν ) – αν θα κάνω αυτό ή αν θα έκανα εκείνο . Τότε αρχίζει να μας απασχολεί τι θα είχε συμβεί Αν κάναμε όλα αυτά τα οποία δεν κάναμε εκείνη την στιγμή που θέλαμε να κάνουμε.. Αυτό είναι το πρώτο λάθος που σκεφτόμαστε συνήθως. Δεν θα πρέπει να ξαναμπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία καθώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μέχρι και τύψεις στον εαυτό μας για ότι δεν πράξαμε . 
Το λάθος που θεωρούμε ότι δεν κάναμε την στιγμή που έπρεπε ίσως είναι η σωστή αντίδραση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε. Ίσως να χρειάζεται περισσότερη προσοχή παρά άμεση ανάγκη να εκφράσουμε κάτι το οποίο ίσως το μετανιώσουμε έπειτα και δημιουργούμε πάλι έναν φαύλο κύκλο τύψεων στον εαυτό μας. Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να σκέφτεστε θετικά για το μέλλον και όχι το Αν του παρελθόντος το οποίο σας οδηγεί πίσω αντί να κοιτάτε μπροστά να βρείτε τα θετικά αποτελέσματα σε όλη την κατάσταση του προβλήματος σας χωρίς να σπαταλάτε περαιτέρω ενέργεια.

Όλο αυτό είναι μια προσπάθεια στο να κατανοήσουμε τον εαυτό μας περισσότερο και να μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τους προβληματισμούς… το κλειδί είμαστε εμείς.. 9. Προσοχή τις περισσότερες φορές οι σκέψεις μας γίνονται πραγματικότητα αυτό να το θυμάστε πάντα.

Η ροή της ενέργειας πηγαίνει εκεί που είναι η προσοχή μας.. εκεί ρέει και εξελίσσονται τα πράγματα βάσει της σημασίας που δίνουμε. Έτσι πολλές φορές όταν σκεφτόμαστε αρνητικά λόγω των προβληματισμών μας δημιουργούμε αυτό που φοβόμαστε το ανεπιθύμητο για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Να προσπαθείτε να σκέφτεστε την θετική πλευρά των πραγμάτων ώστε να αφήνετε να ρέει η ενέργεια προς την θετική πλευρά, να συγκεντρώνεστε στις ελπίδες σας, στα όνειρα σας σε αυτά που θεωρείτε αδύνατα ή σε αυτό που σας είπαν πως είναι αδύνατον να το πράξετε.

Ναι μπορείτε να δημιουργήσετε με την σκέψη σας το επιθυμητό και θετικό μέλλον για εσάς ακόμα και για τους γύρω σας.

Η λύση όλων των προβλημάτων βρίσκετε ξεχωριστά σε όλους μέσα μας και κατόπιν ως σύνολο φτάνει μόνο μια σκέψη στο άπειρο σύμπαν… και τον όμοιο του τον εαυτό μας.

Γίνε εσύ ο δημιουργός της θετικής λύσης των πράξεων και βοήθησε τον εαυτό σου να είναι ο καλύτερος εαυτός σου. Έτσι πλάθεις και έναν καλύτερο κόσμο γύρω σου. 10. Η υπομονή είναι Αρετή.

Η υπομονή είναι Αρετή και ανταμείβεται πάντα. Εάν έχουμε υπομονή μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα και να λύσουμε τα πιο δύσκολα προβλήματα μας και ακόμα και του κόσμο αυτού. Όλες οι παραπάνω συμβουλές συσχετίζονται σε μια… σε αυτή εδώ. 
Εάν καταφέρουμε να είμαστε υπομονετικοί ώστε να πράξουμε όλα τα παραπάνω κάθε άγχος και κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε θα εξαλειφθεί. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε τον εαυτό μας με υπομονή τόσο πιο γρήγορα θα φτιάξει και ο κόσμος γύρω μας. Πάρετε τον χρόνο με το μέρος σας και μην τον αφήνετε να σας τρώει αυτό που αποκαλούμε σήμερα εδώ ζωή.. 
μάθετε να υποχωρείτε , να σκέφτεστε πριν μιλήσετε πριν δράσετε..

Η σκέψη είναι πιο γρήγορη από κάθε φωτόνιο και νετρόνιο όπου υποστηρίζει η σημερινή επιστήμη. 

Να σέβεστε πάνω απ’ όλα τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας στον οποίο συνυπάρχετε. 

Αυτό που διαβάσατε πάρετε το ως μια σύντομη συζήτηση την οποία κάνατε με τον καλύτερο εαυτό σας … καθώς θα λέγαμε και άλλα πολλά … αλλά πρώτα θα πρέπει να φτιάξουμε τον εαυτό μας με υπομονή ώστε να έχουμε τον χρόνο με το μέρος μας.


Φτιάχνοντας τον Εαυτό μας φτιάχνουμε τον κόσμο όλον.Κωνσταντίνος Φανουράκης
Αντιδράσεις:

1 σχόλιο:

  1. ευχαριστω θερμα για τις συμβουλες σας με βοηθησαν στο χτεσινο χαμο του αγαπημενου μας για 10 χρονια συντροφο της καθημερινοτητα μας !(σκυλακι)
    ειναι πολυ συσκολο να το ξεπερα σουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή