Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τζιχαντιστές κατέστρεψαν με βαριοπούλες αγάλματα 3.000 ετών στο Ιράκ (Βίντεο)...





Μέσα σε λίγα λεπτά το ιστορικό Μουσείο στη Νινευή καταστράφηκε! Οι τζιχαντιστές δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Με βαριοπούλες γκρέμισαν ιρακινά αγάλματα 3.000 ετών.


Ένας τζιχαντιστής λέει πως τα κατέστρεψαν γιατί προωθούσαν την ειδωλολατρία. «Ο προφήτης μάς διέταξε να ξεφορτωθούμε τα αγάλματα και τα λείψανα. Οι σύντροφοί του έκαναν το ίδιο όταν κατέλαβαν χώρες μετά από εκείνον» λέει άνδρας που εμφανίζεται σε βίντεο.







Κάποια από τα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσά τους φαίνεται πως βρίσκεται και ένας φτερωτός ταύρος -πρόκειται για μορφή μιας ασσυριακής θεότητας-, το οποίο χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ.







Οι αρχαιότητες προέρχονταν από Μουσείο στη Μοσούλη, η οποία κατελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος τον περασμένο Ιούνιο, δήλωσε πρώην εργαζόμενος του Μουσείου στο πρακτορείο Reuters.




Τα αγάλματα υποστηρίζουν ότι αποτελούν ιστορία του νέου τους στόχου, των Ασσυρίων και γι” αυτό πρέπει να καταστραφούν.

Παράλληλα, λέγεται πως έχουν πουλήσει αρκετά αρχαία στη μαύρη αγορά για να στηριχθούν οι ίδιοι οικονομικά και να αγοράσουν όπλα.

Μάλιστα βομβάρδισαν το ιστορικό τείχος της Μοσούλης που χρονολογείται παλαιότερο των 2700 ετών και πρόσφατα επιδόθηκαν σε καταδίωξη και αποκεφαλισμό Ασσύριων χριστιανών.






Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η ιρακινή αρχαιολόγος Λάμια αλ-Γκαϊλάνι είπε: «Δεν πρόκειται μόνο για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Πρόκειται για πανανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά.

«Είναι ανεκτίμητα, μοναδικά. Είναι απίστευτο. Δεν θέλω να είμαι πια Ιρακινή» είπε, παρομοιάζοντας την καταστροφή με εκείνη αγαλμάτων του Βούδα από τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν.

Η ίδια είπε ότι εκτός από τα ασσυριακά αγάλματα της Νινευή και του Νιμρούντ, οι τζιχαντιστές φαίνεται να καταστρέφουν αγάλματα από την Άτρα την ελληνιστική πόλη στο βόρειο Ιράκ.






Εκκόλαψαν σπάνια χειρόγραφα και πάπυρους – Εισέβαλαν στην ιστορική βιβλιοθήκη της Μοσούλης

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Independent, οι τζιχαντιστές της ISIS μπήκαν στην ιστορική βιβλιοθήκη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ και έβαλαν φωτιά σε χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα, παπύρους και βιβλία ανυπολόγιστης ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας.
Οι ισλαμιστές εισέβαλαν στο κτίριο και πριν το ανατινάξουν με βόμβα έκαψαν όλο το περιεχόμενο του.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Al Rai του Κουβέιτ, Ελάιτζα Μάνιερ, οι ιθύνοντες της βιβλιοθήκης ισχυρίζονται πως καταστράφηκαν 112.709 χειρόγραφα και πάπυροι καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία, πολλά εκ των οποίων ήταν εγγεγραμμένα στα ιστορικά ντοκουμέντα της UNESCO.

Ανάμεσα στα αρχεία που καταστράφηκαν ήταν σπάνια χειρόγραφα από την οθωμανική περίοδο, σπάνιοι ταξιδιωτικοί χάρτες, αλλά και τόμοι με θέμα τη φιλοσοφία και την αραβική ιστορία.

mixanitouxronou.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου