Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ




Στο Μαραθώνα Αθηναίοι και Πλαταιείς αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν πολυπληθέστερους Πέρσες και να τους νικήσουν.Μελετώντας κάποιος τα σχετικά της μάχης δε μπορεί παρά να σταθεί με θαυμασμό απέναντι στη φιλοπατρία των Αθηναίων αλλά και ταυτόχρονα να γεννηθούν μια σειρά από ερωτηματικά ή να υπογραμμίσει ορισμένα ιδιαίτερα σημεία (σχετικά με τη μάχη) .

Ολα αυτά βεβαίως αν θεωρήσουμε πως τα έργα των αρχαίων συγγραφέων -αφηγητών περιέχουν αλήθειες και όχι φαντασίες.Γιατί δεν είναι φανταστικό αλλά αληθινό πως ο Ερατοσθένης για παράδειγμα είχε υπολογίσει το μέγεθος και το σχήμα της γης ή ο Αρίσταρχος είχε κάνει λόγο για το ηλιοκεντρικό πλανητικό σύστημα.(άσχετα με τη μάχη)

Για να έρθουμε στα γεγονότα της μάχης ,αυτό που πρωταρχικά με εντυπωσίασε είναι πως οι Αθηναίοι δεν περίμεναν τη βοήθεια των εμπειρότερων στα πολεμικά Σπαρτιατών αλλά πήγαν κατευθείαν και παρατάχθηκαν στην πεδιάδα του Μαραθώνα.Θα μπορούσαν να κλειστούν στα τείχη και να περιμένουν τους εμπειρότερους Σπαρτιάτες οπότε λογικά θα είχαν και περισσότερες ελπίδες νίκης.

Αφού διάλεξαν το πεδίο μάχης στρατοπέδευσαν και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν επίθεση.Περίμεναν την σωστή ημέρα και ώρα.

Αυτά όσων αφορά στο χώρο μάχης.

Κατά τη διάρκεια της μάχης αναφέρονται ορισμένες περίεργες εμφανίσεις όπως:

Ένας τεράστιος σκύλος που με τα δόντια του κατασπάραζε τους Πέρσες.Την αναφορά αυτή την έχουμε από τον Αιλιανό.Μάλιστα αργότερα οι Αθηναίοι για να τιμήσουν αυτό το σκύλο τον απεικόνισαν στην Ποικίλη στοά.

Ο Επίζηλος του Κουφαγόρου έχασε το φώς του από μια ξαφνική λάμψη που έγινε.Μέσα από τη λάμψη εμφανίστηκε ένας γίγανατς ο οποίος πολεμούσε τους Πέρσες.Την αναφορά αυτή την έχουμε από τον Ηρόδοτο.

Ο Εχετλαίος ένας γίγαντας αγρότης που με το άροτρό του σκότωνε τους Πέρσες.Αυτό το μαθαίνουμε από τον Παυσανία
Πολλοί Αθηναίοι είδαν στη μάχη πάνοπλο τον Θησέα να πολεμάει τους Πέρσες.
Όσο και να φαίνεται τρελό οι Αθηναίοι διάλεξαν ένα χώρο στον οποίο υπήρχε ένα είδος ενέργειας τέτοιας ώστε την κατάλληλη ημέρα και ώρα να ενεργοποιηθούν θεοί ,ημίθεοι και πρόγονοι.

Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο γιατί το μυαλό μας έχει μάθει να δουλεύει ορθολογικά-μηχανικά και ότι άλλο που είναι εκτός της μηχανικής-ορθολογικής εκπαίδευσης μας έχει δοθεί να μας φαίνεται τρελό και απορριπτέο.

Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου