του Ευάγγελου Καραμάνου
Το 1978 η τηλεοπτική σειρά Galactica κάνει την εμφάνισή της.
Αν θυμάμαι σωστά στην Ελλάδα η τηλεοπτική αυτή σειρά γίνεται γνωστή κατά το 1979 με 1980.Οι περισσότερες τηλεοράσεις ήταν ακόμα ασπρόμαυρες,χωρίς τηλεκοντρόλ.Υπήρχαν ενσωματωμένοι διακόπτες.Εάν ήθελες να αλλάξεις κανάλι,αναγκαστικά έπρεπε να σηκωθείς από την καρέκλα σου,τον καναπέ σου,την πολυθρόνα,ή το κρεββάτι σου.Τα τηλεοπτικά κανάλια ήταν μόνο δύο.Δύο κρατικά κανάλια.
Δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.Επομένως δεν υπήρχε διαδίκτυο.
Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές είχαν κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή τους στην αγορά-νομίζω- το 1983,αλλά κανείς δεν έδινε σημασία.Δεν τους είχαμε ανάγκη.
Δεν υπήρχαν video,αν και μόλις είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν οι πρώτες συσκευές(με video-κασσέτες).Ήταν πανάκριβα.
Είμασταν πιο ευτυχισμένοι.Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Όλοι εμείς οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας και του διαστήματος,περιμέναμε τις Κυριακές για να δούμε την τηλεοπτική σειρά Galactica. Απόγευμα προς βράδυ,νομίζω γύρω στις 20:00.
Δεν υπήρχε περίπτωση να μας ξεφύγει καμία λεπτομέρεια και όταν τελείωνε το επεισόδιο το επεξεργαζόμασταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έως ότου δούμε το επόμενο.
Φυσικά αναρωτιόμασταν εάν όλα όσα βλέπαμε θα μπορούσαν να φτάσουν ποτέ σε επίπεδο πραγματικότητας.Ας μην ξεχνάμε πως τότε κυκλοφορούσαν άφθονες θεωρίες περί εξωγήινων και εμφανίσεις ΑΤΙΑ.
Επιστρατεύοντας τη δική μας παιδική επιστημονική φαντασία,διοργανώναμε και δικά μας σενάρια.Φτιάχναμε τα δικά μας αυτοσχέδια διαστημόπλοια και διαστημικούς σταθμούς στις αυλές των σπιτιών μας χρησιμοποιώντας σανίδες,λαμαρίνες και νάυλον ή πλαστικό γυαλί αφαιρώντας το από άλλα μεγάλα σε μέγεθος παιχνίδια.Μερικές φορές χρησιμοποιούσαμε τα ποδήλατά μας ως "διαστημόπλοια".Άλλες φορές το μόνο που χρησιμοποιούσαμε ήταν τα πόδια μας.Τρέχαμε κυνηγώντας ο ένας τον άλλο,τάχα κρατώντας τα χειριστήρια μέσα στα cockpit και σημαδεύοντας μέσα στο φανταστικό ηλεκτρονικό στόχαστρο.
Αναγκαστικά κάποιοι θα έπρεπε να παίξουν το ρόλο των "κυλώνων" με τα ιδιόμορφα κυκλικά διαστημόπλοια.Ήταν τα καταδιωκτικά των "κυλώνων",κάτι σαν ιπτάμενοι δίσκοι.Οι "γήινοι" είχαν τα "βάιπερ".Πετυχημένα τα ηχητικά εφέ των τουρμπίνων και των λέηζερ,τα οποία φυσικά δημιουργούσαμε μέσω της στοματικής μας κοιλότητας.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία από τις "Μοίρες"καταδιωκτικών του Galactica. Την περίφημη "Μπλε Μοίρα"η οποία "πετούσε" σε σχηματισμό " / ".
Ωραίες εποχές!
Πριν έξι-επτά χρόνια το Galactica κυκλοφορούσε σε διαδικτυακή μορφή.Μετείχαν άτομα απ'όλο τον πλανήτη και αναγκαστικά-και εδώ- κάποιοι έπρεπε να μετέχουν με τους κύλωνες.Προσωπικά δε μετείχα.Δε μπήκα καν στη διαδικασία.Απλά έτυχε να δω σε μορφή video μερικά πλάνα από το παιχνίδι.Ίσως να ήταν καλό σαν διαδικτυακό παιχνίδι,ίσως και όχι.Το θέμα είναι ότι προτίμησα να ασχοληθώ με αθλητικές δραστηριότητες και να παραμείνω με τις παλιές καλές παιδικές αναμνήσεις μου.Άλλωστε -τώρα που το σκέφτομαι- η τότε παιδική φαντασία μας,καθώς και η επιστημονική φαντασία μας,ξεπερνά τα τωρινά ηλεκτρονικά εφέ της εποχής μας.
Λαμβάνοντας υπ'όψη την παλιά τηλεοπτική σειρά,αλλά και τη νεότερη, διαπιστώνει κάποιος ότι τα ονόματα των χαρακτήρων παραπέμπουν σε αρχαία, αλλά και νέα ελληνικά ονόματα.Το ίδιο και αρκετά ονόματα διαστημοπλοίων και στη τηλεοπτική σειρά,αλλά και στο διαδικτυακό παιχνίδι.Κατ'αρχήν:Galactica=Γαλαξιακό...Pegasus=Πήγασος, Acropolis=Ακρόπολη,Triton=Τρίτων,Prometheus=Προμηθέας, Cerberus=Κέρβερος,Athena=Αθηνά,Theseus=Θησέας,Poseidon=Ποσειδών, Artemis=Αρτέμιδα(Άρτεμις) και άλλα πολλά.Ακόμα και μερικές ονομασίες που δε προέρχονται από την Ελλάδα και θεωρούνται ξενικές,πάλι σε ελληνικές ονομασίες παραπέμπουν π.χ. Atlantia=Ατλαντικό.Ατλαντίδα(Αρχαία Ελληνικά:Ατλαντίς νήσος.Πρωτοαναφέρεται στους διαλόγους του Πλάτωνα "Τίμαιος". Στη περιγραφή του Πλάτωνα η Ατλαντίδα βρισκόταν μέχρι και το 9560 π.Χ. πέρα από τις "Ηράκλειες Στήλες".Στη συνέχεια βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος "μέσα σε μία μέρα και μία νύχτα"). Και πάμε στα ονόματα των χαρακτήρων: Ο πλοίαρχος/διοικητής του Galactica ονομάζεταιAdama=Αδάμας και παραπέμπει στον Αδάμ της Βίβλου,όπως και στην ελληνική λέξη "διαμάντι".Επίσης αν το προφέρουμε "Αντάμα" σημαίνει "μαζί"(Πολύ σημαντικό ο ηγέτης να ηγείται και να προχωρούν όλοι μαζί). Ο γιός του ονομάζεται Apollo=Απόλλων.Η κόρη του Αδάμα ονομάζεται Athena=Αθηνά. Στα νεότερα επισόδεια η καλύτερη πιλότος του Galactica ονομάζεται Kara Thrace. Kara=Κάρα(=κεφαλή/γενικώς το άνω άκρον/η κορυφή παντός πράγματος).Thrace=Θράκη .Άλλα ελληνικά ονόματα: Αγάθων,Έλενα,Ήρα,Κασσιόπη.Υπάρχουν επίσης Εβραϊκά/βιβλικά ονόματα όπως Ααρών,Βάλταρ(από Βαλτάσαρ),Σίμονας,Κάιν ,αλλά συνήθως παίζουν το ρόλο "των κακών". Όπως είναι φυσικό υπάρχουν και αμερικανικά ονόματα.
Έντονες σκέψεις συνδυασμού σεναρίων επιστημονικής φαντασίας με αρχαίες εποχές είχα γύρω στο 1999,δίχως ποτέ να έχω ασχοληθεί μελετώντας ανάλογα βιβλία.Διαπίστωσα πως σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία η διαίσθηση αυτή γινόταν εντονότερη μέσω του φαινομένου Deja-vu.
Είναι αυτό που ο μεγάλος φιλόσοφος και πανεπιστήμονας της αρχαιότητας Αριστοτέλης ονομάζει "Ανάμνηση".Και φυσικά δεν αφορά "την ανάμνηση" που όλοι νομίζουμε...
Περί αγοράς βιβλίων απαιτείται προσοχή.Είναι πανεύκολο να πέσουμε θύματα εμπορικής εκμετάλλευσης,ειδικά όταν μας γοητεύει ένα θέμα όπως αυτό.
Ειρωνία να κλείνεις ένα κείμενο χρησιμοποιώντας μία εισαγωγή.Όμως συμβαίνουν κι'αυτά.Κλείνω λοιπόν με τα εισαγωγικά λόγια που απήγγειλε εκείνη η βαθιά και επιβλητική ανδρική φωνή,καθώς στη φτωχική ασπρόμαυρη οθόνη μας προβάλονταν ταυτόχρονα γαλαξιακά νεφελώματα και διαστημόπλοια...
"Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η ζωή εδώ στη Γη ξεκίνησε εκεί έξω,στα πέρατα του Σύμπαντος από φυλές ανθρώπων που πιθανόν να ήταν οι πρόγονοι των Αιγυπτίων,ή των Τολτέκων,ή των Μάγιας.Ίσως να ήταν οι αρχιτέκτονες των Μεγάλων Πυραμίδων,ή των χαμένων πολιτισμών της Λεμουρίας,ή της Ατλαντίδας.Κάποιοι πιστεύουν ότι ίσως υπάρχουν ακόμα αδέρφια του Ανθρώπου που μέχρι σήμερα πολεμούν για να επιβιώσουν,μακριά...πολύ μακριά...ανάμεσα στα άστρα..."
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου