Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Νταβός: Τα ρομπότ θα «κλέψουν» πάνω από 5 εκατ. θέσεις εργασίας σε μια πενταετία!





Νταβός: Τα ρομπότ θα «κλέψουν» πάνω από 5 εκατ. θέσεις εργασίας σε μια πενταετία!

Πρώτα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κηρύσσει την αρχή της “4ης Βιομηχανικής Επανάστασης” και μετά αναγνωρίζει τους κινδύνους της και… μας τους λέει!



Η “4η Βιομηχανική Επανάσταση” είναι εδώ, έχει αρχίσει και είναι και το κύριο θέμα της φετινής συνάντησης της ελίτ στο Νταβός.

Προβάλλεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως η “επανάσταση” στα εργασιακά, ως η “βιώσιμη ανάπτυξη” που θα σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι έχει και το τίμημα της, λογαριασμός που θα πληρώσουν φυσικά όχι οι επενδυτές αλλά οι εργαζόμενοι. Κι αυτό λέγεται, περισσότερη ανεργία.

Σύμφωνα με τις δικές τους προβλέψεις, τα επόμενα πέντε χρόνια σε 15 μεγάλες οικονομικά χώρες, που αντιστοιχούν περίπου στο 65% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αναμένεται να χαθούν πάνω από εκατ. θέσεις εργασίας. Κι όταν λέμε “χαθούν”, εννοούμε να καταργηθούν εντελώς.

Αυτό θα συμβεί λόγω των μεγάλων αλλαγών στην αγορά εργασίας, αλλά κύρια, εξαιτίας της αύξησης της χρήσης ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδικότερα, η εν λόγω ανάλυση αναφέρει μια συνολική απώλεια 7,1 εκατ. θέσεων εργασίας, που θα αντισταθμιστεί από τη δημιουργία 2 εκατ. νέων θέσεων. Τα δύο τρίτα των εκτιμώμενων χαμένων θέσεων αναμένονται να πλήξουν τους κλάδους της εργασίας γραφείου και διοικητικών υπηρεσιών, καθώς έξυπνα μηχανήματα θα αναλάβουν περισσότερες εργασίες ρουτίνας,

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος της επιπρόσθετης απώλειας θέσεων εργασίας είναι ανησυχητικό αν αθροιστεί με τα 11.000.000 ανέργους που προβλέπει ότι θα υπάρξουν μέχρι το 2020 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Η μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις που απορρέουν από τις σύγχρονες τεχνολογίες που αυτοματοποιούν και καθιστούν περιττές πολλές ενέργειες που εκτελούνται από τον άνθρωπο, από τον τομέα της μεταποίησης μέχρι εκείνον της ιατρικής φροντίδας. Τα δυο τρίτα των απωλειών θέσεων εργασίας εξαιτίας των νέων τεχνολογιών θα αφορούν τον διοικητικό τομέα, αφού έξυπνα μηχανήματα αναλαμβάνουν τα πιο κοινά καθημερινά καθήκοντα.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι γυναίκες καθώς η εργασία τους συχνά εστιάζεται σε τομείς χαμηλής ή επιβραδυνόμενης ανάπτυξης όπως οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και οι διοικητικές υπηρεσίες, ανέφερε η έκθεση.

Ενώ οι άνδρες αναμένεται να κερδίσουν σχεδόν μία θέση εργασίας για κάθε τρεις που χάνονται τα επόμενα πέντε χρόνια, οι γυναίκες θα χάσουν περισσότερες από πέντε θέσεις για κάθε μία που κερδίζουν.

Η “απαισιόδοξη” μελέτη που είναι κατασκεύασμα των ίδιων που χαράσσουν την πορεία όλης αυτής της “δήθεν” επανάστασης, είναι… μάλλον “αισιόδοξη” και ψευδής. Προειδοποιούν για το τι μέλλει γενέσθαι κρύβοντας λόγια και αριθμούς. Τα επαγγέλματα των οποίων η τύχη διακυβεύεται είναι πολλά και οι εργαζόμενοι πολλοί περισσότεροι, ενώ ο αριθμός εκείνων που θα απασχοληθούν στις νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν οι “καινοτόμες” επιχειρήσεις είναι ελάχιστος.

Μπορεί η δεύτερη επανάσταση τους, όπως την κατονομάζουν, να ήταν η αυτοματοποίηση της παραγωγής και να πέταξε στους δρόμους εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά σημειώστε πότε έγινε: Το 1969. Τότε που παγκόσμια έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα και δεν υπήρχε οικονομική κρίση. Που οι τράπεζες μοίραζαν αβέρτα κουβέρτα δάνεια, πολλά από αυτά επιχειρηματικά, ώστε ο απολυμένος εργάτης να μπορούσε να ανοίξει μια μικρή δική του επιχείρηση και μάλιστα παίρνοντας το ρίσκο, να περάσει από την εργατική τάξη σε εκείνη της μεσαίας.

Όμως από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Η ανεργία ξεχείλισε, η οικονομική κρίση πλάκωσε τον πλανήτη, οι επενδυτές έκλεισαν την στρόφιγγα των επενδύσεων, οι αγορές ανέβασαν παντού τα ασφάλιστρα κινδύνου, οι μεγάλες εταιρείες εξαγόρασαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και ή τις αφομοίωσαν ή τις έκλεισαν, οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν και μόνο λεηλατούν σπίτια και επιχειρήσεις.

Παγκόσμια η μεσαία τάξη βρέθηκε υπό α’ διωγμό και τώρα πάει για δεύτερο και τελειωτικό χτύπημα.

Με το που τέλειωσε η περσινή συνάντηση του Νταβός, ο Klaus Schwab, ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, παρουσίασε σε άρθρο του τι… μας περιμένει.


«Στο παρελθόν είχαμε επαναστάσεις – ίσως θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως εξελίξεις – που έγιναν με σχετικά αργό ρυθμό, όπως και τα μακρά κύματα στον ωκεανό. Ο αντίκτυπος της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία ξεκίνησε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1780 δεν είχε αρχίσει πλήρως να γίνεται αισθητή μέχρι τη δεκαετία του 1830 και 1840. Σήμερα, η τεχνολογική αλλαγή συμβαίνει είναι σαν ένα τσουνάμι. Βλέπετε μικρά σημάδια στην ακτή και ξαφνικά το κύμα σαρώνει».


Στο νέο κόσμο, δεν είναι το μεγάλο ψάρι που τρώει το μικρό ψάρι, είναι το γρήγορο ψάρι που τρώει το αργό.

Ως τσουνάμι, περιγράφει την νέα τεχνολογική επανάσταση, αλλά καλύτερα θα της ταίριαζε ο δικός μας χαρακτηρισμός: Κοινωνικός και Οικονομικός Αρμαγεδδών.

Φανταστείτε μόνο ότι στα ταμεία που καταρρέουν λόγω ανεργίας και δημογραφικού, θα πρέπει να προστεθεί ακόμα περισσότερη ανεργία, χωρίς αυτή τη φορά εναλλακτικές λύσεις.

Μιλάμε για κανονικό πόλεμο. Γ’ Π.Π. που έχει κηρύξει η ελίτ ενάντια στους λαούς, τους οποίους θα βάλει να φαγωθούν μεταξύ τους, είτε σε επίπεδο κοινωνιών, είτε εθνών.

Να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ άρχισε τις εργασίες του το 1971, περίπου 30 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Π.Π. Τα 30 αυτά χρόνια που καμαρώνουν οι αρχηγοί των εθνών ότι πέρασαν αναίμακτα χωρίς νέο Π.Π. Και όμως. Η δημιουργία του μόνο δεινά έχει επιφέρει στην ανθρωπότητα. Κέντρο αποφάσεων της παγκόσμιας ελίτ όπου κάθε χρόνο καταστρώνουν νέα μέτρα κατά της ανθρωπότητας, υπέρ της τσέπης και ισχύος τους, κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων. Και… δεν τα έχουν πάει καθόλου άσκημα. Οι πλούσιοι γίνονται ολοένα πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού πρώτα πέρασαν από μια περίοδο επίπλαστης ευμάρειας έτσι, για να γλυκαθούν, ώστε η επιστροφή στο νεοφεουδαρχισμό και να πονέσει περισσότερο και να βρει τις νέες γενιές απροετοίμαστες, καλοαναθρεμμένες και απόλυτα αμήχανες.

Μάλιστα, το μασονικό κίνημα Zeitgheist χρύσωνε το χάπι λέγοντας ότι το μέλλον είναι λαμπρό με αχρήματη κοινωνία και τις μηχανές να δουλεύουν για πάρτη μας. Κι εμείς; Α.. εμείς είμαστε εκτός του κάδρου αυτού του λαμπρού μέλλοντος!

Βρες μια καινοτόμα τεχνολογική ιδέα για να επιβιώσεις, για… λίγο ακόμα. Όμως για το παιδί σου, δεν υποσχόμαστε τίποτα…
Μερικά από τα επαγγέλματα που καταργούνται:

  • Μάγειροι
  • Σερβιτόροι
  • Ρεσεψιονίστ
  • Οδηγοί ταξί
  • Οδηγοί λεωφορείων
  • Οδηγοί νταλίκας
  • Ιατροί
  • Οικιακοί βοηθοί
  • Καθαρίστριες (και δεν θα πάνε σε γραφεία αυτή τη φορά)
  • Αστυνομικοί
  • Ειδικότητες στις ένοπλες δυνάμεις
  • Γραμματείς
  • Μάνατζερ – υψηλόβαθμα στελέχη
  • Μεταφραστές
  • Τουριστικοί οδηγοί


nea.allnewz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου