Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Δυτική ιατρική vs Ανατολικής ιατρικής



Παρατηρείται μια τάση για αναζήτηση πιο ανθρώπινης ιατρικής που θα φροντίσει τον άνθρωπο αυτό καθεαυτό και όχι μόνο την παθολογία του. Ετσι δικαιολογείται η ανάκτηση ενδιαφέροντος για τις παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους οι οποίες αποσκοπούν όχι τόσο στο να καταστρέψουν τον παθογόνο παράγοντα αλλά κυρίως στο να ξαναδώσουν στον ανθρώπινο οργανισμό την ικανότητα να αντιστέκεται στον παράγοντα αυτό. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι η συμβατική και η μη συμβατική ιατρική αλληλοαποκλείονται. Αντιθέτως, μπορούν να δρουν συμπληρωματικά και προς μεγάλο όφελος των ασθενών.


Η "συμβατική δυτική ιατρική" αναφέρεται στην κλασική ιατρική εκπαίδευση που προσφέρεται μέσω των ιατρικών σχολών. Είναι μια προσέγγιση φαρμακευτική και χειρουργική που αποκλείει κατά μεγάλο μέρος την διατροφή, την ευεξία, την ιατρική νου-σώματος, την εκπαίδευση των ασθενών, και άλλες φυσικές θεραπείες. Υποστηρίζει ότι το σώμα αποτελεί μόνο μια συλλογή από ανταλακτικά-όργανα, και ότι με την απομόνωση αυτών των τμημάτων και την ξεχωριστή μελέτη τους, μπορούμε να μελετήσουμε να κατάλαβουμε και να θεραπεύσουμε το σύνολο.



Αυτή η σκέψη έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις ανατολικές φιλοσοφίες, οι μελετητές των οποίων πιστεύουν ότι το σύνολο μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο μέσα από την συνεργιστική λειτουργία των τμημάτων του.


Η "Ανατολική ιατρική» εξετάζει το σύνολο των ασθενών, ολόκληρο το σώμα, την όλη εμπειρία, και ποτέ δεν πιστεύει ότι μόνο η θεραπεία ένος οργάνου ή χρησιμοποιώντας ένα χημικό, φάρμακο ή ακομα και ενός βοτάνου είναι η απάντηση σε κάθε κατάσταση της υγείας.



Η "Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική," αναπτύχθηκε τα τελευταία 4.000 χρόνια στην Κίνα. Οι θεραπείες στην κινεζική ιατρική περιλαμβάνουν τον βελονισμό, τα κινέζικα βότανα, την διατροφή, το μασάζ, την άσκηση. Η Κινεζική ιατρική έχει την πιο μακροχρόνια ιστορία και την πιο πρακτική εφαρμογή, από οποιοδήποτε άλλο σύστημα της ιατρικής στον κόσμο. Η Δυτική ιατρική, σε απάντηση, απορρίπτει τα πάντα απο την κινέζικη ιατρική, αγνοώντας την μακρά ιστορία της ασφαλούς και αποτελεσματικής χρήσης της.


Ο τρόπος με τον οποίο ασκείται στον δυτικό κόσμο η κινέζικη ιατρική δεν είναι η πραγματική κινέζικη ιατρική . Ακριβώς όπως το κινέζικο φαγητό που σερβίρεται στην δύση δεν έχει να τίποτα με το κινέζικο φαγητό που αγοράζονται- καταναλωνεται στην Κίνα, η κινεζική ιατρική της δύσης δεν ανταποκρίνεται με την κινεζική ιατρική πρακτική στην Κίνα.



Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει οτι πολλά δημοφιλή βότανα της εναλλακτικής ιατρικής επιδεικνύουν ισχυρά φαρμακευτικά αποτελέσματα, όπως η κανέλα που σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος. Οι δυτικοί γιατροί, φυσικά, έχουν εντελώς απορρίψει ολόκληρο το σύστημα αυτής της ιατρικής ως αγυρτεία, αγνοώντας πολλές χιλιάδες χρόνια ασφαλούς, και αποτελεσματικής χρήσης κυριολεκτικά δισεκατομμύρια των ανθρώπων, με βάση την γνώση, την σοφία και την εμπειρία στην υποστήριξη μιας ισορροπημένης, ολιστικής υγείας .


"Συμπληρωματικής ιατρικής" σημαίνει τον συνδυάσμο της συμβατικής θεραπείας με τις εναλλακτικές θεραπείες, αλλά οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν σχεδόν πάντα απορριφθεί από το να είναι η πρωτογενής θεραπείες και έχει συνήθως υποβιβαστεί σε υποστηρικτικό ρόλο.

Η «ολιστική ιατρική» είναι ένας σχετικά πρόσφατος όρος που περιγράφει συνήθως μια πιο ισορροπημένη και φιλική προσέγγιση των φυσικών θεραπειών βασιζόμενη στην υποστήριξη της υγείας και της ευεξίας του ασθενούς, παράλληλα με την συμβατική θεραπεία η οποία συστήνει φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις ενώ θα έπρεπε να αποτελούν μόνο την έσχατη λύση.



Το αυξανόμενο αυτό ενδιαφέρον για την ανατολική ιατρική οφείλεται, στην απομυθοποίηση της συμβατικής ιατρικής της οποίας η εξαιρετική τεχνολογική ανάπτυξη αντανακλάται σε μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία από ιατρική άποψη, αλλά ταυτόχρονα σε κάποια ρήξη της σχέσης ιατρού ασθενούς. Επιπλέον, όλα αυτά τα φάρμακα στα οποία βασίζεται η συμβατική ιατρική είναι ασφαλώς αποτελεσματικά αλλά στοχεύουν κυρίως στα συμπτώματα και προκαλούν συχνά ανεπιθύμητες παρενέργειες και μάλιστα σοβαρές καταστάσεις εξάρτησης.


Ο όρος «επιστήμη σκουπίδια" χρησιμοποιείται από τους υπερασπιστές της συμβατικής ιατρικής για να δυσφημίσουν τα πάντα έξω από τη συμβατική ιατρική που δεν ελέγχουν ή είναι εκτός αφής των γνώσεων τους, ανεξάρτητα από το αν ή όχι βασίζονται σε έγκυρες επιστημονικές μελέτες.
Αυτο το δικαιωμα όμως το δίνουν απο την μια πλευρά οι αυτόαποκαλούμενοι ‘’θεραπευτές’’ που καμιά σχέση δεν έχουν με την ιατρική και με πρακτικές οι οποίες έχουν συχνά πνευματική, μεταφυσική ή θρησκευτική βάση, και εκμεταλλεύομενοι την ανθρώπινη ανασφάλεια, την αγωνία, τους φόβους, για την ζωή και την υγεία τους, δημιουργούν πραγματικά ενα πρόβλημα υγείας ή επιδεινώνουν το προυπάρχον και απο την αλλή, οι ίδιοι οι ασθενείς οι οποίοι ή απο απελπισία λόγω των κακών εμπειριών στη χρήση συμβατικής ιατρικής, άλλα κυρίως απο επιθύμια γρήγορων και εύκολων αποτελεσμάτων και ακούγοντας αυτό που θέλουν π.χ να ‘’χάσουν’’ τα κιλά που έχουν αποκτήσει στην πορεία μιας ολόκληρης ζωής παραμονή καλοκαιριού.



Ευάγγελος Μουστακάκης 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου