Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΒΟΜΒΑ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ! ΚΟΦΤΗΣ ΠΑΝΤΟΥ! Μισθοί και συντάξεις παρανάλωμα, ελέω Μνημονίου Τσίπρα




Σε μια δήλωση σοκ προέβη ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup από την οποία προκύπτει πως παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις μισθοί και συντάξεις τελικά δεν θα εξαιρεθούν από τη λαιμητόμο των βασικών και πρόσθετων μέτρων που υποχρεώνεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

«Ξεκινάμε με βάση την ελληνική πρόταση, η οποία δεσμεύει νομικά τη χώρα», είπε ο Ντάϊσελμπλουμ για να προσθέσει όμως πως «τα μέτρα θα αφορούν την περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας».

Παράλληλα, ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ συμπλήρωσε πως «υπάρχουν νομικές προϋποθέσεις που πρέπει να καλυφθούν όσον αφορά το πακέτο προληπτικών μέτρων» καθώς όπως είπε » Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μία συνεπής διαδικασία εξυπηρέτησης των πιστωτών της Ελλάδας».

Εξάλλου, όπως αποκαλύπτεται στην πρόταση που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή στα μέλη του Eurogroup στη λίστα των αυτόματων περικοπών περιλαμβάνονται και οι μισθοί!

Για την ακρίβεια εξαιρούνται ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες, αλλά όχι οι κωδικοί για μισθούς και συντάξεις. Το αν και το πόσο θα πέφτει «μαχαίρι» θα αποφασίζεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους.

Με προεδρικό διάταγμα και όχι με νόμο οι περικοπές δαπανών

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ε. Τσακαλώτος στο Eurogroup ο αυτόματος κόφτης περικοπής δαπανών θα ενεγοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, με προεδρικό διάταγμα και όχι με νόμο, ξεπερνώντας έτσι τη σκόπελο της νομοθέτησης των αυτόματων περικοπών.

Κάθε 30 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού.



Τσακαλώτος: Συμφωνία 24 Μαϊου και εκταμίευση της δόσης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη τύπου είπε ότι μόλις θεσμοθετηθούν τα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ θα γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξει η ευρωομάδα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα κλείσει έως τις 24 Μάιου «στη βάση των προληπτικών μέτρων που θα θεσμοθετήσουμε»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πως θα γίνονται οι διορθώσεις και η επιβολή των μέτρων μίλησε για Προεδρικά Διατάγματα.



Κυβερνητικές πηγές: Κλείνει η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα

Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζουν από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι: το Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

Τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν, η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Υπογραμμίζεται ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου