Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Το χωριό-φάντασμα στο Ηράκλειο [βίντεο]


Στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζια Ηρακλείου, βρίσκεται το χωριό «φάντασμα». Ένας εγκαταλελειμμένος, για δεκαετίες, οικισμός, στον οποίο μοιάζει να έχει σταματήσει το ρόλοϊ, σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η αρχιτεκτονική, η συμμετρία των κτισμάτων, η ομοιογένεια, η μαζική εγκατάλειψη με τις σφραγισμένες πόρτες και παράθυρα με πέτρες, αποκαλύπτουν ότι αυτός ο τόπος έχει μια ιστορία να μας πει…

Πριν από 72 χρόνια, στην περιοχή είχε τα λημέρια της η αντιστασιακή ομάδα του Πετρακογιώργη, η οποία μαχόταν για την ελευθερία των Ελλήνων από τους Γερμανούς κατακτητές.

Ήταν 15 Αυγουστου του 1943, όταν η ομάδα του Πετρακογιωργη έδινε αιματηρή μάχη στην κοντινή τοποθεσία Τραχήλι. Οι Γερμανοί είχαν μεγάλες απώλειες και ξέσπασαν το μένος και την βαρβαρότητα τους μερικές μέρες μετά, στις 26 Αυγούστου στο χωριό Βορίζια, όπου εκτέλεσαν κατοίκους, το πυρπόλησαν, το βομβάρδισαν ισοπεδώνοντάς το και έδιωξαν όσους είχαν μείνει ζωντανοί.

Μετά την απελευθέρωση, το υπουργείο ανοικοδόμησης έχτισε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα καμένα Βορίζια, το χωριό «φάντασμα» για να μετοικήσουν εκεί οι κάτοικοι. Το χωριό ονομάστηκε Νέα Βορίζια.

Το χωριό αυτό ποτέ δεν κατοικήθηκε και οι βοριανοί ξαναέχτισαν τα Βορίζια πάνω στις στάχτες του ισοπεδωμένου τους χωριού.

Τα Νέα βορίζια μένουν ακόμα εκεί σαν ένα χωριό φάντασμα, για να θυμίζει στους διαβάτες ότι η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η περηφάνια, δεν χαρίζονται αλλά κατακτούνται.




defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου