Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη – «Έως εδώ!»





Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από το 2011 εξελίχτηκε το παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, το απόγευμα της Τετάρτης.

Παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι που έπεφτε ασταμάτητο για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, οι πολίτες αψήφισαν τον κακό καιρό και με συγκινητική προσέλευση ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έγινε μέσω διαδικτύου.





Το κείμενο που είχε αναρτηθεί στο Facebook ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες να διαδηλώσουν το απόγευμα της Τετάρτης:

«Οι εκλογές τελείωσαν και προέκυψε μία κυβέρνηση που θέλει να εκπροσωπήσει τις ανάγκες μας κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας στην Ευρώπη. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν.

Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του. Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής. Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.

Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής. Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Θα νικήσουμε!».






Άναυδοι ντόπιοι μνημονιακοί και ξένοι δανειστές έβλεπαν τις εικόνες του συγκεντρωμένου ελληνικού λαού που διαδήλωνε για την αξιοπρέπειά του.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, tweetαρε από τον προσωπικό του λογαριασμό:

«Στις πόλεις της Ελλάδας & της Ευρώπης ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Είναι η δύναμή μας».

Οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας, που αψήφησαν το κρύο και κατέβηκαν στο Σύνταγμα με ελληνικές σημαίες στα χέρια είχαν τα ακόλουθα συνθήματα:

«Η Ευρώπη ανήκει στους Έλληνες», «Ψηλά το κεφάλι, ούτε βήμα πίσω».

Νέοι και ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά με τους γονείς τους, κρατώντας ελληνικές σημαίες φώναζαν δυναμικά «Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε».



Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό με συνθήματα όπως «Η Ευρώπη ανήκει στους Έλληνες, «Ψηλά το κεφάλι, ούτε βήμα πίσω», «Σεισάχθεια», «Δεν χρωστάμε- Δεν πληρώνουμε».

Μεταξύ των συνθημάτων ακούστηκαν επίσης και «Μέρκελ, Σόιμπλε μασκαρά, πάρτε την τρόικα και φύγετε μακριά», «Όλοι μαζί να φύγουν οι ναζί», ενώ πολύ συχνά οι πολίτες έλεγαν τον Εθνικό Ύμνο






Στο Σύνταγμα βρέθηκαν και εκπρόσωποι του ισπανικού κόμματος των Podemos, αλλά και Κούρδοι που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να ανταποδώσουν την αγάπη και αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον δικό τους αγώνα για λευτεριά.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων, με κεντρικό σύνθημα: «Ανάσα Αξιοπρέπειας! Δεν εκβιαζόμαστε! Δεν υποκύπτουμε! Δεν φοβόμαστε! Δεν κάνουμε πίσω! Νικάμε»






Δείτε και φωτογραφίες από τα πρώτα λεπτά της συγκέντρωσης, όταν ακόμα οι Αθηναίοι μαζεύονταν στο Σύνταγμα:



















tribune.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου