Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ενδιαφέρει. . . :



Γράφει ο  ΧΡΗΣΤΟΣ  ΝΑΤΣΗΣ


Ενδιαφέρουν τα απλά, τα βασικά, τα ουσιώδη... στην επικοινωνία μας...:

Θέλουμε όντως να τα "βρούμε" μεταξύ μας όταν "ανοίγουμε" ένα διάλογο..:

Τι συμβαίνει όταν είναι ουσιαστικά εποικοδομητική μία συζήτηση..:

Γιατί.. σε μια "παρατηρητική" ματιά γύρω από θέματα.. ( που εκφράζουν και την Παιδεία μας ) όταν "συνδιαλεγόμασθε"... διαπιστώνουμε ότι "κυοφορείται" και "κυκλοφορεί"
..η ασυνεννοησία !

Άλλοτε σε μικρό βαθμό... άλλοτε σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται το θέμα... ο διάλογος και ο σκοπός.

Σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο παίζει ρόλο η "κίνηση" και η "έλξη" της Ψυχής μας ανάμεσα στα "πρέπει" ( ανάγκες ) και τα "θέλω" ( επιθυμίες ).

Έχουμε την προ – διάθεση.. να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά..:


Διαθέτουμε τους "Εαυτούς" μας εκφραστικά, ως πρός το Σύνολο της Κοινωνίας.. έτσι ώσθε να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες οι οποίες θα "μετέχουν" στην "απόδοση" της Αρμονίας...:

Η εκφραστικότητά μας μέσα από τα λόγια μας δημιουργεί και διοχετεύει "ενέργειες" οι οποίες καθορίζουν τα "πεδία" της Ψυχολογικής μας "κατάστασης" αλλά και ταυτόχρονα την διαμόρφωση του Συναισθηματικού και Διανοητικού "πεδίου" μας.


Συνομιλώντας με τους Ανθρώπους γύρω μας.. υπάρχουν οι στιγμές που θα συμφωνήσουμε.. ή που θα διαφωνίσουμε.. αλλά σχεδόν πάντα η συζήτηση θα αφήσει εκκρεμή ζητήματα ( "κατάλοιπα" )... που άλλοτε φαίνονται και άλλοτε δεν εντοπίζονται και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η θέση και η οπτική μας που εκφράζεται υπό το πρίσμα των απόψεων ( τις περισσότερες φορές ) και όχι της Ορθής Γνώμμης !
( Αρκετές φορές λόγο έλλειψης πληροφοριών )

Το συμφέρον των "εγώ" σε σύγκρουση με το συμφέρον των.. "είμασθε" !

Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι το ένα συμφέρον ( του "εγώ" ) "απορροφά" ως μία μαύρη τρύπα προσωπικά "θέλγητρα" ( ως έλξη – "ερωτισμός" επιθυμιών ) ενώ το άλλο συμφέρον ( του "είμασθε" ) προσφέρει σφαιρικά ως πρός το σύνολο των σχέσεών μας
( κοινό συμφέρον ).


Το πιό βασικό είναι ότι τις περισσότερες φορές συνομιλεί το "εγώ" μας με τα "εγώ" και όχι το "είμαι" μας με τα "είμασθε".

Όταν ομιλούν τα "εγώ" μας μεταξύ τους.. στους διαλόγους μας περιαυτολογούμε ανούσια και απομακρυνόμασθε από την "κάθαρσην" της "επικοινωνίας" μας.
.
Όταν ομιλούν τα "είμασθε" δημιουργείται κοινός παρανομαστής.. συμπαγής παράγοντας καθαρής "επικοινωνίας".

Κοινός σκοπός... κοινοί Ορίζοντες...

..που η "λύση" στο όποιο ζήτημα βρίσκεται στην καθαρότητα του διαλόγου και στο να έχει ως προορισμό ( να είναι αυτοσκοπός όλων )... την αναζήτηση της Αλήθειας.

Εάν ομιλεί το "είμαι" κάποιου.. με το "εγώ" κάποιου άλλου τι συμβαίνει..:

Ακόμα και κάποιος από Εμάς να εκφράσει μία Ορθή Γνώμμη έχει σημασία ο τρόπος και η ενέργεια της μετάδοσής της....,
..είναι η στιγμή κατάλληλη και ο τρόπος μας "λειτουργικός"..:

Άλλο "εγώ" ξέρω... γνωρίζω... ..άλλο ποιό πιστεύουμε ότι είναι το σωστό... και άλλο το όντως Ορθόν..... εκφραζόμενοι ανιδιοτελείς με την τάση πρός το "είμασθε"..!

( Ο πιό "πετυχημένος" τρόπος διαπιστώνεται ότι ήταν η Μαιευτική του Σωκράτη διότι "εξανάγκαζε" τον συνομιλητή του να εκφράσει ("αναδύσει" εκ των ένδον) την καλύτερη Γνώμμη μέσω των Ορθών ερωτημάτων του εξετάζοντας όλα τα "επιχειρήματα" και τις απόψεις... με βασική προυπόθεση δε.. την καίρια ουσιαστική..."ακριβής" ερώτηση..... διότι είναι αποδεδειγμένο ότι η σωστά δομημένη ερώτηση "βοηθά" και στην ποιότητα της απάντησης ).

Οι χειρότεροι από Εμάς είναι εκείνοι που τα "γνωρίζουν" όλα και η άποψή μας είναι η "σωστή" και επιμένουμε κατά τα άλλα και.. με τον σωστό τρόπο !

Κάποιες φορές μάλιστα παραδεχόμασθε ότι δεν τα ξέρουμε όλα, για να μην είμασθε υπερβολικοί ( θα ήτο οξύμωρον ) αλλά το θέμα που θέτουμε επί τάπητος "τυνχάνει" για κάποιο λόγο στην προκειμένη περίπτωση... να υφίσταται... την... "εξειδίκευση" μας..!
( Υπάρχει και η τάση να πληθαίνουμε τα επιχειρήματά μας )

" έν ίδωμεν ότι σχεδόν ίδωμεν.. τω παντί "..!
Ένα από τα συνήθες Μεγαλεία... του χαρακτήρα μας..!
( Εκείνοι που θα έχουν ένσταση σε αυτό... μάλλον "καταλάθος" βρέθηκαν στο πεδίον της ύλης και κατ’ επέκτασην της Βίας )

Οι "αλάθητοι"... που όταν ζητάμε συγνώμμη χαμηλώνει η φωνή μας.. αλλά όταν υπερασπίζουμε την γνώμμη μας, η φωνή μας στατιστικά έχει ένταση.

Και γιατί μας συμβαίνει αυτό...:

Γιατί έχουμε "απωθημένα" μέσα στο εσωτερικό μας Κόσμο στις Ψυχές μας.. τα οποία ξεκινούν με τα πρώτα ερεθίσματα ( επαφή στο "Κοινωνικό γίγνεσθαι" - συναναστροφή ) και την εξέλιξη της "Μάθησής" μας ( Παθήματα – Μαθήματα <-> Παίδευση – Παιδεία ).

Πώς είμασθε τόσο σίγουροι ότι συμβαίνει..:::

Μα εάν δεν συνέβαινε δεν θα υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας και διαλόγου αναμεταξύ μας.

Έχουμε την κριτική σκέψη να δούμε το πρόβλημα αλλά δεν έχουμε τον τρόπο να το λύσουμε..:

Δεν θέλουμε να το λύσουμε... δεν θέλουμε την Ορθή γνώμμη αλλά βασικά δεν είμεθα Δίκαιοι πρώτα με τους Εαυτούς μας και μετέπειτα με τους "άλλους"... γιατί εάν είμασθαν
( Δίκαιοι πρώτα ) δεν θα είχε δημιουργηθεί η ασυνεννοησία.

Ώπα..!

Ποιός είπε ότι δεν θέλουμε να το λύσουμε.. δεν διαθέτουμε την Ορθή Γνώμμη και ότι δεν είμασθε Δίκαιοι..:

Ε λοιπόν τα αποτελέσματα...!!! Εκείνα το "λένε".. το "φωνάζουν"....!

Όλα εκείνα τα οποία βιώνουμε σαν Άνθρωποι...!

Η ασυνεννοησία σφίζει παντού γύρω μας..!

Όχι θα πουν μερικοί δεν είναι έτσι... εσύ έχεις το πρόβλημα.. εσύ και οι περισσότεροι οι οποίοι μάθατε να λειτουργείτε είτε για το συμφέρον σας.. είτε από έλλειψη κριτικής ικανότητας και κατ' επέκτασην δεν έχετε την ανάλογη Παιδεία..!



Είμεθα πολύ καλοί μάλλον στο να κρίνουμε τους άλλους και αρκετά καλύτεροι στο να μην... κρίνουμε τους Εαυτούς μας..... και έτσι.. εκεί γεννάτε και η ασυνεννοησία...
ακόμα και πρός τους Εαυτούς μας ( όι μόνο πρός τους ΄συνανθρώπους μας )...
..που έχει σαν αποτέλεσμα να μην διαθέτουμε Αρμονία στον εσωτερικό μας κόσμο.

Οπότε το συμφέρον των.. "έχουσιν" τις λύσεις.. την Ορθήν Γνώμμην και είναι Δίκαιοι δεν είναι "αρκετό" για να δώσει τις ανάλογες βάσεις και τις ανάλογες προυποθέσεις για να δημιουργηθεί εκείνη η "κατάσταση" η οποία θα λειτουργήσει για το γενικότερο καλό και συμφέρον των Ανθρώπων μέσα στην Κοινωνία μας..::!

Μα η Ορθή Γνώμμη από μόνη της είναι στέρεα και δεν έχει απόκλιση... συνδέεται δε με το "άνω" ως μία κάθετη ισχύς διότι είναι καθαρήν και λείαν.

Εφόσον εκφράζεται από το "κάτω" που σημαίνει ότι παίρνει "σάρκα και οστά" βάση της "γείωσής" της είναι κάθετη ως πρός το "άνω" με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα Ορθογώνιον Τρίγωνον που δεν υφίσταται να "νικηθεί" από γνώμμες ανούσιες εχόντων απόκλιση και δημιουργημένες ως σκαληνά τρίγωνα ( "ελλιπής γνώμμη" )..!

Δια τούτον και η Σοφία των Λόγων είναι διαχρονική και αμετάβλητην, κραταιάν και Υπέροχην.

Γιατί τότε δεν έχει "νικήσει" η Ορθή Γνώμμη έστω των λίγων.. ανάμεσα στους "αμόρφωτους" πολλούς και στις "σκαληνές" γνώμμες τους..:

Τόσο δυνατές είναι οι ανούσιες γνώμμες.. οι απαίδευτες που "γκρεμίζουν" τις Ορθές Γνώμμες..:

Ο πιό σημαντικός λόγος είναι η διαστρεύλωση της Αλήθειας είτε ασυναίσθητα...είτε συνειδητά ανάλογα με το συμφέρον των «εγώ»... που μέσα από τον υπερβάλλοντα ζήλο του προσωπικού συμφέροντος... απομακρύνονται και απομακρύνουν... την "έννοια" και ουσία της Αλήθειας.
( "Διάθλαση" ουσίας.. εννοιών, Ιδεών )

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι πέφτουμε στην «παγίδα» της διατήρησης του «εγώ» ( των πολλαπλών "εγώ".. έσω μας ) φοβούμενοι μήπως κάτι «πάθει» και αποδομηθεί.. μέρος της «προσωπικότητάς» μας..!


Και φταίμε Εμείς..:::

Δηλαδή πιό παλιά.. ακόμα και στα Αρχαία Χρόνια..
που η Φιλοσοφία ήταν στο "αποκορύφωμά" της...
δεν υπήρχαν η αδιαλλαξία.. η ασυνεννοησία και τα "αποθυμένα" της Ψυχής..:

Υπήρχαν... αλλά αναζητήθηκε η Αλήθεια ( μέσω της Φιλοσοφίας ) και διαμορφώθηκαν μέσω επικομοδομικών διαλόγων ουσιαστικές απαντήσεις... που "ταξείδευσαν" ως πληροφορίες μέχρι σήμερα.( Διάλογοι – Κείμενα – Επιστολές – Ποίηση )

Ποιός "πταίει"...:!

Τί "πταίει"..:!

Φταίμε Εμείς....:!


Φταίνε και "Εκείνοι" οι οποίοι έδωσαν τα πάντα για την Ορθήν Γνώμμην για την αναζήτηση της Αλήθειας έναντι του κοινού συμφέροντος και θυσίασαν τους Εαυτούς τους για τα Ιδανικά, τα Ιερά και τα Όσια..:::

Όι.. δεν φταίνε "Εκείνοι"... διότι εξάντλησαν κάθε "ζητούμενο" για το συμφέρον όλων μας.....
 ( βασικά "θυσίασαν" κάθε τους "εγώ" )

και εκεί είναι η λύση...... εκεί είναι και η απάντηση......

...να εξαντλήσουμε κάθε "ζητούμενο" σε σχέση με την Ορθήν Γνώμμην πρός την αναζήτηση της Αλήθειας και το συμφέρον όλων μας..!!!

Η ίδια η Ορθήν Γνώμμη συνάγει την Δίκαια Ηθικήν έκφραση που αυτόματα ενεργοποιεί την υπομονή.. την επιμονή.. την "διά – θεση" πρός το "Κάλλιστον" αποτέλεσμα... και που ως διαδικασία... γεννά τον Ηρωισμό..!

Με τι τρόπο..:

Ποιοί θα είναι Εκείνοι οι οποίοι θα μας "ανοίξουν" τους Ορίζοντες στην Ορθή σκέψη... στην Ορθή Γνώμμη... θα μας "βαφτίσουν" στην πηγή πρός στο ουσιαστικό συμφέρον όλων μας.::

Ήδη πιστεύω κατανοούμε ποιοί.....

"Εκείνοι" οι οποίοι θα θυσιάσουν τα πάντα... χωρίς φόβο.. θα εξαντλήσουν όλα τα ενδεχόμενα για τον "σκοπό"... τον Ιερό σκοπό..... τον σκοπό της άνθισης... της καλλιέργειας και ανάπτυξης των καρπών της Ορθής Γνώμμης... της σφαιρικής διαμόρφωσης του κοινού συμφέροντος..!


Χρησιμοποιώ την "έννοια" της Ορθής Γνώμμης ( Ορθής Δόξας = Ορθοδοξίας ) θέλοντας να μεταφέρω "σύμπηκτα" το μήνυμα... της Αρμονικής συνύπαρξης μας στην "Κοινωνία" δια μέσου της αρμονικής εξέλιξής μας ως πρός την διαδικασία της "Πληρότητας" των Ψυχών μας... "κοινωνούς" στην "ομαλή" λειτουργία του Σύμπαντος Κόσμου ).

Όσοι έχουν ανούσιες γνώμμες.. όσοι είναι μόνο για το 'δικό" τους συμφέρον, η ίδια η Ιστορία ( ο Βίος τους ) αποδεικνύει διαχρονικά ότι δεν 'δύνανται" να θυσιάσουν τα πάντα.... "ζούν" νεκροί μέσα στόν φόβο τους... δεν υπάρχει καμία μέρα για αυτούς που να "ζήσουν" πραγματικά ελεύθεροι ( με αίσθημα "ολοκλήρωσης" ) και "ζώντος νεκροί" βιώνουν την κάθε στιγμή τους..... 
( νομίζουν ότι ζούν ) γιατί στην κυριολεξία είναι "ακοινώνητοι" βουτηγμένοι στα "εγώ" τους..!

Εκείνοι οι οποίοι έχουν την Ορθήν Γνώμμην ή ακόμα ρέπουν πρός αυτήν ( Ορθήν Δόξαν ) και λειτουργούν για το συμφέρον του συνόλου μετέχουν στην "Κοινωνία" ο καθένας με το δικό του τρόπο... χωρίς καν... να χρειαστεί να το αποδείξουν στους "πολλούς"..... και ο λόγος..:

Διότι σημασία έχει η "πράξις" και το "αποτέλεσμα" και ουχί το "φαίνεσθε"...

( Γνωστή Ομάδα Επιστημών πράττει δια το "καλόν" της Ανθρωπότητος και κατ’επέκτασην της Φύσεως – Δημιουργίας – Αρμονίας... εκφραζόμενη στην αφάνεια. )

..έχουν δε αποφασίσει να δώσουν τα πάντα... να θυσιαστούν για τον Ορθόν, το Δίκαιον και βιώνουν Ελεύθεροι από μέσα πρός τα έξω... από τα μύχια της Ψυχής τους δια την Ελ – ευ – θε - ρία των Ψυχών.....
..διατηρώντας την ισορροπία και τάξη της "Εξέλιξης" στην Κοινωνία των παιδευμένων Ανθρώπων..... να εξαντλήσουν κάθε ενέργεια τους επειδή "αυτό"...... τούς.......



Εν δια φέρει !



Η ενδοσκόπηση... το "Τι έχω παραβεί; Τι έπραξα; Τι δεν έκανα από αυτά που έπρεπε να κάνω;" του Πυθαγόριου βίου..
το " "Ένδον σκάπτε " του Μάρκου Αυρίλιου.. το "Γνώθι Σ' αυτόν" του Χίλωνος ( κατ΄άλλους του Πλάτωνος )

είναι αναπόφεκτη διαδικασία σε «Εκείνους» που τους ενδιαφέρει το "Ορθόδοξον" ( Ορθή Δόξαν – Ορθήν Γνώμμην ) του βίου διότι η ίδια η έννοια του ενδιαφέροντος πρός την καθαρότηταν των "πεπραγμένων" ( εκφράσεων ) της Αρμονικής συμβίωσης στο Όλον της Φύσεως και η "συμπάθεια" ( συν – πάσχω ) ως πρός τον Άνθρωπο και την ίδια την Δημιουργία...
..τους "ελκύει" με μια Μαθηματική ακολουθία πρός... την ίαση των σχέσεων...

..την συν – ύπαρξη... την έν – ωση... την Φιλότητα... την Αγάπη...

«κοιν – ω – νούς» στο Φώς...

Πλοηγούς στο... -)-(- = Θ = Ε Ν .




Ρητορική Ερώτηση

Ποιά είναι η προ – διάθεσή μας και ποιό το... Εν δια φέρον μας...:!


Σίγουρα όμως.....

« Άγει δε προς φως την αλήθειαν χρόνος ».

(Με τον καιρό φωτίζεται η αλήθεια).

Μένανδρου Γνώμαι



Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε



.....


1 σχόλιο: