Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΒΟΥΛΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ..?



ΕΥΧΕς ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ...

Χριστούγεννα 1909: Η καταστροφή των Ανακτόρων από την μεγάλη πυρκαγιά

Η μεγαλύτερη ίσως πυρκαγιά που εξεράγει ποτέ στο κέντρο της Αθήνας, ήταν αυτή τα Χριστούγεννα του 1909. «Θύμα» της, το κτήριο των Ανακτόρων, το κτήριο της σημερινής Βουλής.
Μια φωτογραφία σώζεται από τότε, και η οποία απεικονίζει τις δραματικές εκείνες στιγμές.

Η φωτιά εκδηλώθηκε παραμονές Χριστουγέννων και σβήστηκε δύο μέρες αργότερα.

Η Βασιλική Οικογένεια απουσίαζε από το παλάτι. Είχε πάει για τις γιορτές στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι. Κατέβηκε όμως σύσσωμη όταν ξέσπασε η πυρκαγιά για να διασώσει ότι μπορούσε από τη περιουσία της.

Κανείς ποτέ δεν έμαθε τι έφταιξε. Άλλοι υποστήριξαν ότι ένα καντήλι «έκανε τη ζημιά» στο βασιλικό παρεκκλήσι, άλλοι… στοχοποιούν μια σόμπα του υπηρετικού προσωπικού.




Το κτίριο έπαθε τόσες ζημιές ώστε έπαψε από τότε να είναι Βασιλική Κατοικία.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι καταστράφηκε, αφού δεν είχε γίνει καμιά καταγραφή των αντικειμένων που βρισκόντουσαν στο Παλάτι. Παρ όλα αυτά ξένη ασφαλιστική εταιρεία έδωσε το πολύ μεγάλο για την εποχή εκείνη ποσό των 2 εκατ. δρχ. για προσωπικά αντικείμενα της Βασιλικής Οικογένειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΓΡΑΨΕ... μεταξύ των συνηθροισμένων εις την πλατείαν των Ανακτόρων δεν ήσαν ολίγοι όσοι έβλεπον εις την πυρκαϊάν απλώς εν μεγαλοπρεπές θέαμα …χωρίς να πληρώνουν είσοδο. Καίτοι δ΄ εσιώπων η ταραχή των επροδίδετο εις την έκφρασιν των προσώπων των.
Εις μάλιστα εξ αυτών δεν ηδυνήθη ν αποκρύψη τα αισθήματά του: Τι τα θέλεις, βρε αδελφέ; Ο άνθρωπος είναι μοχθηρός εκ φύσεως. Εμένα μου αρέσουν πολύ οι πυρκαγιές.

Και η αιματηρά ανταύγεια της πυρκαγιάς έδινεν εις το πρόσωπόν του έκφρασιν Νερωνείου χαράς.
Την στιγμήν εκείνην η πυρκαϊά είχε φθάσεις εις την μεγαλυτέραν έντασίν.

Η βασιλική οικογένεια, ειδοποιηθείσα τηλεφωνικώς, έσπευσε από τo Τατόι και έλαβε μέρος στη σωστική προσπάθεια κυρίως των αρχείων και των φορητών κειμηλίων, μαζί με τους στρατιώτες και τους πυροσβέστες, καθώς και τις ενισχύσεις ναυτών από τα ξένα πολεμικά.

Το επόμενο ξημέρωμα αποκαλύφθηκε η έκταση της καταστροφής: είχε εντελώς αποτεφρωθεί η μεσαία πτέρυγα -οι τρεις, δηλαδή, επίσημες αίθουσες υποδοχής- καθώς και οι απολήξεις της στη μεν ανατολική πτέρυγα, ολοκληρωτικά ο ναός του Αγίου Γεωργίου (απ’ όπου πιθανότατα ξεκίνησε η φωτιά, που εξαπλώθηκε εν συνεχεία δυτικά, μέσω της εύφλεκτης στέγης), στη δε δυτική, μέρος της αίθουσας του θεάτρου.

Τα λοιπά διαμερίσματα είχαν, φυσικά, ταλαιπωρηθεί από τον καπνό, τις στάχτες και το νερό, αλλά δεν είχαν καταρρεύσει. Φαίνεται ότι το κτήριο, ιδιοκτησία του Δημοσίου, δεν ήταν ασφαλισμένο, όπως αντιθέτως ήσαν, από την Επιμελητεία των Ανακτόρων, όσα έπιπλα και σκεύη ανήκαν στη βασιλική οικογένεια…».





Η πυρκαγιά αυτή ήταν η αφορμή, για να μεταφερθεί στο Τατόι η Βασιλική οικογένεια και να χρησιμοποιήσει την εκεί κατοικία ως ανάκτορο. Μάλιστα, το 1913, με την άνοδο του Κωνσταντίνου στο θρόνο, εκείνος μετέφερε την λειτουργία των Ανακτόρων στο σπίτι του, στο ανάκτορο Διαδόχου, στην Ηρώδου Αττικού.

Η 13η Δεκεμβρίου του 1967 ήταν η τελευταία ημέρα που ο Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλεύς των Ελλήνων, με πλήρεις τις εξουσίες του. Ήταν 27 ετών..

Η 13η Δεκεμβρίου 1967 αποτελεί, στην ουσία, το τέλος της Βασιλείας της Ελληνικής Βασιλικής Δυναστείας στην Ελλάδα, η οποία βασίλευσε 104 χρόνια με μικρά διαλείμματα.



 DRAXMA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου