Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Κόλαση στην Βενεζουέλα προκαλούν οι ΗΠΑ - Οι ταραχές τύπου "Δεκεμβριανών 2008" συντονίζονται από... ΜΚΟ



του Γιάννη Πετρίδη 

Νέες ταραχές ξέσπασαν στην Βενεζουέλα, την πρώτη χώρα παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου με την σφόδρα αντιαμερικερικανική κυβέρνηση του Ν.Μαντούρο, όταν παρακρατικοί και περιθωριακά στοιχεία επιτέθηκαν σε διάφορες πόλεις σε αποθήκες τροφίμων παρά το γεγονός ότι στην χώρα δεν υπάρχει έλλειψή τους, παρά το αμερικανικό εμπάργκο που απειλεί να γονατίσει την οικονομία της. Μία ΜΚΟ, η Venezuelan Observatory for Social Conflict συντονίζει με SMS και αναρτήσεις στο Facebook τις επιθέσεις στις αποθήκες τροφίμων και δημοσιοποίησε βίντεο όπου καταγράφεται ο όχλος να εισβάλλει σε αποθήκες και καταστήματα, να ορμούν εναντίον φορτηγών ή να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα.

 Σε ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά, τα οποία θυμίζουν τις ταραχές στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2008, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πλιάτσικο σε ένα φορτηγό που μετέφερε χαρτί κουζίνας (!) και σαμπουάν αφού είχε εμπλακεί σε τροχαίο και το φορτίο του είχε καταλήξει στο δρόμο στην πολιτεία Τατσίρα, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο και αυτόπτες μάρτυρες. "Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 6 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που προσπάθησαν να απωθήσουν τον όχλο που κατευθυνόταν από συγκεκριμένα άτομα", δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Λουίς Καστριγιόν. 

 "Ξέσπασε μια μεγάλη συμπλοκή… Έπεσαν πυροβολισμοί στον αέρα και έγινε χρήση δακρυγόνων" επισήμανε ο 40χρονος Μανουέλ Καρντένας, αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό. Πρόσφατα συνελήφθησαν τέσσερα άτομα με κολομβιανά διαβατήρια, βενεζουελάνικης καταγωγής, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι είχαν λάβει 300.000 δολάρια για να οργανώσουν ταραχές σε τρεις μεθοριακές πόλεις της Βενεζουελας Η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και το αμερικανικό εμπάργκο σε διάφορα είδη έχουν προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στην κυβέρνηση του Ν.Μαντούρο που παλεύει να αντισταθεί σε μια εντινεόμενη υπονόμευσή της από τις ΗΠΑ που στοχεύουν στα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

 Ενα δάνειο 5 δισ. δολ. από την Ρωσία στάθηκε σωτήριο στις αρχές της χρονιας για να καταφέρει η κυβέρνηση της χώρας να ισορροπήσει την εγχώρια κατάσταση, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η παραγωγή, πέρα από το αντικειμενικό στοιχείο της χαμηλής τιμής του πετρελαίου, "υποφέρει" και από έλλειψη μηχανημάτων και ανταλλακτικών στις εξέδρες άντλησης που είναι αμερικανικής κατασκευής και έχουν σταματήσει να υποστηρίζονται εδώ και χρόνια λόγω εμπάργκο. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου