Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Σαρκοβόρο βακτήριο εξαπλώνεται σε Συρία και Ιράκ – «Τρώει» το δέρμα των ανθρώπων





Ραγδαία εξάπλωση του ιού της λεϊσμανίασης, ενός σαρκοβόρου βακτηρίου, σε Συρία και Ιράκ

Η λεϊσμανίαση, το γνωστό και Καλαζάρ, είναι μία παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από τις σκνίπες ενώ τρόμο στις αρχές έχει προκαλέσει η διασπορά της ασθένειας και σε γειτονικές χώρες, όπως ηΤουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Την περίοδο 2000 και 2012, μόλις έξι ανθρώπινα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον Λίβανο, ενώ το 2013 εκτοξεύθηκαν σε 1.033.

Σύμφωνα με τον Dr Waleed Al-Salem, με ειδικότητα τις τροπικές ασθένειες, ηλεϊσμανίαση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην Συρία, την ώρα που αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης που δέχονται πρόσφυγες.






Ένας άνθρωπος στον οποίο έχει μεταφερθεί το βακτήριο, μετά το τσίμπημα σκνίπας, μπορεί να παραμείνει ξενιστής έως και για έξι μήνες ακόμα και 10 χρόνια (στην σπλαχνική λεϊσμανίαση), χωρίς δηλαδή να νοσήσει όλο αυτό το διάστημα.

Η ασθένεια είναι ιάσιμη ενώ στην σπλαχνική λεϊσμανίαση ο ασθενής δεν μπορεί να δώσει αίμα.





Ο εμφύλιος πόλεμος σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου που τρώει τη σάρκα, με το εμπόλεμο περιβάλλον δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία για όσους έχουν την ατυχία να είναι παγιδευμένοι σε ζώνες συγκρούσεων.

Η έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων και γιατρών, σε συνδυασμό με σοβαρές ελλείψεις σε νερό, βοηθούν στην εξάπλωση της ασθένειας, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία.







Τώρα αν αποδειχθεί κάποια στιγμή ότι πρόκειται και για βιολογικό πόλεμο, δεν θα μας πέσει και το σαγόνι από έκπληξη….




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου