Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Lady of Cao: Η Μούμια της Ιέρειας με τα Τατουάζ



H μούμια με το όνομα Lady of Cao -“Dama de los Tatuajes” βρέθηκε στην αρχαιολογική περιοχή Huaca El Brujo -Sacred Place of the Wizard- στο βορειοδυτικό Περού την άνοιξη του 2006. Tα χέρια και τα πόδια της ήταν ζωγραφισμένα με εκπληκτικά τατουάζ -φίδια, αράχνες,αιλουροειδή-τα λεγόμενα Moon Animals, υπερφυσικά μοτίβα που δηλώνουν ότι είχε περίοπτη θέση στη φυλή των Moche.

Στην εικονογραφία της βόρειας πλευράς του Περού, Moon Animals ή Recuay Dragon είναι μυστικιστικά τετράποδα αρπακτικά που έχουν διογκωμένα μάτια, κυνόδοντες, νύχια, μακριές ουρές και λοφία. Μοιάζουν με αιλουροειδή ή ερπετοειδή και συνδέονται με σεληνιακά και αστρικά μοτίβα. Ο ανθρωπολόγος John Verano του Πανεπιστημιού της Tulane δήλωσε ότι:“ Μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες ποια είναι η ερμηνεία αυτών των μοτίβων” και πρόσθεσε ότι “Οι αράχνες σχετίζονται με την βροχή καθώς και τον θάνατο”. Το φίδι είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο σε πολλούς πολιτισμούς των Άνδεων, το οποίο σχετίζεται με τις θεότητες, την γονιμότητα και τις ανθρωποθυσίες. Τα τατουάζ δεν έγιναν μόνο για αισθητικούς λόγους, έχουν τελετουργικό χαρακτήρα.

H “Lady of Cao” ήταν τυλιγμένη σε είκοσι στρώματα ύφασμα, βαμμένο με κόκκινο κιννάβαρι, στο πρόσωπο της είχαν τοποθετήσει ένα χρυσό μπόλ και φορούσε ένα κολιέ με μάσκες. Πλάι της βρέθηκαν μοναδικά χρυσά κτερίσματα, δυο στέμματα σε σχήμα V, περίτεχνα αστραφτερά σκουλαρίκια για την μύτη και όπλα. Οι ερευνητές έχουν παραξενευτεί με την παρουσία των όπλων και πιστεύουν ότι ήταν δώρα από άλλους πολεμιστές. Επίσης ,η παρουσία χρυσού δηλώνει ότι ήταν ένα σεβαστό πρόσωπο, η πρώτη γυναίκα-άρχοντας που ανακαλύφθηκε ποτέ ή γυναίκα κάποιου ηγεμόνα. Ζούσε πολύ κοντά στην πόλη Trujillo, στην κοιλάδα Chicama και πέθανε περίπου 25 χρονών από επιπλοκές στην γέννα. Δίπλα της ήταν θαμμένο και το πτώμα μιας εφήβου, που θυσιάστηκε- την έπνιξαν με ένα σκοινί-ώστε να υπηρετεί την ιέρεια στην μεταθανάτια ζωή.



Η φυλή Moche εμφανίστηκε στην περιοχή του Περού τον 2ο -7ο αιώνα π.Χ. πριν την επικράτηση των Ίνκα. Είναι κυρίως γνωστή για τις ανθρωποθυσίες, τα κεραμικά που απεικόνιζαν σεξουαλικές παραστάσεις, την κοσμηματοποιία και τα αρδευτικά κανάλια. Η ανώτερη θεότητα ήταν ο Ai Apec-The Great Decapitator, με κύρια χαρακτηριστικά τους κυνόδοντες και το feathered serpent headdress. Ο πολιτισμός τους κατέρρευσε πιθανότατα λόγω κλιματολογικών αλλαγών όπως το φαινόμενο El Niño και εκατό χρόνια αργότερα εμφανίστηκαν οι Chimú.


Στην πόλη Trujillo, οι πυραμίδες Huaca del Sol- Temple of the Sun ύψος 43 μέτρα ήταν πολιτικό-διοικητικό κέντρο ενώ η Huaca de la Luna-Temple of the Moon 21 μέτρα ήταν θρησκευτικό-τελετουργικό κέντρο, εκεί όπου γινόντουσαν οι ανθρωποθυσίες. Ήταν διακοσμημένες με πολύχρωμες τοιχογραφίες, γεωμετρικά σχέδια και πολεμικές σκηνές τις οποίες διάλεγαν αποκλειστικά οι ιερείς. Η πυραμίδα ήταν χτισμένη μπροστά από ένα βραχώδη λόφο -Cerro Blanco ή White Hill. Οι ιερείς συγκεντρώνονταν στην κορυφή ενώ τα θύματα αιχμάλωτοι πολέμου στην βάση, τα οποία τα θυσίαζαν στους θεούς των βουνών για να τους στέλνουν βροχές. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει τα λείψανα 40 άντρων. Εκεί βρίσκεται το Huaca Arcos Iris -Rainbow Temple ή El Dragon, η φυλή Chimú το έχτισε το 1200 π.Χ. καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος Chan Chan.

Τον Νοέμβριο του 2016, οι έφοροι του μουσείου του Cao και ειδικοί επιστήμονες με την βοήθεια ενός τρισδιάστατου 3-D εκτυπωτή και μελετώντας την δομή του κρανίου της, καθώς και στοιχεία εθνογραφικών ερευνών σχημάτισαν το πρόσωπο της με τα έντονα ζυγωματικά και τα μακριά μαύρα μαλλιά. Η διαδικασία κράτησε δέκα μήνες. “Με την τρισδιάστατη αυτή απεικόνιση, δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να δει από κοντά ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του Περού, ενώ οι Περουβιανοί θα θυμηθούν την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά”, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Salvador del Solar, σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters.

Η Arabel Fernández López, αρχαιολόγος από το Περού υπεύθυνη της ομάδας που ξετύλιξε την μούμια, επισημαίνει ότι η φάση της αναδόμησης ήταν μια μεγάλη συναισθηματική εμπειρία για αυτήν και σκιαγραφεί το πορτραίτο της νεαρής γυναίκας στο ντοκιμαντέρ του National Geographic. “Behind a great empire, therewas a great woman. The enigmatic queen of the Moche people rises from her tomb to tell us the story of the first powerful woman in pre-Columbian Peru” αναφέρει το promo video του National Geographic.




Η ανακάλυψη του τάφου της “Lady of Cao”, από την αρχαιολογική ομάδα του Περού με αρχηγό τον Régulo Franco Jordan ήταν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Κατέρριψε τις θεωρίες ότι οι αρχαίες φυλές των Άνδεων ήταν πατριαρχικές. Μέσα από ιστορικές μελέτες οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την θέση των γυναικών και την σημασία της μυστηριώδης μούμιας με τα τατουάζ. Έκτοτε έχουν εντοπιστεί πολλές γυναικείες μούμιες, θαμμένες με πολύτιμα αντικείμενα όπως η Lady of Pacopampa το 2009 η οποία ζούσε στην πόλη Cajamarca 2.700 χρόνια πριν.

*Το πλήρες ντοκιμαντέρ «The Lady of Cao: the Mystery of the Tattooed Mummy»είναι διαθέσιμο για αγορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα του El Brujo Museum.

Πηγές:

http://news.nationalgeographic.com/news/2006/05/mummy-peru.html

https://www.reuters.com/article/us-peru-culture-idUSKBN19P2IP

https://www.archaeology.org/issues/109-1311/features/1356-moche-peru-el-brujo-andes



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου