Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Στοίχειωμα: Τα πνεύματα και η άλλη πλευρά της Νύχτας




Από μικροί μεγαλώσαμε με ιστορίες γεμάτες φαντάσματα, με σκοπό είτε να μας κάνουν πιο φρόνιμους είτε να μας τρομάξουν, όπως έκαναν οι παππούδες ή οι παρέες μας. Ίσως ορισμένοι να παρακολουθούσατε και τα καρτούν όπου εμφάνιζαν τα στοιχειωμένα σπίτια να κατοικούνται από ημιδιάφανα φιλικά φαντάσματα ή αιωρούμενα σεντόνια να πηγαινοέρχονται. Εκείνη η “ρομαντική” εποχή φαίνεται πως πέρασε πλέον, καθώς ο κινηματογράφος γίνεται ολοένα και πιο “τολμηρός” και πιο ενημερωμένος πάνω στα στοιχειώματα, όπως στις ταινίες “Μεταφυσική Δραστηριότητα”, “Το Κάλεσμα”, “Άναμπελ” αναφέροντας μερικά. Στην πραγματικότητα όμως, τι είναι το Στοίχειωμα;

Με τον όρο αυτό εννοούμε τις επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις από ανεξήγητα αισθητήρια και φυσικά φαινόμενα τα οποία προκαλούνται από τα Φαντάσματα, τα Πόλτεργκάϊστ ή τα Πνεύματα που έχουν προσκολληθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή μέρος. Στα αγγλικά ο όρος “haunt” (στοιχειώνω) έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη “home” (σπίτι/ οικία). Συχνά, μια στοιχειωμένη τοποθεσία είναι η πάλαι ποτέ οικία του πεθαμένου ή το σημείο στο οποίο πέθανε. Στις στοιχειωμένες περιοχές συμπεριλαμβάνονται και μέρη τα οποία ήταν αγαπημένα ή σύχναζαν τακτικά οι νεκροί, καθώς και περιοχές με βίαιο θάνατο. Άλλα στοιχειώματα είναι απλά “άστοχα”, καθώς εκδηλώνονται χωρίς κάποια εξήγηση.

Δεν υπάρχει κάποιο κυρίαρχο μοτίβο όσον αφορά το στοίχειωμα. Δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που θα επισκεφτεί ή θα μείνει σε ένα στοιχειωμένο μέρος, θα βιώσει και τα φαινόμενα αυτά. Κάποια από αυτά τα φαινόμενα εκδηλώνονται περιοδικά ή συνεχώς ανά διαστήματα τα οποία είναι μικρά, διάρκειας μόλις λίγων ημερών ή και λιγότερο. Άλλα διαρκούν αιώνες ενώ υπάρχουν και στοιχειώματα που εκδηλώνονται μόνο σε συγκεκριμένες “Επετείους”.

Τα περισσότερα στοιχειώματα συμπεριλαμβάνουν θορύβους, όπως μυστηριώδη πατήματα, θρόισμα, ψιθύρους, ήχους από ζώα και ουρλιαχτά, χτυπήματα, γδούπους ακόμα και χτυπήματα με τις κλειδώσεις των δαχτύλων, μυρωδιές όπως αυτές των λουλουδιών, αρώματα, καμένο ξύλο, σάπια σάρκα ή κάτι σάπιο γενικότερα, απτικές αισθήσεις όπως παγωμένες βελονιές στο σώμα, κρύα ρεύματα και αίσθημα ότι κάποιο αόρατο χέρι σε ακουμπάει. Κάποια από τα στοιχειώματα παρουσιάζουν φαινόμενα Πόλτεργκάϊστ όπως την αναδιαμόρφωση των επίπλων, σταματημένα ρολόγια, σπασμένα γυαλικά και καθρέφτες, και η μετακίνηση των αντικειμένων. Ο κοινός ήχος μεταξύ των στοιχειωμάτων είναι αυτός της μετακίνησης βαριών αντικειμένων και το τράβηγμα τους επάνω στο πάτωμα, από τη μια μεριά στην άλλη. Παρόλα αυτά, τα δωμάτια στα οποία συμβαίνουν, παραμένουν άθικτα.



Οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα στις στοιχειωμένες περιοχές, όπως είναι ο έντονος θυμός, ο φόβος ή ακόμα και μίσος. Μπορεί να αισθανθούν ακόμα και την παρουσία κάποια σκοτεινής οντότητας. Φυσικά, όλα τα στοιχειώματα δεν έχουν σκοτεινά πνεύματα ή παρουσίες. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπου σχετίζονται με καλόβουλα και φιλικά πνεύματα (όχι δεν είναι ο Κάσπερ). Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται τα φαντάσματα ζώων, όπως κατοικίδιων σκύλων, γατιών και αλόγων, τα οποία κάποιος μπορεί να τα αισθανθεί, να τα δει ή να τα ακούσει στα οικεία τους μέρη. Ακόμα και τα αντικείμενα και η τοποθεσία τους μπορεί να είναι στοιχειωμένα. Στην Βρετανία, υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για στοιχειωμένα κρανία (τα “Ουρλιαχτά Κρανία”) τα οποία προκαλούν απόκοσμα ουρλιαχτά όταν είναι να απομακρυνθούν από το μέρος τους μέσα σε σπίτι. Οι περιπτώσεις των Πόλτεργκάϊστ είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία. Χαρακτηρίζονται από βίαιες φυσικές διαταραχές όπως το πέταγμα και η αιώρηση αντικειμένων, χτυπήματα στην πόρτα, επιθέσεις σε ανθρώπους, σεξουαλικές επιθέσεις και έντονους θορύβους. Αυτές οι διαταραχές συχνά φαίνεται να προκαλούνται από ζωντανό άνθρωπο. Υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποια Πόλτεργκάϊστ μπορεί να είναι ασώματα πνεύματα.

Τα παραπάνω ήταν ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά των στοιχειωμάτων, καθώς η μία υπόθεση από την άλλη διαφέρει, λίγο ή πολύ. Πολλοί, ίσως και συ, να αναρωτιόνται τι είναι αυτό που προκαλεί ένα στοίχειωμα. Ποιοι είναι οι λόγοι και οι αιτίες. Λοιπόν, είναι ευρέως γνωστό, πως τα στοιχειώματα θεωρούνται ότι είναι τα πνεύματα των νεκρών, ειδικά αυτών που είχαν έναν τραγικό ή βίαιο θάνατο. Άλλωστε, τα Φαντάσματα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος υπερφυσικής οντότητας. Πέρα από τα Πόλτεργκάϊστ, υπάρχουν και άλλα πολυάριθμα μη ανθρώπινα πνεύματα όπως οι Άγγελοι, οι Δαίμονες και οι Νεράιδες, που θα μπορούν να στοιχειώσουν ένα μέρος.

Δυστυχώς λίγα είναι γνωστά πάνω στο γιατί και το πως τα στοιχειώματα προκύπτουν ή γιατί δεν βιώνονται ομοιόμορφα μεταξύ των ανθρώπων. Χιλιάδες στοιχειώματα έχουν ερευνηθεί και ερευνώνται ακόμα και σήμερα, από φυσικούς ερευνητές και εξεταστές του Μεταφυσικού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πολλές εξηγήσεις έχουν προταθεί, αλλά δεν υπάρχει μια κυρίαρχη απόδειξη που να υποστηρίζει τη μια καλύτερα από την άλλη. Το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων που είναι συνδεδεμένα με ιστορικά γεγονότα, δεν είναι ευχάριστες εκ φύσεως, διότι οι νεκροί υπέφεραν συναισθηματικά ή πέθαναν ξαφνικά ή με δυσάρεστους τρόπους. Ορισμένες φορές, οι Κατάρες συμβάλλουν σε έναν στοιχειωμένο μέρος. Ωστόσο, υπάρχουν και καλόβουλα στοιχειώματα, όπου καλά πνεύματα λειτουργούν καλόβουλα απέναντι στους ζωντανούς.

Ένας από τους ιδρυτές της Κοινότητας Φυσικών Ερευνών (ΚΦΕ) του Λονδίνου, ο Φρέντερικ Ουίλιαμ Χένρι Μάγιερς (ήταν ποιητής, κλασσικιστής (πολιτισμικό, αισθητικό και καλλιτεχνικό κίνημα της Γαλλίας) και φιλόλογος) ο οποίος έκανε εκτενή έρευνα πάνω στις Οπτασίες στα τέλη του 19ου αιώνα, πίστευε πως τα περισσότερα στοιχειώματα είναι αποσπασματικά και ανούσια, τα κομμάτια ενός ενεργειακού κατάλοιπου αφημένο από τον ζωντανό μετά τον θάνατο του. Άλλοι που έχτισαν πάνω σε αυτή τη θεωρία υποστήριξαν πως τα στοιχειώματα δεν εμπλέκουν φαντασματικές προσωπικότητες, αλλά είναι εκείνες οι καταγραφές μια ενέργειας που αποκτάει προσωπικότητες για τους διορατικούς που είναι φυσικά ευαίσθητοι. Η ψυχική ευαισθησία μπορεί να λογαριαστεί για διάφορες εμπειρίες σε ένα στοιχειωμένο μέρος. Γιατί ένα άτομο μπορεί να βιώσει τα φαινόμενα και κάποιο άλλο όχι. Η πρώην γραμματέας της ΚΦΕ, Έλενορ Μίλντρεντ Σίντγουϊκ (φυσική ερευνήτρια και ακτιβίστρια για την ανώτερη μόρφωση των γυναικών), πίστευε πως τα στοιχειώματα ίσως να είναι μια μορφή Ψυχομετρίας. Όπως ένα αντικείμενο μπορεί να απορροφήσει και να διατηρήσει τις “δονήσεις” του κατόχου του, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν σαν εντυπώσεις όταν έρθει σε επαφή με ένα Διάμεσο ή Ψυχικό, τότε ένα σπίτι, ένα κτίριο ή ένα μέρος μπορεί να διατηρήσεις επίσης τις αναμνήσεις ή τις ψυχικές εντυπώσεις. Ένα σπίτι μπορεί να εμπλέκει σκέψεις, πράξεις και συναισθήματα από τους πρώην ενοίκους του, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί ως στοίχειωμα.

Πάνω στη θεωρία της Έλενορ επεκτάθηκαν οι φιλόσοφος Χάρυ Πράις και παραψυχολόγος Ουίλιαμ Ρολ. Η νέα θεωρία του Πράις, η οποία ονομαζόταν “Αναβληθείς Τηλεπάθεια”, θέτει πως υπάρχει ένας “ψυχικός αιθέρας ” ο οποίος είναι η γέφυρα ανάμεσα στον νου και την ύλη και γονιμοποιεί όλη την ύλη και τον χώρο. Ορισμένες σκέψεις και γεγονότα έχουν εντυπωθεί πάνω σε αυτόν τον αιθέρα και παραμένουν επάνω του για μεγάλες περιόδους, ακόμα και χρόνια. Όταν τραγωδίες λαμβάνουν χώρα, οι κατάλληλες ψυχικές συνθήκες δημιουργούνται και εντυπώσεις διαρκείας είναι το αποτέλεσμα τους. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι όταν έρχονται σε επαφή με ένα στοιχειωμένο σπίτι, πιθανώς τηλεπαθητικά να συνδέονται με αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα τα οποία “επαναλαμβάνονται” ως στοιχειώματα. Η “Αναβληθείς Τηλεπάθεια” έχει κριθεί από άλλους για το γεγονός ότι δεν εξηγεί τις μετακινήσεις των αντικειμένων τα οποία αναφέρονται στις διάφορες υποθέσεις. Από την άλλη, ο Ρολ πρότεινε πως όλα τα αντικείμενα έχουν ένα ψυχικό πεδίο το οποίο διαχέεται και ρέει από αυτά. Ένας ευαίσθητος άνθρωπος μπορεί να έρθει σε επαφή και να διαβάσει τις εντυπώσεις ενός σπιτιού από το ψυχικό πεδίο κατά τη διάρκεια ενός στοιχειώματος. Η εξήγηση αυτή δέχτηκε παρόμοια κριτική με του Πράις, διότι άνθρωποι που είχαν λίγη ή καθόλου ευαπόδεικτη ψυχική ικανότητα, είχαν βιώσει στοίχειωμα.

Ο Ερνέστο Μποζάνο, ένας Ιταλός παραψυχολόγος, μελέτησε μερικές εκατοντάδες υποθέσεις που αφορούσαν στοιχειώματα και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά τους, σχετίζοντας τες με διαφορετικές θεωρίες περί στοιχειώματος και στη δική του πνευματιστική θεωρία. Μέσα από την έρευνα του, κατέληξε σε 5 συμπεράσματα που υποστήριζαν την πίστη του ότι τα στοιχειώματα εκδηλώνονταν από τα πνεύματα των νεκρών. Οι Οπτασίες των νεκρών μπορούν να στοιχειώσουν μέρη που δεν πέθαναν ή δεν έζησαν. Τα στοιχειώματα αποτελούνται από τηλεκινητική μετακίνηση αντικειμένων πράγμα που δηλώνει κάποια ψυχική παρουσία. Τα στοιχειώματα συνδέονται με τους θανάτους σε μεγαλύτερη έκταση από άλλα είδη τραγωδίας ή συναισθημάτων. Τα στοιχειώματα είναι διαλείπων. Όταν πράξεις όπως ο εξορκισμός και οι προσευχές για τους νεκρούς εκτελούνται, τα στοιχειώματα τελειώνουν.

Αρκετοί ερευνητές φαντασμάτων έχουν μια αγαπημένη θεωρία, τουλάχιστον για κάποια από τα στοιχειώματα, η οποία έχει να κάνει με μια πύλη, ένα άνοιγμα σε άλλες διαστάσεις που επιτρέπει στα πνεύματα να εισέρχονται στον Φυσικό Κόσμο. Η πίστη στις πύλες είναι παγκόσμια και αρχαία. Ορισμένα μέρη, τα οποία είναι ιερά, εξυπηρετούν ως φυσικές πύλες, όπως επίσης και τα πηγάδια έχουν συνδεθεί με φυσική είσοδο για τα πνεύματα. Άλλες πύλες μπορούν να ανοίξουν σε μέρη που συνδέονται με τον θάνατο, όπως τα νεκροταφεία, τα πεδία μάχης ή μέρη που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Επίσης και τα μέρη που συνδέονται με τραύμα και έντονα συναισθήματα όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και σχολεία. Σπάνια μεν αλλά είναι και αυτά φυσικές πύλες, τα σημεία που έχουν φάρους.

Επιστημονικές έρευνες γεωμαγνητικών και ηλεκτρομαγνητικών περιβαλλοντικών συντελεστών, δείχνουν ότι η ενέργεια του τόπου μπορεί να επηρεάσει το αν είναι ή δεν είναι στοιχειωμένο. Εδώ θα γνωρίσουμε τον Δρ. Τζέισον Μπρέιθγουέϊτ, γνωστικός ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ της Αγγλίας. Ο ίδιος δήλωσε πως οι έρευνες επί τόπου για φαινόμενα στοιχειώματος, έχουν αποκαλύψει ότι αξιοσημείωτες μαγνητικές υπογραφές μπορεί να υπάρξουν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες που σχετίζονται με περίεργες εμπειρίες. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως ασυνήθιστα και κυμαινόμενα φυσικά ενεργειακά πεδία είναι παρόν σε πολλά στοιχειωμένα μέρη. Αυτό δηλώνει πως ορισμένα πεδία επιτρέπουν μια “Μνήμη Χώρου” να συμβεί. Εντυπώσεις από γεγονότα και πρόσωπα έτσι χαράζονται σε ψυχικό χώρο και διατηρούνται και γίνονται αντιληπτά από αυτούς που μπορούν να “συντονιστούν”, είτε θελημένα είτε όχι. Η ενέργεια του σημείου μπορεί να παίξει έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο στα στοιχειώματα που αφορούν τα Πόλτεργκάϊστ. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν λένε ότι οι μαγνητικές υπογραφές προκαλούν τα φαινόμενα, αλλά ότι η ενέργεια και τα φαινόμενα απλά συνδέονται. Ο Μπρέιθγουέϊτ δήλωσε πριν λίγα χρόνια ότι το συγκεκριμένο κομμάτι θέλει παραπάνω μελέτη.



Το 2004, ο Μπρέιθγουέϊτ μαζί με άλλους συναδέλφους χρησιμοποίησαν ένα προσαρμοσμένο Σύστημα Ανίχνευσης Μαγνητικής Ανωμαλίας (ΣΑΜΑ) για να ερευνήσουν μαγνητικές υπογραφές στο Κάστρο Μάνκαστερ στο Ρέϊβενγκλας της Δυτικής Κάμπρια της Αγγλίας. Το συγκεκριμένο κάστρο είναι στην περιοχή κοντά στη λίμνη, και είναι γνωστό για φαινόμενα στοιχειώματος. Στο μέρος εκείνο, όσοι το επισκέφτηκαν ανέφεραν φαινόμενα όπως ήχους από παιδιά να κλαίνε και να φωνάζουν, ήχους από ενήλικες, αίσθηση κάποιας παρουσίας και ότι κάποιος τους παρακολουθεί, φευγαλέες ορατές σκιές και Οπτασίες, ήχους από πατήματα, χτυπήματα και κρότους, κουδούνισμα στα αυτιά, έντονους πονοκεφάλους, ζαλάδα, κρίσιμο αίσθημα έντονου φόβου, αίσθηση βάρους στο στήθος και ότι κάτι τραβάει το σώμα προς τα κάτω.

Η μελέτη έδειξε ότι ένα ασυνήθιστο μαγνητικό πεδίο υπάρχει και στην περιοχή του κρεβατιού, ειδικά στο μαξιλάρι. Αν κάποιος μετακινεί το κεφάλι του συνέχεια κατά την διάρκεια του ύπνου, μαγνητικές διαστρεβλώσεις μπορεί να εμφανιστούν γύρω από το κρανίο. Σε παρόμοια κατεύθυνση, πολλοί Παραφυσικοί ερευνητές πιστεύουν στις Γεωενεργειακές Γραμμές (Ley Lines), τις αόρατες γραμμές φυσικής γήινης ενέργειας οι οποίες συμβάλουν στα στοιχειώματα. Οι περιοχές που διασταυρώνονται οι γεωενεργειακές γραμμές, εκεί που το χώμα είναι πλούσιο σε υψηλή περιεκτικότητα από νερό, χαλαζία, γρανίτη, θεωρούνται κυρίως ότι είναι στοιχειωμένα. Σε αντίθεση με τον ενεργειακό τόπο, η συνείδηση, οι σκέψεις, η πεποιθήσεις, το πολιτιστικό υπόβαθρο, οι προσδοκίες και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορεί να επηρεάσουν το αν ένα στοίχειωμα βιώνεται ή όχι.

Πλέον η επιστήμη έχει φτάσει σε επίπεδο να θεωρεί πιθανό να κατασκευαστεί ένα δωμάτιο, σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιφέρει φαινόμενα στοιχειώματος, με έκθεση ατόμων σε υπόηχες και ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες. Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, με το όνομα “Πρότζεκτ Στοίχειωμα”, ορισμένα άτομα που εκτέθηκαν στο στοιχειωμένο δωμάτιο, ανέφεραν φαινόμενα όπως αίσθηση άλλης παρουσίας, ανησυχία σε συγκεκριμένο σημείο του δωματίου, ανατριχίλες σε όλο το σώμα, φωτεινές μπάλες να αιωρούνται στο δωμάτιο, ομίχλη και φωνές. Για την ώρα ακόμα βρίσκεται υπό έρευνα.

Ένα στοίχειωμα, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, μπορεί να τερματιστεί. Υπάρχουν πολυάριθμες παραδοσιακές και θρησκευτικές συνταγές παγκοσμίως. Άλλες είναι απλές ως προς τα υλικά και τη διαδικασία, όπως το σκούπισμα των πνευμάτων με το φρόκαλο ή σκούπα, από ανατολή προς δύση. Άλλες είναι πιο πολύπλοκες. Βέβαια τέτοιες συνταγές δεν είναι πάντα επιτυχής, λόγω ότι μπορεί η συνταγή να μην καλύπτει πλήρως το εν λόγω στοίχειωμα. Ορισμένες φορές, ένα στοίχειωμα μπορεί να τερματιστεί με την Απελευθέρωση του Πνεύματος ή με έναν Εξορκισμό. Για άγνωστο λόγο, τουλάχιστον επιστημονικά, ορισμένα στοιχειώματα τερματίζονται από μόνα τους. Ο Εξορκισμός δεν πιάνει σε στοιχειώματα τα οποία φαίνονται ως “αποτυπώματα” ή “καταγραφές” και δεν έχουν ευαίσθητη ευφυΐα και φαίνεται να επαναλαμβάνονται δίχως τέλος.

Μπορεί το Χόλυγουντ να δημιουργεί τρομακτικές ταινίες που είναι ευχάριστες στο να τις παρακολουθήσεις, αλλά δεν είναι σίγουρα το ίδιο με τα πραγματικά στοιχειώματα. Φυσικά, αν ανήκεις στη κατηγορία των σκεπτικιστών σχετικά με όλα αυτά, ίσως να σου φανούν ως παραδείγματα πνευματικής ασθένειας. Όπως και να έχει, για τους μυημένους στη Τέχνη είναι μια πραγματικότητα αλλά για την επιστήμη αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο για έρευνα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου