Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!



Στον Μανταμάδο της Λέσβου την ερχόμενη Κυριακή – την Κυριακή των Μυροφόρων – το «έθιμο» και η «παράδοση» ετών «επιβάλλει» την υπαίθρια σφαγή δεκάδων ζώων μα κυρίως ενός λευκού ταύρου, το αίμα του οποίου θα προστατέψει τους πιστούς!

Η υπαίθρια σφαγή των ζώων – που απαγορεύεται από την νομοθεσία – πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην αυλή της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Εκεί εκατοντάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας συγκεντρώνονται για να δουν τον ταύρο να σφαγιάζεται και για να βουτήξουν βαμβάκι στο αίμα του, ώστε να το κρατήσουν ως φυλακτό για να τους προστατεύει.

Όλοι φορούν τα καλά τους για να παρακολουθήσουν την τελετή και καμιά αρμόδια αρχή δεν βάζει τέλος σε αυτή την φρίκη… αφού η παράδοση το επιβάλλει.









 



Η εκτέλεση και η σφαγή του ταύρου και των υπόλοιπων ζώων γίνονται μπροστά στα μάτια των παιδιών...

Ο ταύρος φτάνει φορτωμένος σε μια καρότσα και είναι συνήθως το τάμα κάποιου πιστού προς τους αγίους. Αφού τον κατεβάσουν από το φορτηγό, τον δένουν με σχοινιά γύρω από τον κορμό του δέντρου όπου διεξάγεται το τελετουργικό ενώ κυκλειδώματα προστατεύουν τους θεατές.

Όμως εκεί δεν σφάζεται μόνο ο ταύρος αλλά και άλλα ζώα (πρόβατα, κατσίκια) τα οποία την προηγούμενη μέρα έχει ευλογήσει ο μητροπολίτης Μυτιλήνης. Τα τελευταία χρόνια ο ταύρος πυροβολείτε στο κεφάλι με ειδικό όπλο που χρησιμοποιείται στα σφαγεία – ώστε ο θάνατος να είναι ακαριαίος – και στην συνέχεια τεμαχίζεται.

Αρχικά του κόβουν τον λαιμό ενώ το ποίμνιο που διψάει για αίμα στην κυριολεξία παρακολουθεί. Το αίμα συγκεντρώνεται στον ειδικό χώρο που υπάρχει εκεί για την τελετή και όλο αυτό το αγιασμένο τελετουργικό συμβαίνει μπροστά στα μάτια των παιδιών, που οι γονείς και οι παππούδες τους τα πάνε εκεί επί τούτου.

Μόλις το αίμα του ζώου αρχίσει να ρέει οι πιστοί τρέχουν – στην κυριολεξία – για να το πάρουν με το βαμβάκι. Το αίμα και τα λουλούδια από το στεφάνι, που είναι περασμένο στο κεφάλι του σκοτωμένου ζώου, για τους πιστούς θεωρούνται φυλακτά τα οποία θέλουν να αποκτήσουν.

Μετά την αφαίμαξη του ταύρου σφάζονται γδέρνονται και τεμαχίζονται όλα τα ζώα επί τόπου και οι προετοιμασίες για το μαγείρεμα του κρέατος και του παραδοσιακού φαγητού που το λένε κεσκέτσι ξεκινούν. Ενώ το κεφάλι του ταύρου κληρώνεται σε αυτόν που θα δώσει τα περισσότερα χρήματα. Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι και όταν οι προετοιμασίες τελειώνουν τρώνε το κεσκέτσι που μοιράζεται σε πλαστικά μπολ.

Τι και αν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα ο σκοταδισμός και οι πρακτικές του είναι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας και καμιά αρμόδια αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να τερματίσει αυτή την παράδοση που μόνο μας ντροπιάζει.

zoosos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου