Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Δήλωση-σοκ από ΥΠΕΞ: Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η δράση του ΝΑΤΟ βοηθά την Τουρκία να διχοτομήσει το Αιγαίο! - 'Αλλα έλεγαν πριν τέσσερις μήνες



"Η Τουρκία θέλει “γκρίζα ζώνη” ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο και μέχρι τη Γαύδο κάτω από την Κρήτη. Το επιδιώκει μάλιστα μέσω της αποστολής του ΝΑΤΟ για τις δήθεν περιπολίες για τους παράνομους μετανάστες"

Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ειδικά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου.

Ο κ. Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πώς η Τουρκία «ένα από τα νησιά που έχει προσδιορίσει ως “γκρίζα ζώνη” είναι η Γαύδος, η οποία, όπως εξηγώ σε όλους τους διεθνείς μου ομιλητές, δεν είναι απλά κάτω από την Κρήτη αλλά είναι και στο δυτικό μέρος της Κρήτης, δηλαδή είναι στην πλευρά που κοιτάει Ευρώπη - Γιβραλτάρ, δεν είναι από τη μεριά που κοιτάει προς την Ανατόλια και τη Μέση Ανατολή».

Η παραδοχή πάντως του υπουργού Εξωτερικών είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει που το πηγαίνει η Άγκυρα με τις συνεχείς προκλήσεις της στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Μην ξεχνάμε το έγγραφο που έστειλε στον ΟΗΕ αμφισβητώντας επί της ουσίας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ανατολικά της Κρήτης και την περιοχή που ενώνονται οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε αυτή την περιοχή η Άγκυρα έχει αξιώσει κατά το παρελθόν να κάνει έρευνες (και το έχει επιχειρήσει) και οι προκλήσεις, όπως είπε και ο κ. Κοτζιάς με την αμφισβήτηση της Γαύδου εντάσσονται το σχέδιο της να “μετατοπίσει” το Καστελόριζο στην Ανατολική Μεσόγειο, να “σβήσει” από το χάρτη τη Στρογγύλη προκειμένου να διεκδικήσει τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης πώς θέλουν να “γκριζάρουν” και την περιοχή στο Φαρμακονήσι, αλλά και τις Οινούσσες. «Βάζουν και το Φαρμακονήσι, βάζουν και τις Οινούσσες. Έχουν βάλει σειρά νησιών. Προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τις Οινούσσες ως “γκρίζα ζώνη”. Μάλιστα κάτι Τούρκοι ναύαρχοι θέλησαν να πουν ότι είναι και οι περιοχές οι θαλάσσιες γύρω από τις Οινούσσες τουρκικές», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Τόνισε επίσης πώς η Τουρκία είναι μια χώρα «πάρα πολύ νευρική αυτή την περίοδο, που έχει πολλαπλά προβλήματα με τους γείτονές της», καθώς και τα εσωτερικά της προβλήματα με τους "Γκιουλενιστές" και τους Κούρδους» και κάνοντας ένα βήμα παραπάνω εκτίμησε πως η Άγκυρα θα ζητήσει στην συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον τερματισμό της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

Εξηγώντας την εκτίμηση του αυτή υποστήριξε πώς οι Τούρκοι δεν θέλουν να επεκταθούν οι περιπολίες της δύναμης του ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα, στην Ικαρία και τη Σάμο και δεν θέλουν να σηκώνονται ελληνικά ελικόπτερα γιατί φοβούνται που η Συμμαχία θα επιβεβαιώσει τα νομικά δικαιώματα της Ελλάδας τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Μέχρι στιγμής πάντως μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Οι Τούρκοι επιχειρούν να προωθήσουν τις αξιώσεις τους σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων πότε στέλνοντας μαχητικά τους να πετάξουν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά και πότε δεσμεύοντας περιοχές στο κεντρικό, βόρειο και νότια Αιγαίο που περιλαμβάνουν και ελληνικά χωρικά ύδατα ή ακόμη και εδάφη.

Οι προκλήσεις της δε ξεκινούν από την Ζουράφα και τη Λήμνο, μέχρι το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη. Ανατολικά δηλαδή του 25 Μεσημβρινού. Ίσως γι' αυτό να επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς την αμφισβήτηση της Γαύδου δείχνοντας επίσης ένα κλίμα ανησυχίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί όπως το πάνε οι Τούρκοι και με τη δική μας ανοχή μπορεί να φτάσουν μέχρι... την Ακρόπολη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου