Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

«Η Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη»



Ο Σάρος στην αστρονομία είναι μία χρονική περίοδος ίση με 223 συνοδικούς μήνες ακριβώς ή 18 έτη και 11 ημέρες περίπου. Αυτή η περίοδος χρησιμεύει από την αρχαιότητα για την πρόβλεψη των εκλείψεων Ηλίου και Σελήνης. 1 Σάρο μετά από μία έκλειψη, ο `Ηλιος, η Γη και η Σελήνη επανέρχονται σχεδόν στις ίδιες σχετικές θέσεις, και μία σχεδόν ταυτόσημη έκλειψη θα συμβεί. Είναι ο λεγόμενος «κύκλος του Σάρου». Ο μηχανικός υπολογισμός του κύκλου του Σάρου εμπεριέχεται στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Δεύτερο ζεύγος εκλείψεων-Αύγουστος 2017

7 Αυγούστου 2017 Μερική Σεληνιακή έκλειψη του κύκλου Σάρος 119.
https://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEsaros/LEsaros119.html
Προηγούμενη του ίδιου κύκλου, 28 Ιουλίου 1999

Στις 21 Αυγούστου 2017, θα πραγματοποιηθεί, η 22η Ολική Ηλιακή έκλειψη του κύκλου Σάρος 145.

https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEsaros/SEsaros145.html

Την χαρακτηρίζουν ως τη «Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη». Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν στο μονοπάτι της ολικότητας καθ’όλη τη διάρκεια του φαινομένου.

Είναι η πρώτη έκλειψη μετά από 38 χρόνια που θα παρατηρηθεί από τις ΗΠΑ μετά τις εκλείψεις στις 26 Φεβρουαρίου 1979 και στις 7 του Μαρτίου του 1970.

Όλοι όσοι βρίσκονται στις ΗΠΑ θα παρατηρήσουν το φαινόμενο, έστω ως Μερική έκλειψη, κατά ποσοστό τουλάχιστον 48 τοις εκατό της επιφάνειας του Ήλιου.

Η προηγούμενη Ολική έκλειψη του Ηλιακού κύκλου Σάρος 145, ήταν εκείνη της 11ης Αυγούστου 1999, που θεωρείται ως «η πιο παρατηρημένη έκλειψη στην Ιστορία του Ανθρώπου», λόγω της υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας στις περιοχές της διαδρομής, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η πορεία της σκιάς της Σελήνης, ξεκίνησε από τον Ατλαντικό Ωκεανό και πριν από το μεσημέρι, είχε διασχίσει το νότιο Ηνωμένο Βασίλειο , τη βόρεια Γαλλία , το Βέλγιο , το Λουξεμβούργο , τη νότια Γερμανία , την Αυστρία , τη Σλοβενία , την Κροατία , την Ουγγαρία και τη βόρεια Γιουγκοσλαβία ( Βοϊβοντίνα ) . Το μέγιστο της ήταν στις 11:03 UTC στις 45.1 ° N 24.3 ° E στην Ρουμανία και συνεχίστηκε σε όλη τη Βουλγαρία , τη Μαύρη Θάλασσα , την Τουρκία , το Ιράν , νότια του Πακιστάν , στην Ινδία και κατέληξε στον Κόλπο της Βεγγάλης.



Η χρονιά του 1999 έδωσε γεγονότα «ορόσημο», ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν της εκλείψεως. Δημιουργείται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν συλλαμβάνεται στην Κένυα, ξεκινούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από το ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, βγαίνουν στις αίθουσες οι «διαφωτιστικές» ταινίες που άλλαξαν τα δεδομένα του κινηματογράφου, Μάτια ερμητικά κλειστά – The Matrix – Η Έκτη Αίσθηση – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 1 – Η Αόρατη Απειλή. Ενώ στις 17 Αυγούστου έγινε ο μεγάλος σεισμός στην επαρχία Κοτζαελί της βορειοδυτικής Τουρκίαςμε περισσότερους από 15.000 νεκρούς. Στην Ελλάδα μας, ο Σεπτέμβριος εκείνης της χρονιάς ήταν καταστροφικός. Στις 7 Σεπτεμβρίου είχαμε το σεισμός της Αθήνας 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Οι νεκροί από το σεισμό υπολογίζονται συνολικά γύρω στους 145. Στις 14 Σεπτεμβρίου, η αεροπορική τραγωδία στο Βουκουρέστι. Απολογισμός, 6 νεκροί, ανάμεσά τους κι ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Και στις17 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το μεγάλο κραχ του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Και ερχόμαστε στις περίεργες συμπτώσεις με την επερχόμενη έκλειψη του 2017, περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην περιοχή του Καρμποντέιλ θα σημειωθεί η μεγαλύτερη διάρκεια της έκλειψης (2m40.2s).


http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEgoogle/SEgoogle2001/SE2017Aug21Tgoogle.html

Το Καρμποντέιλ (Carbondale) είναι πόλη στην κομητεία του Τζάκσον του Ιλινόις των ΗΠΑ. Και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στη Νότια περιφέρεια του Ιλινόις (Southern Illinois), γνωστή ως«Μικρή Αίγυπτος» ή «Αίγυπτος». Κατά μία εκδοχή, δόθηκε στην περιοχή αυτή η προσωνυμία, επειδή η γη των μεγάλων κοιλάδων των ποταμών Μισισίπι και Οχάιο θύμιζε το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο. Στο νοτιότερο τμήμα του Ιλινόις μάλιστα, στη συμβολή των ποταμών Μισισιπή και Οχάιο, βρίσκεται η πόλη Κάιρο(Cairo).

Στις αρχές του 20ου αιώνα , η πόλη του Καρμποντέιλ ήταν γνωστή ως η «Αθήνα της Αιγύπτου» επειδή ήταν εκπαιδευτικό κέντρο της περιφέρειας. Η προσωνυμία χρονολογείται τουλάχιστον από το 1903 , όταν εμφανίστηκε στην τοπική εφημερίδα “ Carbondale Free Press ”. Οι αθλητικές ομάδες του πανεπιστημίου Southern Illinois το οποίο έχει έδρα το Καρμπονέιλ, ονομάζονται Salukis.

Το ψευδώνυμο προέρχεται από τη ράτσα σκύλου Salukis. Περσικό λαγωνικό με ρίζες καταγωγής την Εύφορη Ημισέληνο. Αλληγορικώς και κυριολεκτικώς, το πρώτο τρένο από το Κάιρο, διέσχισε την Αίγυπτο (Southern Illinois), φτάνοντας στην Αθήνα (Καρμποντέιλ) στις 4 Ιουλίου του 1854 (Ημέρα της Ανεξαρτησίας).

Ποιες οι πιθανότητες «twice in a lifetime»…… 2 φορές για ένα μοναδικό φαινόμενο…. Το Καρμποντέιλ θα βρεθεί για δεύτερη φορά στο μονοπάτι της Ολικής Ηλιακής έκλειψης που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου 2024. 2 φορές δηλαδή μέσα σε σχεδόν 7 χρόνια.

«Η Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη»

agnosto.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου