Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Μάνη: Κάηκαν σπίτια σε χωριά




Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά σε Κότρωνα και Παρασυρό, Χρυσοπηγή, Σκουτάρι – Κάηκαν 3-4 σπίτια και ένα εκκλησάκι, ζημιές σε 5 οικίες και το νεκροταφείο – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στις 3:30 στο Άνω Σούλι ΜαραθώναΣε πύρινο κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται η περιοχή της ανατολικής Μάνης μετά την αναζωπύρωση των μετώπων που ξέσπασαν το Σάββατο – με μαρτυρίες να μιλούν για φωτιά που εκδηλώθηκε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ – και είχαν τεθεί υπό μερικό έλεγχο το μεσημέρι της Κυριακής.

Τα πιο σοβαρά μέτωπα βρίσκονται στις περιοχές Κότρωνα, Χρυσοπηγή, Παρασυρός και Σκουτάρι και εκεί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους οι 150 πυροσβέστες με τα 40 οχήματα που βρίσκονται επί τόπου.

Τις προηγούμενες ώρες κάηκαν 3-4 σπίτια στον Κότρωνα,έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ακόμα πέντε, ενώ κάηκε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στο νεκροταφείο του χωριού. Αντίθετα πολλά σπίτια γλίτωσαν λόγω της πετρόχτιστης κατασκευής τους.

Για πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών που δημιούργησαν καύσιμη ύλη δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα για να μην έχουμε τα ίδια με την Κυριακή όταν στις 3 μετά το μεσημέρι όλοι είχαμε πιστέψει ότι είχε αντιμετωπιστεί η φωτιά και ξαφνικά είχαμε αναζωπύρωση» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η κυρία Τζανετέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος για ευθύνες της πυροσβεστικής κινήθηκε με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει έκταση.

Πλάνα από τη φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής


Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού προκειμένου να απομακρύνουν ηλικιωμένους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί σε ασφαλές μέρος.

Από τη φωτιά κάηκε, κατά πληροφορίες το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολική Μάνης Π. Ανδρεάκου όταν επιχείρησε να προσεγγίσει τον Κότρωνα με τον ίδιο να γλιτώνει την τελευταία στιγμή χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών.

Πλέον όλοι περιμένουν τις ρίψεις νερού από τα δύο αεροσκάφη και τα δύο ελικόπτερα Σινούκ που έχουν λάβει εντολή να επιχειρήσουν στην περιοχή προκειμένου να αναχαιτιστούν τα πύρινα μέτωπα.



Σε ύφεση η φωτιά στο Μαραθώνα Εντωμεταξύ ευχάριστα είναι τα νέα από το νέο μέτωπο που ξέσπασε στις 3:30 τα ξημερώματα στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα.

Χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής η φωτιά λίγο μετά τις 8 το πρωί βρέθηκε σε ύφεση και πολύ σύντομα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, αφού έκαψε περίπου 10 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης.


Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ τις προσπάθειές τους θα βοηθήσει και ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού από αέρος.

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Φθιώτιδα Το τρίτο μέτωπο που προβληματίζει την πυροσβεστική είναι αυτό στη δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα αν και βάσει της τελευταίας ενημέρωσης μπορεί η πυρκαγιά να είναι σε εξέλιξη αλλά έχει οριοθετηθεί.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας. Ειδικότερα, εκεί επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.

Αντίθετα καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στο Μαυρομάτι Αλιάρτου στη Βοιωτία καθώς πλέον βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο όπως και αυτή στην Αγία Ειρήνη Κεφαλονιάς.
protothema.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου