Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – Τούρκικα ΜΜΕ: Η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον τούρκικου πλοίου – Τι λέει το Ελληνικό λιμενικό




Υποπτο για μεταφορά ναρκωτικών είναι το πλοίο υπό τουρκική σημαία ACT, το οποίο λίγο νωρίτερα δέχθηκε προειδοποιητικές βολές από την ελληνική ακτοφυλακή στα ανοιχτά της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιστατικό δεν έχει ενεργοποιηθεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πλοίο εβλήθη διότι δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής. Και πρόσθεταν πως αυτή τη στιγμή έχει περάσει σε τουρκικά χωρικά ύδατα και τον έλεγχό του έχει αναλάβει η τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος, σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής έβαλλαν κατά του φορτηγού M/V ACT, στην περιοχή ανοικτά της Ρόδου, αφού του είχαν ζητήσει να τους ακολουθήσει σε ελληνικό λιμάνι. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο καπετάνιος του φορτηγού αρνήθηκε να υπακούσει στις ελληνικές εντολές και ενημέρωσε τον τουρκικό θάλαμο επιχειρήσεων. Από την τουρκική πλευρά σημειώνεται ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα πραγματοποιώντας δρομολόγιο από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας στη νότια Τουρκία προς το Κορφέζ στον κόλπο της Νικομήδειας.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από πολλά ΜΜΕ της γείτονος, ιδίως τα πλέον φιλοκυβερνητικά, ως πρόκληση από την πλευρά της Αθήνας και ως κίνηση άμεσα συνδεδεμένη με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Μάλιστα, επικαλούνται δηλώσεις του καπετάνιου του πλοίου, Haluk Sami Kalkavan, ο οποίος μιλώντας στο CNN Türk ανέφερε πως τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον του πλοίου, το οποίο βρισκόταν κοντά στη Ρόδο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Deniz, το φορτηγό κατευθυνόταν στον κόλπο του İzmit από το νότιο λιμάνι του İskenderun.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος καπετάνιος, το Ελληνικό Λιμενικό του ζήτησε να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου, αλλά εκείνος αρνήθηκε να υπακούσει στο αίτημα και ενημέρωσε την τουρκική πλευρά για την κατάσταση.

Ο ίδιος ο Haluk Sami Kalkavan δήλωσε πως τα ελληνικά σκάφη προειδοποίησαν πως εάν δεν σταματήσει το πλοίο θα πυροβολήσουν, όπως και τελικά το έπραξαν. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως το πλοίο από τις σφαίρες έχει 16 οπές.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τραυματισμό μέλους του πληρώματος από το τουρκικό πλοίο, ενώ άμεσα στο σημείο έφτασαν και δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Τι λέει το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του
Το Λιμενικό με ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά για το περιστατικό.

«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

ΠΗΓΗ: Καθημερινή,CNN.gr








ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ! Στέλνει πολεμικά πλοία στο σημείο όπου έγινε το επεισόδιο με το ελληνικό λιμενικό



Για ακόμα μία φορά η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο.

Η Τουρκία στέλνει τρία πλοία στο σημείο, ανοιχτά της Ρόδου, όπου νωρίτερα το ελληνικό Λιμενικό άνοιξε πυρ εναντίον πλοίου με τουρκική σημαία.

Την είδηση μεταφέρει το τουρκικό δίκτυο Anadolu και είναι φανερό πως οι Τούρκοι προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση.


ΠΗΓΗ





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου