Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Οι άνθρωποι που κοιτάζουν τα άστρα


NASA/Chandra X-ray Observatory Center

Σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση, το Λουξεμβούργο έγινε πρόσφατα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με νομικό πλαίσιο που προβλέπει δικαιώματα εξόρυξης στο Διάστημα και εμπορικής εκμετάλλευσης αστεροειδών.

Της Νατάσας Στασινού


Σε ένα απόμακρο μέρος του Γαλαξία μας, οι άνθρωποι ζουν σε 12 αποικίες-πλανήτες. Και όταν οι μηχανές που έχουν δημιουργήσει στρέφονται εναντίον τους, όσοι επιβιώσουν αναζητούν τη 13η αποικία: τον μυθικό πλανήτη, με το όνομα Γη. H δημοφιλής σειρά επιστημονικής φαντασίας Battlestar Galactica μας μεταφέρει σε έναν κόσμο, που δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ή μήπως όχι;

Ο εποικισμός άλλων πλανητών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητας προειδοποιεί για πολλοστή φορά ο διακεκριμένος φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, προτείνοντας να αρχίσει άμεσα η δημιουργία βάσεων στη Σελήνη και τον Άρη. Τη μεγάλη απόδραση στον κόκκινο πλανήτη καταστρώνει εδώ και καιρό και ο Ίλον Μασκ της SpaceX, ο οποίος θεωρεί ότι η νέα αυτή πραγματικότητα είναι θέμα χρόνου.

Και εάν ο Άρης δεν γίνει ποτέ τόπος μόνιμος κατοικίας, θα μπορούσε να γίνει τουριστικός προορισμός ή ακόμη και πηγή πόρων. Την ώρα που τα καμπανάκια για την υπερεξάντληση των φυσικών πόρων στον πλανήτη μας πληθαίνουν, ορισμένοι σχεδιάζουν εξορύξεις σε κόσμους μακρινούς. Σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση, το Λουξεμβούργο έγινε πρόσφατα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με νομικό πλαίσιο που προβλέπει δικαιώματα εξόρυξης στο Διάστημα και εμπορικής εκμετάλλευσης αστεροειδών.

Μένουν ακόμη δεκάδες ζητήματα να λυθούν, από τα καθαρά βιολογικά για την προσαρμογή του ανθρώπινου είδους έως εκείνα που αφορούν την κοινωνική οργάνωση και την εξασφάλιση ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων σε έναν άλλο πλανήτη. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει κάποιους, ακριβώς 48 χρόνια μετά το «μικρό βήμα για τον άνθρωπο - μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», να προετοιμάζουν τα επόμενα.

Την ώρα που τα επίγεια σύνορα πυροδοτούν συγκρούσεις, άλλοι αναζητούν τα νέα σύνορα με το βλέμμα στραμμένο στα άστρα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου