Κρατήρες, βουνά και παγωμένο έδαφος. Οι νέες εικόνες από την επιφάνεια του Πλούτωνα, που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η NASA, κόβουν την ανάσα, σκορπώντας παράλληλα ενθουσιασμό στα κεντρικά της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος.
Τα ευρήματα που κατέγραψε το τηλεσκόπιο του «New Horizons» κατά μήκος μιας λωρίδας περίπου 80 χλμ. είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, οι φωτογραφίες ελήφθησαν από απόσταση 17.000 χλμ., περίπου 15 λεπτά πριν το διαστημικό σκάφος πλησιάσει στην κοντινότερη απόσταση τον απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Όπως τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, το συγκεκριμένο υλικό είναι έξι φορές καλύτερο από ό,τι είχε στείλει μέχρι στιγμής το «New Horizons».
Οι φωτογραφίες ελήφθησαν τον Ιούλιο και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φθάσουν στη Γη νέα οπτικά δεδομένα, με ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση της επιφάνειας του Πλούτωνα.
«Το διαστημικό σκάφος μάς εντυπωσίασε κατά την πτήση του τον Ιούλιο από τις πολύ κοντινές φωτογραφίες που τράβηξε από τον Πλούτωνα. Καθώς συνεχίζει να στέλνει υλικό πίσω σ' εμάς, εντυπωσιαζόμαστε όλο και περισσότερο από αυτό που βλέπουμε» ανέφερε ο John Grunsfeld, πρώην αστροναύτης και αναπληρωτής διοικητής Επιστημονικής Αποστολής της NASA.
Τον Οκτώβριο η NASA είχε ανακοινώσει ότι η ομίχλη που καλύπτει τον μυστηριώδη πλανήτη έχει μπλε απόχρωση. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως έχουν εντοπιστεί ορισμένες περιοχές όπου υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη μόνο παγωμένου αζώτου και μεθανίου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του «New Horizons», η επιφάνεια του Πλούτωνα καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου αζώτου και ίχνη μεθανίου, το οποίο όταν ο πλανήτης βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο εξαχνώνεται, σχηματίζοντας έτσι μια αραιή ατμόσφαιρα γύρω από το ουράνιο σώμα. Λόγω όμως της έκκεντρης τροχιάς του Πλούτωνα, όταν αυτός απομακρύνεται από τον Ήλιο η ατμόσφαιρά του σταδιακά παγώνει και πέφτει στην επιφάνειά του σαν χιόνι.
zougla.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου