Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Μια βροχή ¨μετεωριτών¨. Διδυμίδες πιστές στο ραντεβού τους κάθε χρόνο.





Η βροχή των διδυμίδων είναι μια ετήσια βροχή μετεωριτών που είναι εξαιρετικά τακτική σε χρόνο και μπορεί ενδεχομένως να είναι ορατή για μέρες στον ουρανό αργά το φθινόπωρο, ανάλογα με τον καιρό και τον τόπο.



Η βροχή μετεωριτών διδυμίδων πήρε το όνομά της από τον αστερισμό των Διδύμων, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο περίπου σημείο του ουρανού την νύχτα, απ’ όπου φαίνεται να προέρχεται η βροχή μετεωριτών. Στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα, βλέπουμε το εντυπωσιακό φωτεινό φαινόμενο αν στρέψουμε τα μάτια μας κατ 'ευθείαν επάνω στον νυχτερινό ουρανό.



Οι διδυμίδες είναι κομμάτια των συντριμμιών από τον 3200 Φαέθων, έναν βραχώδη σκελετό ενός κομήτη που ανακαλύφθηκε το 1983 έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού του περιβλήματος από πάγο μετά από πολλές κοντινές συναντήσεις με τον ήλιο. Κάθε Δεκέμβριο, η Γη περνά μέσα από το σύννεφο με τα συντρίμμια που άφησε ο κομήτης .Σαν κόκκους άμμου εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης που παράγει μια θεαματική επίδειξη από "πεφταστέρια".





Ξεκινώντας στις αρχές Δεκεμβρίου, η βροχή των διδυμίδων φτάνει στο αποκορύφωμά της τις νύχτες του Δεκεμβρίου 13 και 14, με προβλεπόμενη αιχμή λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 14 Δεκεμβρίου για την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ (ή περίπου 21:00 ώρα Ειρηνικού στις 13 Δεκεμβρίου).

 



Περίπου στις 10 η ώρα το βράδυ στις 13 Δεκεμβρίου αναμένονται τα πρώτα μετέωρα που θα τα δουν πάνω από την Ευρώπη

Οι διδυμίδες στον περασμένο αιώνα δεν εμφανίζονταν τόσο συχνά. .Στο πρόσφατο παρελθόν όμως όπως και στο παρόν εμφανίζονται λαμπρότερες. Στο αποκορύφωμα μπορείτε να δείτε έως και 140 μετέωρα την ώρα.


Το καλύτερο μέρος για να παρατηρήσει κάποιος την βροχή μετεωριτών διδυμίδων (ή οποιαδήποτε βροχή μετεωριτών), είναι κάπου σκοτεινά, μακριά από το φως της ρύπανσης, και με το φεγγάρι έξω από το οπτικό μας πεδίο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου