-«Πόλεμος» καταγγελιών, αντεγκλήσεων και αγωγών έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες μεταξύ του Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιου και της εταιρείας «Καρανίκης» που ανέλαβε την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου…
Στη zougla.gr αναφέρεται: «Στα δικαστήρια για το Ροζ Μέγαρο
«Πόλεμος» καταγγελιών, αντεγκλήσεων και αγωγών έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες μεταξύ του Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιου και της εταιρείας «Καρανίκης» που ανέλαβε την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου.
Οι δύο πλευρές ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια βγάζοντας από τη φαρέτρα τους σειρά σοβαρών καταγγελιών όπως υπέρογκες οφειλές, καταπατήσεις συμβάσεων και διεκδικήσεις ρητρών.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Κορίνθου η οποία φέρεται να ξεκίνησε από την Άνοιξη του 2012, στην καρδιά δηλαδή της οικονομικής κρίσης, και κόστισε περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ!
Ποσό το οποίο δικαιολογεί απόλυτα τις πολυτελείς υποδομές του Μεγάρου.
Το «Ροζ Μέγαρο» και οι αλληλοκατηγορίες
Άλλωστε, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το σχέδιο εργασιών, το οποίο βρίσκεται σε γνώση του zougla.gr, το κεντρικό κτήριο του μεγάρου διαθέτει πέντε κουζίνες, έξι κρεβατοκάμαρες και εννέα μπάνια.
Παράλληλα, υπάρχουν ειδικές υποδομές και για την ασφάλεια του συγκροτήματος όπως control room και κάμερες παρακολούθησης, ενώ για τις ζεστές και ανοιξιάτικες ημέρες έχει διαμορφωθεί και ένα αίθριο.
Το «ροζ Μέγαρο» όπως το αποκαλούν πλέον οι Κορίνθιοι λόγω του χρώματός του, έχει προκαλέσει αίσθηση σε κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αναρωτιούνται πως γίνεται σε περιόδους κρίσεων να δαπανώνται τόσα χρήματα, την ώρα μάλιστα που ο μητροπολίτης διέθετε τόσο κατοικία όσο και γραφεία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα, όταν ο κ.κ. Διονύσιος έφτασε στην Κόρινθο, έκλεισε το ορφανοτροφείο Θηλέων της Αγίας Χλόης που βρισκόταν στο κέντρο της Κορίνθου και μετέφερε εκεί τα γραφεία της Μητρόπολης και την κατοικία του, όπου έμεινε για τρία χρόνια.
Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, από την πλευρά της, η Μητρόπολη υποστηρίζει οι υπηρεσίες της φιλοξενούνταν στο ορφανοτροφείο προσωρινά και, ως εκ τούτου, η αλλαγή κτηρίου ήταν αφενός επιβεβλημένη και αφετέρου «καλοδεχούμενη» από το μεγαλύτερο μέρος του ποιμνίου.
Το χρέος 600.000 ευρώ και οι… υποσχέσεις
Μετά από την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του έργου, οι σχέσεις μεταξύ του σεβασμιότατου και του κατασκευαστή διερράγησαν με αφορμή μια ανεξόφλητη οφειλή ύψους περίπου 600.000 ευρώ.
Ειδικότερα, κύκλοι της εταιρείας με τους οποίους μίλησε το zougla.gr, ανέφεραν ότι συνολικά το έργο κόστισε κάτι παραπάνω από 1,2 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2013 όταν και είχε ολοκληρωθεί το 98% των εργασιών.
«Μέχρι τότε η ανάδοχος εταιρεία είχε λάβει 600.000 ευρώ και υπολείπονταν ακόμη 607.000 ευρώ. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η Μητρόπολη έδινε συνεχώς υποσχέσεις ότι θα εξοφλήσει τα οφειλόμενα, ωστόσο δεν το έπραξε ποτέ με αποτέλεσμα κάποιοι εκ των υπαλλήλων να παραμείνουν απλήρωτοι και να αρχίσουν, για πρώτη φορά, να σφραγίζονται επιταγές της εταιρείας.
»Πρόκειται για μία πολυτελής κατασκευή η οποία δεν αποπληρώθηκε ποτέ. Μάλιστα είχε γίνει υποβολή αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τα οποία επρόκειτο να συζητηθούν τον Μάιο του 2014. Υπήρξε όμως η υπόσχεση ότι θα καταβληθεί ένα μέρος των οφειλόμενων χρημάτων και γι” αυτό δεν προχώρησαν. Τα χρήματα όμως δεν δόθηκαν ποτέ και έτσι η εταιρεία αναγκάστηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Η απάντηση της Μητρόπολης: Μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε
Παράλληλα, το zougla.gr επικοινώνησε και με τον ιδιαίτερο γραμματέα του μητροπολίτη Διονύσιου, κ. Γεώργιο Μάνταλο, ο οποίος αναφερόμενος στα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του Μεγάρου σημείωσε: «Το ποσό ελήφθη με χρηματοδότηση, ενώ όλες οι διαδικασίες για το έργο ξεκίνησαν προ κρίσεως, πριν από το 2010. Το έργο καθυστέρησε λόγω της αναδόχου εταιρείας».
Όπως επεσήμανε ο κ. Μάνταλος «Με ευθύνη της εταιρείας κατέπεσαν όλες οι συμβάσεις και οι ρήτρες.
Ο ανάδοχος του έργου άργησε, έφαγε χρήματα από ανθρώπους που είχε βάλει να δουλέψουν, μας δημιούργησε πρόβλημα και ήταν ο λόγος της καθυστέρησης.
»Η υπόθεση έχει πάει στα δικαστήρια. Δικάζεται από τριών ειδών δικαστήρια, τα κανονικά στα οποία η ανάδοχος εταιρεία υπέβαλε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και δεν εξετάστηκαν καν, από τα εκκλησιαστικά δικαστήρια τα οποία έχουν και την μεγαλύτερη ισχύ και η υπόθεση ετέθη στο αρχείο και υπάρχουν και τα πολιτειακά. Ενώ μάλιστα προσέφυγαν στα δικαστήρια δεν παρέστησαν, οπότε το θέμα είναι καθαρά τυπικό. Επίσης δεν εκκρεμεί μόνο η αίτηση της αντίπαλης πλευράς, αλλά και οι ρήτρες οι δικές μας. Η εταιρεία μας χρωστάει ένα πολύ μεγάλο ποσό. Ήταν ασυνεπής, δεν πλήρωνε, υπάρχει σχετικός φάκελος που περιέχει εκατοντάδες καταγγελίες της ασυνέπειας της.
»Όσον αφορά στις κρεβατοκάμαρες, τα Επισκοπία είναι μοναστήρια, μονές που μένουν άνθρωποι όπως ο σεβασμιότατος και ο πρωτοσύγκελος. Μέσα λοιπόν μένουν άνθρωποι που διακονούν και δουλεύουν στις υπηρεσίες της Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιότατος απλώς ανακαίνισε το κτήριο, το οποίο είναι του 1930. Τι έπρεπε να κάνει, να γκρεμίσει τις κρεβατοκάμαρες; Το κτήριο έπεφτε. Μάλιστα το ποίμνιο, κατά 99,9% ήθελε το Μητροπολιτικό Μέγαρο να φτιαχτεί.
»Τι θα έπρεπε να κάνουμε, να αφήσουμε την περιουσία να καταρρέει. Επίσης ο σεβασμιότατος δεν είχε κατοικία. Το ορφανοτροφείο που λένε ότι έμενε είναι ένα ανεξάρτητο ίδρυμα που η χρήση του είναι αποκλειστικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς, εκεί φιλοξενούνταν τα γραφεία και οι υπηρεσίες της Μητρόπολης προσωρινά. Το γραφείο γάμων, το λογιστήριο κα. Μάλιστα, όταν ήρθε ο σεβασμιότατος κοιμήθηκε σε ράντζο μέχρι να φτιάξει δωμάτιο και να κοιμηθεί σαν άνθρωπος. Ο σεβασμιότατος δεν έφτιαξε το σπίτι του, είναι περιουσία του κορινθιακού λαού και θα μείνει σε αυτόν. Οι περισσότεροι Κορίνθιοι είναι μαζί του».
korinthiannews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου