Σύμφωνα με έναν μύθο ο πρίγκιπας Σιντάρτα που αργότερα έγινε Βούδας, δηλαδή ένας «φωτισμένος», ώσπου να φτάσει στην κατάσταση αυτή επί έξι χρόνια κρατήθηκε στη ζωή τρώγοντας μόνο σπόρους κάνναβης, ενώ ο Ηρόδοτος περιγράφει τις νεκρικές τελετές των Σκυθών όπου οι ίδιοι αυτοί σπόροι έπαιζαν βασικό ρόλο.
Εκτός από την κατασκευή σχοινιών από τις ίνες του φυτού, και οι κινέζοι γιατροί αλλά και οι Ευρωπαίοι, όπως ο ρωμαίος γιατρός Γαληνός, είχαν αρχίσει να ανακαλύπτουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στα 1810 ένας γάλλος φαρμακοποιός που είχε ακολουθήσει τον Ναπολέοντα στις εκστρατείες του, επιστρέφοντας στην πατρίδα του έκανε ανακοίνωση στους συναδέλφους του σχετικά με την πολλαπλή χρήση των σπόρων, των φύλλων και των κορυφών του φυτού που είδε να κάνουν στην Αίγυπτο. Από το 1848 ένας άγγλος γιατρός, ο Κρίστινσον, είχε τονίσει σε σύγγραμμά του για το φυτό, που μπορεί να φθάσει και τα 2,5 μέτρα σε ύψος και φύεται παντού στον κόσμο εκτός από την Αυστραλία: «Η κάνναβη είναι ένα φάρμακο που αξίζει πολύ βαθύτερη έρευνα».
Είναι διουρητικό, αντισπασμωδικό, αναλγητικό κατά της υστερίας, της επιληψίας, των χρόνιων ρευματισμών, καθώς και υπνωτικό. Η κάνναβις έχει ευεργετική ιδιότητα σε άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα. Για το γλαύκωμα στα μάτια, για την επιληψία, για να μαλακώσουν οι κάθε είδους πόνοι, κόντρα στις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και για να νιώσουν καλύτερα οι ασθενείς από AIDS, ως και για τη νευρική ανορεξία, έχει προταθεί η ινδική κάνναβη για να χρησιμοποιείται σαν κανονικό γιατρικό δηλαδή και να πάψει να θεωρείται μια ουσία υπό διωγμόν. Σύμφωνα με έναν μύθο ο πρίγκιπας Σιντάρτα που αργότερα έγινε Βούδας, δηλαδή ένας «φωτισμένος», ώσπου να φτάσει στην κατάσταση αυτή επί έξι χρόνια κρατήθηκε στη ζωή τρώγοντας μόνο σπόρους κάνναβης, ενώ ο Ηρόδοτος περιγράφει τις νεκρικές τελετές των Σκυθών όπου οι ίδιοι αυτοί σπόροι έπαιζαν βασικό ρόλο.
Τα διάφορα μέρη του φυτού της κάνναβης (cannabis sativa) έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες από πολλούς λαούς του κόσμου για διάφορους σκοπούς. Πρόκειται για ένα «παρεξηγημένο» super food. Οι σπόροι της ήμερης κάνναβης έχουν μεγάλη διατροφική αξία και ωφελούν τη συνολική υγεία του οργανισμού. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία. Βελτιώνουν την κατάσταση των βρόγχων και διευκολύνουν την απόχρεμψη.
Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην ενίσχυση οργανισμών που εμφανίζουν διατροφικές ελλείψεις. Περιέχουν τη σωστή αναλογία Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, των σημαντικών οξέων για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την ποσότητα τριγλυκερίδιων στο αίμα, την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, τον πόνο, τις φλεγμονές από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μελετάται η συνεισφορά τους στην πρόληψη νοητικών παθήσεων, όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Να αποφεύγεται από ασθενείς με χρόνια κολίτιδα η χρήση των σπόρων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου