Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ Μελετά την παγκόσμια επιρροή της Ελληνικής μυθολογίας



Η Ανδρομάχη Καρανίκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ίρβιν της Καλιφόρνια. Εργάστηκε στο ίδιο Πανεπιστήμιο σαν Επίκουρος Καθηγήτρια από το 2006 ως το 2012.

«Το πιο ελκυστικό στοιχείο στην Ελληνική μυθολογία είναι η ιδέα και το ιδανικό ενός ταξιδιού. Η Ελληνική μυθολογία δεν αφορά μόνο τη διχοτόμηση ανάμεσα στο καλό και το κακό, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες παραδόσεις, αλλά αφορά μια διαδρομή που σε ταξιδεύει τόσο σε μακρινά μέρη όσο και στα βάθη του εαυτού σου. Μια ποικιλία συνθηκών στην αρχαία μυθολογία, υποχρεώνει τους ήρωες να δράσουν και να αντιδράσουν καθώς ανακαλύπτουν στην πορεία τον εαυτό τους, καθώς εξερευνούν τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης, από το μεγαλείο της μέχρι τη δυστυχία της. Το ταξίδι είναι αυτό που σε κάνει σοφότερο, αλλά η απόκτηση της σοφίας έρχεται μέσα από ένα επικό ή τραγικό κόστος. Ο Οδυσσέας επιστρέφει στο σπίτι του χωρίς τους συντρόφους του, ο Οιδίποδας τυφλώνεται όταν ανακαλύπτει ποιος είναι, καθώς οι εξωτερικές και εσωτερικές διαδρομές ταρακουνούν και αναδιαμορφώνουν τη ζωή του ήρωα. Ο ηρωισμός όμως είναι ανθρώπινος, και όντας τέτοιος, έχει και όρια. Οι αρχαίοι μύθοι αναφέρονται στα όρια της ύβρεως τα οποία οι ήρωες συχνά πλησιάζουν ή και ξεπερνούν. Ήρωες όπως ο Αγαμέμνονας και ο Αχιλλέας στην Ιλιάδα ή ο Ηρακλής ξεπερνούν αυτά τα αόρατα όρια με διαφορετικούς τρόπους, και πράττοντας έτσι, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους ίδιους και για άλλους. Ανακαλύπτουν τον εαυτό τους όχι μέσα από την επιτυχία αλλά από την περιπλάνηση. Οι φοιτητές στα αμερικάνικα πανεπιστήμια συνεχίζουν να συρρέουν σε μεγάλο αριθμό για να παρακολουθήσουν μαθήματα κλασικής μυθολογίας. Νομίζω ότι αντιδρούν έτσι λόγω του ότι είναι σαγηνευτικές αυτές οι ιστορίες, και έχουν να κερδίσουν πολλά μελετώντας τες» λέει σε παλαιότερη συνέντευξήτης η Ελληνίδα καθηγήτρια Ανδρομάχη Καρανίκα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τη “μαγεία” που υπάρχει στην Ελληνική μυθολογία.

Έλαβε το Διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με τον Όμηρο, την προφορική διάλεκτο των γυναικών, τις ελεγείες, τη βουκολική ποίηση, και προσφάτως, την Ομηρική αποδοχή και ελεγεία στη Βυζαντινή λογοτεχνία. Απέκτησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπως προαναφέραμε (Κλασικές Σπουδές και Κλασικές Γλώσσες, Λογοτεχνία και Γλωσσολογία), και το μεταπτυχιακό της (Κλασικές Σπουδές) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Πήρε το Πτυχίο της στην Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1989-1993). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Τούρκικα και φυσικά Ελληνικά.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: “Voices at Work: Women, Performance and Labor” (Βαλτιμόρη: Johns Hopkins University Press, 2014), κι έχει συγγράψει επίσης ένα εγχειρίδιο για τα Νέα Ελληνικά. Αυτή την περίοδο εργάζεται πάνω σε ένα βιβλίο σχετικά με τραγούδια γάμων και ποιητικής, και τις αλληλεπιδράσεις του λυρικού με το επικό στοιχείο.



ellines.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου