Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Αρχαίοι τάφοι Αμαζόνων βρέθηκαν σε Ρωσία και Καζαχστάν!



- Γράφει o Γιώργος Λεκάκης /

Ο «τάφος της Αμαζόνας του Ροστόβ». (Όλες οι φωτογραφίες του θέματος είναι από το Institute of Archaeology-Russian Academy of Sciences).
Να, λοιπόν, που για άλλη μια φορά η Μυθολογία επιβεβαιώνεται από την σκαπάνη. Και αυτά τα χαστούκια θα εισπράττουν οι αρχαιολόγοι (κυρίως οι Έλληνες) όσο πιστεύουν πως η Μυθολογία μας είναι «παραμυθάκια για μικρά παιδιά».
Μια εκπληκτική συλλογή αρχαίων κοσμημάτων ευρέθη στον τάφο μιας ευγενούς γυναικός-πολεμίστριας, που χρονολογείται τον 1ο αι. μ.Χ.. Το θηλυκό-μαχητής ήταν μια Σαρμάτισσα, κόρη ενός λαού που ελάτρευε την φωτιά και της οποίας ο εξέχων ρόλος στον πόλεμο θεωρήθηκε ως πηγή εμπνεύσεως για τις Αμαζόνες της ελληνικής μυθολογίας. Δεν ήταν φαντασιόπληκτοι, λοιπόν, οι αρχαίοι μας συγγραφείς. Ήξεραν πολύ καλά τι έγραφαν και μας άφησαν αδιάσειστα τεκμήρια, μαρτυρίες, αποδείξεις, αρκεί ν' ανοίξουμε το κεφάλι μας.

Η ανακάλυψις του άθικτου ταφικού τύμβου, στην Ρωσία περιγράφηκε ως «ανεκτίμητος» από τους αρχαιολόγους! Οι Σαρμάτες ήταν νομαδικός λαός, που μετανάστευσε από την Κεντρική Ασία και έφθασε μέχρι τα Ουράλια όρη, κατά τον 6ο π.Χ. αι. Άκμασαν δε από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Ήταν σκληροί πολεμιστές, που μάχονταν έφιπποι και θυσίαζαν άλογα στον θεό τους, που ήταν η φωτιά. Ο τάφος και οι θησαυροί της «αρχοντοκαπετάνισσας» είναι σε μια ομάδα τουλάχιστον 29 ταφικών τύμβων, που ήλθε στο φως κατά την διάρκεια της κατασκευής του νέου αερολιμένος, που κατασκευάζεται για να εξυπηρετήσει το Rostov-on-Don. Εκτός από τα χρυσά (ενώτια με αλυσίδες μενταγιόν, βραχιόλια, φιαλίδια, κλπ.) και τα ασημένια κοσμήματα, οι αρχαιολόγοι ηύραν αντικείμενα καθημερινής χρήσεως (χάλκινο κάτοπτρο, χάλκινη κουτάλα με γοργόνειο, κ.ά.) και περισσότερες από 100 αιχμές σιδερένιων βελών στον τάφο, καθώς και την ιπποσκευή της πολεμίστριας! Ανάλυση των δοντιών της δείχνει ότι είχε επιβιώσει από τις μάχες, και είχε φθάσει σε μεγάλη ηλικία. Θάφτηκε με έναν άνδρα - ίσως τον σύζυγό της. Αλλά ο τάφος του λεηλατήθηκε, αποκάλυψαν οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο αρχαιολόγος Roman Mimokhod, δήλωσε ότι «οι περισσότερες από τις ταφές σε αυτήν την περιοχή έχουν λεηλατηθεί και, φυσικά, είναι μεγάλη τύχη να βρει κανείς έναν ακέραιο. Είναι ενδιαφέρον επίσης, το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ταφές σε αυτόν τον τύμβο. Ο ένας προφανώς, ήταν εντελώς λεηλατημένος. Βρήκαμε μόνον μερικά θραύσματα από αγγεία και διάσπαρτα οστά. Θα ελέγξουμε τα οστά, αλλά είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι ήταν κάποιος ευγενής άνθρωπος. Η δεύτερη ταφή ανήκε στην γυναίκα. Πιστεύουμε ότι ήταν μια διπλή ταφή κάποιου ευγενούς σαρματικής καταγωγής και της σύζυγου του».

Λεπτομέρειες βέβαια θα ανακοινωθούν αργότερα. Οι πρώτες ανακοινώσεις μιλούν για έναν τάφο βάθους 4 μ. που ήταν καλυμμένος με ξύλινο δάπεδο! Στην άκρη του λάκκου του τάφου ευρέθησαν τα λείψανα ενός ιμάντα και πάνω από 100 αιχμές βελών, όπως προείπα. Οι Σαρμάτισσες συμμετείχαν στις εχθροπραξίες και αυτό το εύρημα των βελών είναι μια έμμεση επιβεβαίωση αυτής της ιστορικής πληροφορίας. «Το κολλάρο του φορέματός της ήταν διακεκοσμημένο με σφραγίδες, πόρπες και φύλλα χρυσού, με την μορφή του κεφαλιού κριού. Τα μανίκια της ήταν κεντημένα με πολύχρωμες χάντρες σε συνδυασμό με χρυσό τρίγωνο και ημισφαιρικές πλάκες. Σε κάθε χέρι φορούσε ένα χρυσό βραχιόλι. Στα στήθη της ήταν διάφορες χάντρες, μεταξύ των οποίων ήταν ένα στολίδι με μια ενιαία γραμμή με αρχαιο-αραμαϊκή επιγραφή. (σ.σ. Η αραμαϊκή είναι διάλεκτος της αρχαίας ελληνικής).

Στην λεκάνη της υπήρχε ένα χρυσό φιαλίδιο. Αυτό είχε ένα σφιχτό καπάκι και το περιεχόμενό του ήταν απολιθωμένο. Θα το αναλύσουμε αυτό για να καταλάβουμε τι ήταν, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν περιείχε κάποιο λιβάνι. Στο δεξί της χέρι υπήρχαν θραύσματα ξύλινων πιάτων και ένα κύπελλο. Στα πόδια της ήταν θραύσματα ενός χάλκινου κάδου με φυτικά κοσμήματα και την εικόνα του κεφαλιού μιας Γοργόνας σε ένα ραβδί. Στο ΒΑ. τμήμα του τάφου εντοπίσθηκαν τέσσερα κεραμικά αγγεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ένα μικρό «κρησφύγετο» στον τάφο περιείχε μια συλλογή από μαχαίρια και ένα ημιτελές ξίφος με καρφίτσες στην λαβή του. «Ένα από τα πιο ασυνήθιστα πράγματα σχετικά με αυτά τα ευρήματα είναι ότι τα στοιχεία της ταφής χρονολογούνται από τον 1ο αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. μ.Χ.. Είναι μάλλον το μοναδικό. Δεν έχω δει έναν τέτοιο συνδυασμό πιο πριν και δεν έχω ακούσει για κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα πιο αρχαία πράγματα δημιουργήθηκαν εν όσω ζούσε και τελικά ετάφησαν μαζί με αυτή την ευγενή γυναίκα».

ΠΗΓΗ: Daily Mail, 14.8.2015.


Και άλλη πριγκήπισσα-πολεμίστρια βρέθηκε στο Καζακστάν!

Πιθανώς του 11ου αι. π.Χ.

Τα λείψανα ενός αρχαίου πολεμιστή ανακαλύφθηκαν στο Νότιο Καζακστάν. Και αυτό δεν θα ήταν τόσο σπουδαίο, εάν ο νεκρός πολεμιστής δεν ήταν γένους. θηλυκού!
Ο άριστα διατηρημένος σκελετός, ανήκει σε μια γυναίκα, με βάση το μέγεθος και το σχήμα του κρανίου, ενώ ευρέθη θαμμένη μαζί με ένα τεράστιο σπαθί και ένα μαχαίρι. Εκ πρώτοις, η χρονολόγηση μας πάει πολύ πίσω: Στον 11ο αι. π.Χ. Αλλά μια πιο αναλυτική εξέταση, λένε, ίσως να την φέρει έως τον 4ο αι. μ.Χ.!!!
Προηγουμένως, δεν είχε βρεθεί ποτέ γυναίκα πολεμίστρια στην περιοχή! Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν μία πολίτις μεγάλης σημασίας, που ζούσε στην αρχαία πολιτεία Kanguy. Αυτή θα οδήγησε μια ομάδα νομάδων, που έζησε κάπου στην περιοχή του σύγχρονου Καζακστάν.
Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, και κάποια αρχαία βέλη, ένα μικρό μαχαίρι τοποθετημένο κοντά στην δεξιά πλευρά της, και ένα ξίφος τοποθετημένο κοντά στο αριστερό της χέρι, που δείχνει ότι το άτομο ήταν ένας φημισμένος πολεμιστής και μάλλον αριστερόχειρ. Επίσης, θαμμένα μαζί της ήταν μια σειρά από αγγεία (σαν γλάστρες) και κύπελλα, που σημαίνει ότι το πρόσωπο ήταν, ίσως, πολύ πλούσιο και σημαντικό.
Το εύρημα ήλθε μετά από 23 χρόνια ερεύνης στην περιοχή, λένε οι επιστήμονες, που αναζητούσαν επιμόνως να βρουν ίχνη των αρχαίων κατοίκων της περιοχής τους. Όλα τα στοιχεία σύντομα θα εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο του Καζακστάν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου