Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Νέα "Ειδομένη" στα ιταλοαυστριακά σύνορα






Επεισόδια σημειώνονται στην πορεία που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στα σύνορα Αυστρίας-Ιταλίας και συγκεκριμένα στο πέρασμα της πόλης Μπρένερο, κατά της απόφασης της αυστριακής κυβέρνησης να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους και υπέρ της εισόδου των προσφύγων στη χώρα.






Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες παρόμοιες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Η Βιέννη απειλεί ότι θα αρχίσει εκ νέου τους ελέγχους στο πέρασμα του Μπρένερο αν η Ιταλία δεν κάνει περισσότερα για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές.



Τον Ιανουάριο οι αυστριακές αρχές θέσπισαν αυστηρότερους ελέγχους σε σημεία των νότιων συνόρων της χώρας και επιφυλάχθηκαν να κατασκευάσουν φράχτη 250 μέτρων για να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές.





Πολιτική καταστροφή για την Ευρώπη χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τους περιορισμούς που επιβάλλει στα σύνορά της η Αυστρία, σε συνέντευξή του προς γερμανικά μέσα. Όπως εξήγησε, η αλπική οδός είναι βασική για τις μεταφορές μεταξύ ευρωπαϊκού Βορά και Νότου, εξού και το κλείσιμο του περάσματος στο Μπρένερο θα έχει σοβαρές οικονομικές αλλά κυρίως πολιτικές επιπτώσεις.

Πολιτική καταστροφή για την Ευρώπη χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τους περιορισμούς που επιβάλλει στα σύνορά της η ΑυστρίαΜε περισσότερες από 28.500 αφίξεις από την 1η Ιανουρίου, η Ιταλία έχει γίνει πάλι η κύρια πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, που επέφερε το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και τον αποκλεισμό της Ελλάδας.

Ανάλογη εξέλιξη φοβάται η Ρώμη, καθώς από το Μπρένερο περνούν κατά μέσο όρο 2.500 φορτηγά και 15.000 αυτοκίνητα την ημέρα, και το σημείο είναι κρίσιμο για τις ιταλικές εξαγωγές στη βόρεια Ευρώπη, οι οποίες ήδη δυσχεραίνονται λόγω των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων.

Η Αυστρία αποτελεί κόμβο μεταξύ των δύο μεγάλων οδών που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες, από τα Βαλκάνια και την Ιταλία, και είδε χιλιάδες να περνούν τα σύνορά της το 2015. Οι αρχές της χώρας έχουν λάβει περίπου 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου από ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια.

Στη συνέντευξή του ο Γιούνκερ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Αυστρίας, καθώς, όπως είπε, προέτρεψε και άλλες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους και ευνόησε τις ακροδεξιές πολιτικές. «Αυτό που βλέπουμε στην Αυστρία το έχουμε δυστυχώς δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα κόμματα παίζουν με τους φόβους του κόσμου» επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Με πληροφορίες από RT, Γαλλικό Πρακτορείο















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου