Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Δείτε live το σπάνιο φαινόμενο της διάβασης του Ερμή μπροστά από τον ήλιο



Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται μία φορά κάθε δέκα χρόνια, όταν ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη Γη

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 14.12 (ώρα Ελλάδας) και για έξι ακόμα ώρες το σπάνιο φαινόμενο της πλήρης ευθυγράμμισης του πλανήτη Ερμή με τη Γη, που καθιστά ορατή τη διάβαση του μικρού πλανήτη μπροστά από τον ήλιο.

Οι λάτρεις του διαστήματος και της τροχιάς των αστέρων μπορούν να παρακολουθήσουν το μοναδικό αυτό θέαμα στο παρακάτω live video της NASA.

Ο Ερμής, που είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, διακρίνεται ως μικρή μαύρη κουκκίδα, η οποία περνά μπροστά από την επιφάνεια του αστέρα μας.


Εκτός από τις εικόνες που μεταδίδονται από τη NASA σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, τη διέλευση του Ερμή μπροστά από την επιφάνεια του ήλιο μεταδίδει ζωντανά και το Slooh, μια διαδικτυακή κοινότητα με λάτρεις της αστρονομίας, προβάλλοντας live εικόνες από τηλεσκόπια στη Μέση Ανατολή, της ΗΠΑ και τα Κανάρια νησιά.

«Η διέλευση του Ερμή μας θυμίζει ότι όλοι οι πλανήτες, συμπεριλαμβανομένης και της Γης, βρίσκονται σε ταχεία και αδιάκοπη κίνηση», αναφέρει ο διαχειριστής του Slooh, Paul Cox, σχολιάζοντας το σπάνιο αυτό αστρολογικό φαινόμενο.

Δείτε παρακάτω τη ζωντανή μετάδοση του Slooh, με σχολιασμό από ειδικούς 




To φαινόμενο της συμμετρίας του Ερμή και της Γης (που παρατηρείται μία φορά κάθε δέκα χρόνια) είναι καλύτερα ορατό από τη Βορειοανατολική και τη Νότια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και την Αφρική.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους η διάβαση θα είναι ορατή και από την χώρα μας σε ένα ορισμένο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου