Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Μήνυση στην Quaker Oats για τη χρήση γνωστού ζιζανιοκτόνου στην βρώμη της


Το πρωινό μπολ μας βρώμης έρχεται με μια αρκετή δόση καρκινογόνου, σύμφωνα με νομική αξίωση πολίτη από το Μπρούκλιν




Το Quaker Oats πλασάρεται παντού ως προϊόν για το πρωινό «100% φυσικό», αλλά οι ισχυρισμοί είναι “ψευδείς, παραπλανητικές και απατηλές”, επειδή η εταιρεία χρησιμοποιεί μια χημική ουσία που ονομάζεται glyphosate στην επεξεργασία της βρώμη της, αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.
Το glyphosate είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την ουσία ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», το 2015.
Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο και «ψεκάζεται στη βρώμη ως μέσο ξήρανσης λίγο πριν τη συγκομιδή», ισχυρίστηκε ο Lewis Daly από το Μπρούκλιν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Ο Daly επιδιώκει $ 5 εκατομμύρια αποζημίωση.
Η Quaker Oats, η οποία ανήκει από την PepsiCo , λέει στην ιστοσελίδα της ότι η βρώμη που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της καλλιεργείται με “περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο”. «Δεδομένου ότι η βρώμη απαιτεί λιγότερο ψεκασμό ζιζανιοκτόνου από πολλά άλλα δημητριακά, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος των ρύπων και τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων».
Ωστόσο σύμφωνα με το New york Times, σε μια δήλωση της, η Quaker Oats Company, ανέφερε ότι δεν προσθέτουν glyphosate κατά οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας άλεσης, αλλά ότι «θα μπορούσε να εφαρμόζεται από τους αγρότες σε ορισμένα δημητριακά πριν τη συγκομιδή… Η βρώμη δεν είναι γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια. Αλλά το glyphosate χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως “ξηραντικό” στις καλλιέργειες για να επιταχύνει τη συγκομιδή».
Σχετικά με τη μήνυση η εταιρεία δεν προέβη σε κάποια δήλωση.


nea.allnewz

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου