Όταν ήμασταν μικρές τα κρεμούσαμε στα αυτιά μας, θέλοντας να γίνουμε κι εμείς γρήγορα μεγάλες. Τα ζουλάγαμε στα χείλια και στα μάγουλά μας. Τα κουκούτσια τους γινόντουσαν επώδυνο όπλο στα χέρια των αγοριών.
Πέρα όμως από τις ρομαντικές θύμησες, τα κεράσια εκτός από αυτό το εκτυφλωτικό μπορδωροδοκόκκινο (σιγά που δεν θα το έλεγα), και την γλυκιά ελαφρά υπόξινη γεύση τους έχουν κι ένα πλήθος θεραπευτικών και αποτοξινωτικών ιδιοτήτων.
Τα κεράσια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία
Η κερασιά ή κέρασος η οξύχυμος ή προύνος η πτηνόφιλος ή βυσινιά ή Prunus avium ή κοινή κερασιά ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων.
Είναι μεγάλο αξιοπρόσεκτο δένδρο με ύψος 1--20 μέτρα, με οριζόντιους κλάδους, φύλλα αντωνοειδή, επιμήκη έως ελλειψοειδή, μυτερά, οδοντωτά και άνθη λευκά σε απόδισκα μπουκέτα, σκιάδα και λείο καστανό κορμό. Καρποί, δρύπες γλυκές, ποικιλόμορφες και ποικιλόχρωμες.
Είναι καλλιεργούμενο δένδρο στα ορεινά και ανθίζει το Μάη.
Αποτελεί ένα θαυμάσιο μελισσοκομικό φυτό.
Το καλοκαίρι που τρώτε πολλά κεράσια να κρατάτε τα κοτσανάκια και τα κουκούτσια και τα φύλλα και όταν ξεραθούν τα ρίχνετε σε γυάλινο βάζο για το χειμώνα. Τα γυάλινα βάζα να έχουν λάστιχο ανάμεσα στο βάζο και καπάκι και να κλείνουν με σύρμα.
Χρήσιμα μέρη κερασιάς
Τα φρούτα της, οι μίσχοι των φρούτων και ο φλοιός του κορμού του δένδρου και το κόμμι του.
Δραστικές ουσίες κερασιάς
Περιέχουν ταννίνες, φλαβονοειδή, κουμαρίνη, οργανικά οξέα, σάκχαρα, βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο. ασβέστιο και σίδηρο. Ο φλοιός τους περιέχει φλωριδιζίνη.
Ιδιότητες και ενδείξεις κερασιάς
Τα κεράσια είναι ευστόμαχα με αντιφλογιστικές ιδιότητες, εύπεπτα, ευκοίλια, αντισηπτικά και συστήνονται σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρωσης, ποδάγρας, παχυσαρκίας, ρευματισμούς, αρθριτικά, πέτρες στα νεφρά και καρδιοπάθειες, για τόνωση της καρδιάς και για τις διουρητικές τους ιδιότητες σε πέτρες στα νεφρά.
Είναι άριστη τροφή για τη λευχαιμία.
Τα φύλλα επουλώνουν τα εγκαύματα με εξωτερική χρήση.
Βοηθούν και προφυλάσσουν από την οστεοπόρωση.
Η σάρκα τους λιωμένη και απλωμένη σα μάσκα στο πρόσωπο είναι θεραπευτική, γιατί τονώνει τα κουρασμένα δέρματα και ιστούς και σαν κατάπλασμα στο μέτωπο θεραπεύει τις ημικρανίες.
Τα κεράσια τρώγονται ώριμα.
Μπορούν να διατηρηθούν ξηρά ή παρασκευασμένα σε γλυκό, σε κομπόστα και μαρμελάδα και σε σιρόπι. Από τα κεράσια φτιάχνεται βυσσινάδα, το λικέρ τσέρυ και το γερμανικό κίρσβασερ.
Από τα κουκούτσι εκχυλίζεται μια φυσική αρωματική ύλη για ποτά και παγωτά. Όλα αυτά τα παρασκευάσματα διατηρούν τις ιδιότητες των φρέσκων κερασιών.
Τα κοτσάνια μαζεύονται όταν είναι ακόμη πράσινα και ξεραίνονται, γιατί έτσι έχουν περισσότερη ποσότητα δραστικών ουσιών.
Τα κεράσια έχουν έντονες διουρητικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδα και κολικούς των νεφρών που οφείλονται σε πέτρες, σε ρευματισμούς, αρθριτικά και υδρωπικία.
Τα κεράσια έχουν εμμηναγωγές και αιμοκαθαρτικές ιδιότητες και βοηθούν σε ακανόνιστα έμμηνα, σε γρίπες και σε ίκτερο και συστήνονται για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Είναι υπακτικά με άμεση δράση στη δυσκοιλιότητα.
Επίσης, τα κεράσια είναι χωνευτικά.
Σε ρόφημα η κερασιά και ειδικά οι ποδίσκοι των καρπών είναι διουρητικοί.
Είναι φίλος των ματιών, γιατί περιέχει πολύ βιταμίνη Α.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τους κολικούς.
Εάν έχετε αϋπνία!: Τα κεράσια είναι μια φυσική πηγή της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που είναι φυσικά παρούσα στο ανθρώπινο σώμα και βοηθά στον ύπνο. Τα περισσότερα κεράσια έχουν μελατονίνη 15 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο έως 500 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο, ανάλογα με την πικιλία. Όταν τα κεράσια αποξηρανθούν τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται σε 3,100 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κεράσια
Αφέψημα: Βράζετε 15-20 κοτσάνια κερασιών σε ένα ποτήρι νερό για 5-10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα για τις διουρητικές και εμμηναγωγές τους ιδιότητες. Για πέτρες στα νεφρά και κολικούς των νεφρών πίνετε όσο μπορείτε περισσότερο την ημέρα.
Δυνατό αφέψημα: Βράζετε 50 γραμμάρια κοτσάνια να χωνευτούν για μια νύχτα ή δώδεκα ώρες σε ένα λίτρο κρύο νερό. Τα βράζετε για 5 λεπτά και ζεστό, όπως είναι το αφέψημα το ρίχνετε σε λεκάνη, όπου έχετε 250 γραμμάρια κεράσια ή μήλα κομμένα σε φέτες. Αφήνετε να χωνευτούν για 20 λεπτά. Τα στραγγίζετε, βάζοντας τα φρούτα σε τουρπάνι, πιέζοντάς τα ελαφρά και πίνετε από το υγρό αυτό 5 ποτήρια την ημέρα.
Έγχυμα: 3 γραμμάρια την ημέρα
Σιρόπι: Το δυνατό αφέψημα που παίρνετε με τον πιο πάνω τρόπο. μπορείτε να το δέσετε σε σιρόπι, προσθέτοντας την ανάλογη ζάχαρη και λίγο λεμόνι και στο τέλος, το φυλάτε. Παίρνετε 5 κουταλιές της σούπας διαλυμένες σε λίγο νερό. Είναι καλό για προβλήματα χολής.
Η φλούδα της κερασιάς είναι αντιπυρετική και συστήνεται σε εμπύρετες καταστάσεις, σε γρίπες και κρυολογήματα. Αφήνετε τριμμένη φλούδα να χωνευτεί ένα βράδυ σε κρύο νερό, βράζετε για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Το δάκρυ της κερασιάς, η ρητίνη που εκκρίνεται από το δένδρο όταν αυτό έχει πληγωθεί, έχει θεραπευτικές ιδιότητες ίδιες με το αραβικό κόμμι, που είναι η ρητίνη από τα διάφορα είδη ακακίας και μάλιστα είναι πολύ ανώτερο. Έχει αντιβηχικές και μαλακτικές ιδιότητες. Αφήνετε 25 γραμμάρια δάκρυ κερασιάς σε ένα ποτήρι νερό, το αφήνετε ολόκληρο το βράδυ, το ανακατώνετε καλά και πίνετε το πρωί νηστικοί.
Επίσης, βράζετε δάκρυα κερασιάς και πίνετε το ζουμί σε διάρροια.
Βράζετε φύλλα κερασιάς ξερά ή χλωρά σε κρασί αρετσίνωτο, τ΄αφήνετε να κρυώσει και ρίχνετε πίτουρα ώσπου να γίνει χυλός και αλείφετε τα εγκαύματα.
Για το άσθμα: Βράζετε 100 γραμμάρια φλούδες σε μισό λίτρο νερό μέχρι να εξατμιστεί το μισό κια πίνετε μία κουταλιά πρω΄, μεσημέρι και βράδυ μετά το φαγητό.
Πηγή: http://emedi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου