Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑΤΡΙΚΑ: Η δύναμη της φύσης στην υπηρεσία των κατοικιδίων μας!



Μια απλή βόλτα στην εξοχή ένα ανοιξιάτικο πρωινό, στάθηκε η αφορμη για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης θεωρίας στην εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση. Μια απλή δροσοσταλίδα πάνω στα σέπαλα ενός λουλουδιού έκρυβε μέσα της ολόκληρη βιομηχανία.

Ο Dr Edward Bach από την Ουαλία, δεν ήταν η κλασσική περίπτωση γιατρού των αρχών του 20ου αιώνα. Φυσιολάτρης και ονειροπόλος, απολάμβανε συχνά την πρωινή του βόλτα στη φύση και στοχαζόταν με τα διδάγματα των σοφών και των ποιητών που λάτρευε. Μεγάλος μελετητής της εποχής του, ερχόταν πολλές φορές σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, που στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, οραματίζονταν μια πιο επεμβατική και αποτελεσματική ιατρική, πραγματοποιώντας πολλές φορές αποτρόπαια ιατρικά πειράματα.

Ένα πρωί σε μια βόλτα του στην εξοχή, στάθηκε στην εικόνα μιας δροσοσταλίδας που αντανακλούσε το φώς του πρωινού ήλιου, στάθηκε επεξεργάστηκε το λουλούδι, αισθάνθηκε για λίγο την θέρμη του ήλιου στα ανοιχτά σέπαλα και στοχάστηκε την δύναμη και ενέργεια που απορροφούν τα φυτά και πως με την κατάλληλη επεξεργασία θα μπορούσαν να την χαρίσουν και στα έμβια όντα με κέρδος την συναισθηματική ισορροπία.

Η έρευνα του επεκτάθηκε στην μελέτη και καταγραφή των φυτών της Αγγλικής υπαίθρου και το αποτέλεσμα αυτής ήταν η καταγραφή 38 φυτών που μπορούσαν άφοβα να θεραπευσουν το νοητικό και συναισθηματικό υπόβαθρο, με απώτερο σκοπό την ίαση του φυσικού σώματος. Ως θεραπεία που απευθυνόταν σε έμβια όντα, μπορούσε να χρησιμοποιήθει για την ίαση ανθρώπων κάθε ηλικίας, ζώων ακόμα και φυτών.





Τα συναισθήματα των ζώων πολλές φορές είναι πιο δυνατά και έντονα από αυτά που βιώνουν οι άνθρωποι. Ο φόβος, η ζήλια, ευτυχία και η θλίψη μπορούν να γίνουν πολύ δυνατά βιώματα και σε αυτό πάιζει μεγάλο ρόλο η έλλειψη κατανόησης του υλικού κόσμου και των συμπεριφορών και καταστάσεων που έχουν μάθει να κατανοούν και να αποδέχονται οι άνθρωποι. Όμως τα ζώα δεν φέρουν τις ίδιες συναισθηματικές αποσκευές και παγιωμένες αντιλήψεις με εμάς, δεν δημιουργούν πνευματικά «τείχη», ούτε βιώνουν τα ζωτικά ψεύδη. Η ανταπόκρισή τους σε θεραπείες ολιστικές κρίνεται πάντα επιτυχής για αυτούς τους λόγους. Στην περίπτωση των ζώων δεν υπάρχει η έννοια του ψευδοφαρμάκου, της αυθυποβολής και του placebo.

Συναισθηματικά προβλήματα, επιθετικότητα, φοβίες, τραύματα και επαναληπτικές μανίες μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να διορθωθούν και πολλές φορές μαζί με αυτά, διορθώνονται δερματολογικές και εντερικές παθήσεις ή αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργίες. Σκύλοι, γάτες και άλογα, ακόμα και πουλιά, ψάρια και ερπετά επωφελούνται από τις ευεργετικές «καταπραυντικές» ιδιότητες χωρίς παρενέργειες. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην χρήση του λάθος ανθοϊαματος, είναι μια γενικότερη ευεξία χώρις επίλυση του εξειδικευμένου προβλήματος.

Η χορήγηση δεν είναι αναγκαία μόνιμη και το κόστος είναι χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς πως χρειάζονται σταγόνες μόνο από κάθε σκεύασμα ή συνδυασμό σκευασμάτων, που μπορούν να χορηγηθούν με ποικίλους τρόπους. Δέν επιδρούν στον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία, δεν υπάρχει φόβος υπερδοσολογίας και δεν έχουν πνευματική κατασταλτική δράση που θα τα κάνει «φυτά», απλά ανακτούν φυσικά την αρμονία πνευματος και σώματος, φέρνοντας ισορροπία.

Συνδυασμένα ή και μεμονωμένα μπορούν να βοηθήσουν σε σωρεία προβλημάτων όπως η κροτοφοβία, η υπερένταση, η υπερπροστατευτικότητα ακόμα και το μετατραυματικό stress, οι πόνοι μετά από χειρουργεία, η ανησυχία που προκαλείται από αλλαγή περιβάλλοντος ή ταξίδι ή και επίσκεψη στον γιατρό, ακόμα και το stress του πένθους ή της απώλειας. Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται συχνότερα μόνο του ή σαν «βάση» συνδυασμού, είναι το Rescue Remedy όπως και στους ανθρώπους.

Η χορήγηση είναι ευκολή και συνήθως γίνεται με διάλυση στο νερό του μπολ, σε μία λιχουδιά ή στο φαγητό τους, με εξωτερική επάλειψη στις πατούσες, τα αυτιά, τη μύτη ή ακόμα και με γλύψιμο από την παλάμη σας. Τα πρώτα ορατά αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά σε λίγες μέρες, ενώ το επιθυμητό αποτέλεσμα θα φανεί σε μία περίοδο 2-3 εβδομάδων το πολύ, αν η επιλογή σκευάσματος που κάναμε ήταν η σωστή και η σοβαρότητα του προβλήματος δεν έχει υποτιμηθεί.

Στη συμβιωτική μας σχέση με τα κατοικίδιά μας, πολλές φορές μεταφέρουμε τις συναισθηματικές μας «αποσκευές» και οι πιστοί μας φίλοι, μετατρέπονται σε παθητικούς «αχθοφόρους», χωρίς αυτό να γίνεται ορατά αντιληπτό, αφού πολλές φορές το μοτίβο συμπεριφοράς δεν είναι η αντιγραφή του δικού μας, αλλά αντεστραμμένης λογικής. Στην περίπτωση της θλίψης π.χ., η κατατονικότητα που παρουσιάζει ο πάσχων άνθρωπος μπορεί να εμφανιστεί ως υπερκινητικότητα στο κατοικίδιο μας ή ο ανθρώπινος εκνευρισμός και η ένταση, να εκδηλωθεί ως άγχος ή φόβος. Σε αυτήν την περίπτωση τα ανθοϊάματα, βοηθούν και εμάς στην «λύση» του φαύλου κύκλου.

Όπως είναι κατανοητό, ένα πρόβλημα χρειάζεται πολλές φορές σφαιρική αντιμετώπιση. Τα ανθοϊάματα δεν μπορούν να θεωρηθούν η πολυπόθητη πανάκεια. Ένα πρόβλημα συμπεριφοράς μπορεί να ξεκινάει από το πνευματικό υπόβαθρο αλλά έχει εξήγηση και στην κακή εκπαίδευση που έχει γίνει ή και στην μεταξύ μας διάδραση.

Ένας γιατρός μπορεί πάντα να βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, αφού αποκλείσει πρώτα την ύπαρξη σοβαρού οργανικού προβλήματος που οδηγεί στην λανθάνουσα συμπεριφορά ή να συστήσει την παράλληλη χορηγία του, π.χ. για αντιμετώπιση πόνου, ή κατάθλιψης ή μετατραυματικού stress. Η συμβολή ενός εκπαιδευτή σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη. Όταν ξελυθεί το συναισθηματικό του «κουβάρι», ένα ζώο είναι οπωσδήποτε πιο εύκολος αποδέκτης πληροφοριών και επιρροών, όπως και ένας άνθρωπος εξ άλλου.


mybestfriend.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου