Tο πότισμα είναι η συνηθέστερη αιτία της προβληματικής ζωής των φυτών.
Όσο περισσότερο νερό υπάρχει στο έδαφος, τόσο λιγότερο οξυγόνο. Όσο λιγότερο οξυγόνο, τόσο μειώνονται οι δυνατότητες των φυτών να αντλήσουν θρεπτικά συστατικά, ενώ αναπτύσσονται ένα σωρό επιβλαβείς οργανισμοί.
Συμπτώματα
Φυτά που αναπτύσσονται σε χώμα που είναι για πολύ καιρό υγρό υποφέρουν από έλλειψη οξυγόνου η οποία οδηγεί στον θάνατο των ριζών και την απώλεια της υγείας του φυτού. Καχεκτική αργή ανάπτυξη με κιτρινισμένα φύλλα είναι σύμπτωμα του υπερβολικού ποτίσματος.
Τα υπερποτισμένα φυτά είναι πιο ευαίσθητα στα ηλιακά εγκαύματα και η κορυφή τους μαραίνεται όταν οι ρίζες αρχίζουν να σαπίζουν.
Βαθύ πότισμα σε μεγαλύτερες χρονικές αποστάσεις
Το βαθύ πότισμα σε μεγαλύτερες χρονικές αποστάσεις, ωθεί τις ρίζες να πάνε πιο βαθιά για να μπορούν να αντλούν το νερό, οπότε οι επιφανειακές ρίζες έχουν πάντα το απαιτούμενο οξυγόνο για να αντλούν τα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η τακτική κάνει υγιέστερα τα φυτά.
Ποτίζουμε μόνο όταν είναι απαραίτητο
Αν δεν έχουμε αρκετή εμπειρία ή αν φοβόμαστε ότι η μέθοδος που ακολουθούμε μπορεί να μην είναι η ενδεδειγμένη, πρέπει να κάνουμε ένα τεστ για να βρούμε τα μέτρα των αναγκών των φυτών μας, που δεν είναι όλες τις εποχές ίδιες. Τα αφήνουμε να διψάσουν και τα παρακολουθούμε για να δούμε, πότε θα γείρουν τα φύλλα τους. Κίνδυνος δεν υπάρχει, γιατί εκείνο το σημείο και μέχρι να ξεραθούν, απέχει μέρες.
Τα περισσότερα φυτά δείχνουν μαραμένα στο καυτό ήλιο και ανακάμπτουν το απόγευμα, οπότε είναι καλύτερα να κρίνουμε τότε ή το πρωί για το αν διψούν ή όχι.
Αν ακολουθήσουμε αυτή την τακτική για 2-3 φορές. θα ξέρουμε πχ αν οι ντοματιές μας θέλουν νερό κάθε 4, 6 ή 8 μέρες.
Καθοριστικό ρόλο στις ανάγκες των φυτών για νερό παίζει η οργανική ύλη που είναι ένα από τα βασικά συνθετικά του χώματος και το ποσοστό της ορίζει την συγκράτηση της υγρασίας. Όσο περισσότερη, τόσο λιγότερα ποτίσματα.
Αν το έδαφος είναι επιφανειακά στεγνό, δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει ανάγκη νερού και αν ραγίζει είναι ένδειξη ότι η οργανική ύλη δεν είναι αρκετή.
Για να τσεκάρουμε το πρώτο σκάβουμε σε βάθος 5-10 πόντων και αν υπάρχει σε οποιονδήποτε βαθμό υγρασία, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τα φυτά πότισμα. Όσο για το δεύτερο, πέρα από την πρόσθεση οργανικής ύλης, βοηθάει πολύ και η εδαφοκάλυψη που δεν αφήνει την επιφάνεια να στεγνώσει σε τέτοιο βαθμό.
Στάγδην πότισμα
Το στάγδην πότισμα πέρα από την εξοικονόμηση νερού, έχει και άλλα οφέλη. Όμως και αυτού η συχνότητα ποτίσματος πρέπει να γίνεται με βάση την εποχή, τη θερμοκρασία και την ποσότητα των βροχοπτώσεων.
Για να καταλάβουμε πόση ώρα πρέπει να ποτίζουμε, παρακολουθούμε μια φορά που το έδαφος είναι διψασμένο, το νερό να στάζει και όταν πλέον κάνει 10 περίπου δευτερόλεπτα να απορροφηθεί, σημαίνει ότι υπάρχει πλήρωση.
Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή σε φυτά και δέντρα που έχουν φυτευτεί πρόσφατα. Τα νεαρά φυτά δεν είχαν αρκετό χρόνο για να δημιουργήσουν βαθύ ριζικό σύστημα, και εξαρτώνται από το του νερό που βρίσκεται στην επιφάνεια και δεν αφήνουμε ποτέ τις ρίζες των νεοφυτεμένων να στεγνώσουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου