Ίσως όλοι έχουμε ξανακούσει τον όρο «Βιβλίο των Σκιών» ή αλλιώς στα αγγλικά «Book of Shadows». Έχει επικρατήσει να το θεωρούμε την «Βίβλο» των Wicca (Γιούκα) αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς η αλήθεια. Η «γέννηση» του Βιβλίου των Σκιών είναι κατά πολύ αρχαιότερη του Wicca και υπολογίζεται περίπου στον 2 ή 3 αιώνα π.Χ. Δεν είναι ένα συγκεκριμένο Βιβλίο, αλλά περισσότερο μια έννοια, μια ανάγκη των όσων εξασκούσαν την Τέχνη εκείνα τα χρόνια.
Πριν την επικράτηση του Χριστιανισμού και το «κυνήγι των Μαγισσών», η Τέχνη ήταν κομμάτι της ζωής των ανθρώπων και λίγο-πολύ γνωστή σε όλους. Δεν υπήρχε ανάγκη να καταγραφεί η γνώση σε βιβλία, απλά μεταφερόταν από στόμα σε στόμα. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού ξεκίνησαν και οι διωγμοί όσων πίστευαν ακόμα στις αρχαιότερες θρησκείες, αλλά κυρίως όσων εξασκούσαν την Τέχνη. Η γνώση της Τέχνης κινδύνεψε να εξαφανιστεί, οι Μάγοι και Μάγισσες εκτελούνταν και τα βιβλία τους καίγονταν, οπότε κάτι έπρεπε να γίνει για να μην χαθεί η γνώση και να μεταφερθεί και στις επόμενες γενιές. Τότε ήταν που γεννήθηκε το Βιβλίο των Σκιών. Ο κάθε εξασκών κατέγραφε όλα όσα γνώριζε σε ένα Βιβλίο και το έκρυβε ή το έθαβε κάπου ώστε να μην βρεθεί και καεί. Το βιβλίο αυτό το ενημέρωνε κάθε φορά που μάθαινε κάτι καινούργιο και αποκάλυπτε το που είναι κρυμμένο μονάχα σε κάποιον τον οποίο μπορούσε να εμπιστευτεί.
Συνήθως, ο άνθρωπος αυτός ήταν ο γιος ή η κόρη του Μάγου/Μάγισσας και έτσι επικράτησε και το έθιμο να παραδίδεται το βιβλίο από τους γονείς στα παιδιά. Εκείνα με την σειρά τους, κατέγραφαν σε αυτό όλα όσα μάθαιναν και δεν ήταν ήδη καταγραμμένα μέσα, ή απλά το παρέδιδαν στα δικά τους παιδιά και έτσι το βιβλίο πήγαινε από γενιά σε γενιά, συνεχώς αυξανόμενο.
Το όνομά του το πήρε λόγω της μυστικότητάς του. Όλες οι τελετές και οι πρακτικές της Τέχνης γίνονταν αναγκαστικά με απόλυτη μυστικότητα και έτσι το βιβλίο ονομάστηκε «Βιβλίο των Σκιών» μιας και κατέγραφε όλα όσα γίνονταν «στις σκιές», δηλαδή μυστικά. Πέρα όμως από αυτήν του την ονομασία, το Βιβλίο έχει και άλλα ονόματα, όπως Γρημόριο ή Μαγικό Ημερολόγιο, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.
Η χρησιμότητά του σήμερα
Το Βιβλίο των Σκιών λοιπόν, είναι μια καταγραφή της γνώσης του κατόχου του (εκτός εάν έχει την μεγάλη τύχη να λάβει κληρονομικά ένα). Σήμερα όμως, η Μαγεία αν και εξακολουθεί να είναι σχετικά κατακριτέα από την κοινωνία, σίγουρα δεν είναι πλέον επικίνδυνο για την ζωή του εξασκών να ενδιαφέρεται, να συζητά και να μαθαίνει γι’ αυτήν. Το Βιβλίο των Σκιών όμως παραμένει κάτι χρήσιμο. Μέσα σε αυτό μπορούμε να καταγράψουμε όλες μας τις εμπειρίες, την πρόοδό μας, τις πρακτικές μας κλπ, και έτσι να μπορούμε να μαθαίνουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και να έχουμε κάπου συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που θεωρούμε ότι θα μας χρειάζονται συχνά.
Σε όσους έχουν σκοπό να εξασκήσουν την Τέχνη (ή έχουν ήδη ξεκινήσει) θα συμβούλευα να ξεκινήσουν ένα δικό τους Βιβλίο των Σκιών. Πολύ συχνά συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορούμε ευθύς αμέσως να εξηγήσουμε, έχοντάς τα όμως καταγράψει, είναι πάρα πολύ πιθανό να μπορέσουμε να τα εξηγήσουμε αργότερα. Από προσωπική μου πείρα, η καταγραφή των εμπειριών μου έχει αποδειχτεί επανειλημμένα πολύ χρήσιμη.
Για να γίνω λίγο πιο αναλυτική και πιο σαφής, ας δούμε πως δημιουργείται ένα Βιβλίο των Σκιών:
Το μόνο που χρειάζεται αρχικά, είναι ένα μεγάλο τετράδιο με πολλά φύλλα (τουλάχιστον 200). Εάν θέλετε, μπορείτε να το κάνετε παραγγελία σε κάποιο τυπογράφο ή βιβλιοδέτη, ώστε να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας και χρηστικά αλλά και αισθητικά. Πολλοί προτιμούν το μέγεθος Α4 που είναι ένα αρκετά καλό μέγεθος, και το δένουν με δέρμα ή με ακατέργαστο ξύλο. Στα online occult shops μπορείτε να βρείτε και έτοιμα δεμένα βιβλία, φιλοτεχνημένα πολύ όμορφα. Ότι κιαν επιλέξετε, σημασία έχει να είναι πρακτικό, εύχρηστο και να ικανοποιεί την αισθητική σας. Μην ξεχνάτε πως είναι κάτι που θα μείνει στην κατοχή σας για πάρα πολύ καιρό, οπότε φροντίστε να είναι αρκετά γερό, αλλά και πολύφυλλο ώστε να μην χρειαστεί αργότερα να φτιάξετε καινούργιο.
Όταν λοιπόν έχετε στα χέρια σας το Βιβλίο, θα πρέπει να το διαχωρίσετε σε θέματα, έτσι ώστε να βρίσκετε πάντα εύκολα αυτό που αναζητάτε. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να τα σκεφτείτε αρκετά ώστε να μην ανακαλύψετε αργότερα ότι χρειάζεστε χώρο και για άλλα θέματα. Μια τυπική θεματολογία είναι η εξής:
- Τελετές – Το θέμα αυτό διαχωρίζεται σε δύο υποθέματα: 1) Τις τελετές που πιστεύουμε ότι θα μας χρησιμέψουν κάποια στιγμή 2) Σε αυτές που εκτελούμε.
- Γητείες – Και αυτό το θέμα αυτό διαχωρίζεται σε δύο υποθέματα: 1) Τις Γητείες που πιστεύουμε ότι θα μας χρησιμέψουν κάποια στιγμή 2) Σε αυτές που εκτελούμε.
- Γενικές Πληροφορίες – Εδώ μπορούμε αν θέλουμε να διαχωρίσουμε σε πολλά υποθέματα, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι είναι αρκετό και από μόνο του. Εδώ, καταγράφουμε γενικά οτιδήποτε πληροφορίες θεωρούμε χρήσιμες, με εξαίρεση βέβαια αυτές που είναι τελετές ή γητείες.
- Εμπειρίες – Εδώ καταγράφουμε όλα όσα μας συμβαίνουν και τα θεωρούμε άξια λόγου, είτε μπορούμε να τα εξηγήσουμε είτε όχι. Εδώ επίσης μπορούμε να καταγράφουμε και την πρόοδό μας στις πρακτικές μας.
- Όνειρα – Εδώ καταγράφουμε τα όνειρά μας που μας έκαναν εντύπωση. Είναι καλό να συμπεριλαμβάνουμε και κάποια επεξήγηση εάν φυσικά μπορούμε να τα εξηγήσουμε. Εάν όχι, μια απλή καταγραφή του ονείρου αρκεί. Είναι πολύ πιθανό μελλοντικά να καταλάβουμε πολύ καλά τι σήμαινε αυτό ή το άλλο το όνειρο και έτσι σιγά-σιγά δημιουργούμε έναν προσωπικό ονειροκριτή, ο οποίος -τουλάχιστον από προσωπική πείρα- μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμος.
Αυτά είναι τα 5 κοινά θέματα, αλλά φυσικά κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι του χρειάζονται κι άλλα. Για παράδειγμα, ένας γνωστός έχει προσθέσει και το θέμα «Βότανα» στο οποίο καταγράφει τις ιδιότητες του κάθε βοτάνου, τις δικές του παρατηρήσεις για όσα έχει χρησιμοποιήσει κλπ. Έχει επίσης κολλήσει στην σελίδα του κάθε βοτάνου το αντίστοιχο φυλλαράκι και για να έχει οπτική εικόνα του βοτάνου αλλά και γιατί αισθητικά είναι όμορφο. Κάποιος άλλος έχει αφιερώσει ένα θέμα στα κεριά: πως κατασκευάζονται, για τα χρώματά τους, για τα αρωματικά κεριά κλπ.
Εσείς λοιπόν μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλα θέματα πιστεύετε ότι θα φανούν χρήσιμα ή απλά ενδιαφέροντα. Φροντίστε όμως το κάθε θέμα να έχει περίπου 50-100 φύλλα κενά.
Είναι καλό να φυλάτε το Βιβλίο σας σε σημείο όπου δεν θα το ανοίξει κανείς χωρίς την άδειά σας. Μερικοί επιλέγουν Βιβλίο το οποίο έχει λουκέτο, ακριβώς για να αποφευχθεί η χρήση του από άλλους. Είναι επίσης καλό να το καθαγιάσετε. Μην ξεχνάτε ότι και αυτό είναι ένα εργαλείο της Τέχνης σας, άξιο σεβασμού.
Καταγράφοντας τα όσα συμβαίνουν:
Όταν καταγράφουμε κάτι που έχει συμβεί, κάποια τελετή που κάναμε, κάποια γητεία, κάποιο όνειρο που είδαμε, κάποια εμπειρία που είχαμε, θα πρέπει πάντα και οπωσδήποτε να βάζουμε ημερομηνία και φάση Σελήνης! Είναι μια πληροφορία πολύ χρήσιμη. Εμπειρικά, έχω παρατηρήσει πως μερικά πράγματα συμβαίνουν με απόλυτο σεληνιακό συγχρονισμό. Μην ξεχνάτε ποτέ να βάζετε ημερομηνία και φάση Σελήνης, ακόμα κι αν δεν καταγράφετε άλλες πληροφορίες, όπως ώρα, καιρικά φαινόμενα κλπ. Και αυτό με φέρνει στο δεύτερο θέμα:
Όταν καταγράφουμε τελετές και γητείες που έχουμε εκτελέσει, είναι καλό να τις καταγράφουμε με τον εξής τρόπο και δίνοντας τις εξής πληροφορίες:
Για τις Τελετές:
- Ονομασία Τελετής (π.χ. Σεληνιακή Τελετή)
- Σκοπός – για ποιόν λόγο την κάναμε την Τελετή;
- Ημερομηνία και ώρα έναρξης της Τελετής
- Ημερομηνία και ώρα ολοκλήρωσης της Τελετής
- Φάση Σελήνης και προαιρετικά φάσεις των υπόλοιπων πλανητών
- Καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια εκτέλεσης
- Θεότητες που επικαλέστηκαν
- Αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν (αν υπάρχουν)
- Τελετουργικό
- Παρατηρήσεις – Αποτέλεσμα
Για τις Γητείες:
- Ονομασία Γητείας
- Σκοπός
- Ημερομηνία και ώρα έναρξης της Γητείας
- Ημερομηνία και ώρα ολοκλήρωσης της Γητείας
- Φάση Σελήνης και προαιρετικά φάσεις των υπόλοιπων πλανητών
- Καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια εκτέλεσης
- Τοποθεσία
- Αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν (αν υπάρχουν)
- Αναλυτικά η εκτέλεση
- Παρατηρήσεις – Αποτέλεσμα
Όσο πιο αναλυτικές είναι οι πληροφορίες που καταγράφουμε, τόσο το καλλίτερο. Μελλοντικά μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποια Γητεία ή Τελετή δεν είχε αποτέλεσμα ή δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα ή είχε απόλυτη επιτυχία, διαβάζοντας αυτές ακριβώς τις πληροφορίες, να είστε λοιπόν σχολαστικοί. Στις «παρατηρήσεις» είναι καλό να σημειώνουμε ακόμα και πράγματα που εκείνη την στιγμή δεν μας φαίνονται σημαντικά. Για παράδειγμα, ότι την τάδε στιγμή σηκώθηκε ένα ελαφρό αεράκι και τρεμόπαιξε η φλόγα του κεριού… Θα σας εντυπωσιάσει το πόσα πράγματα μπορείτε να μάθετε από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες! Θυμηθείτε να καταγράψετε τα αποτελέσματα μετά από μερικές ημέρες, αν δεν ήταν άμεσα. Θυμηθείτε επίσης να καταγράψετε τι όνειρα είδατε, μετά την εκτέλεση της Τελετής ή της Γητείας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου