Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Mειώστε τη χοληστερίνη με «όπλα» από τη φύση





Οι μισοί Ελληνες άνω των 55 ετών πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία, μια πάθηση που συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 50% των παθόντων δεν το γνωρίζει, ενώ ένας στους 3 είναι ενήμερος αλλά δεν λαμβάνει κανένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης είναι σε μεγάλο βαθμό σύμπτωμα της εποχής, καθώς ενισχύονται από παράγοντες όπως η τυποποιημένη διατροφή, η έλλειψη άσκησης στην καθημερινότητα, το κάπνισμα και το στρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε μείωση της χοληστερίνης κατά 10% οδηγεί σε μείωση κατά 22% της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου τα επόμενα 2 έως 5 χρόνια.


Καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της χοληστερόλης διαδραματίζει η μεσογειακή διατροφή, ενώ κατά της κακής χοληστερίνης και υπέρ της καλής μπορούν να λειτουργήσουν και ορισμένα βότανα.



Η αγκινάρα, η πικραλίδα, το λεμόνι, το σκόρδο, το πράσινο τσάι, το σουσάμι, η κανέλα και άλλα όπως η γλυκόριζα και τα φύλλα ελιάς μπορούν να συμβάλουν μαζί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τη σωστή διατροφή και τον τακτικό έλεγχο στην καταπολέμηση του προβλήματος.



Πράσινο τσάι
«Ρίχνει» την LDL 5-6 μονάδες

Είναι γνωστό για την εξαιρετική επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Πρόσφατες μελέτες, όμως, κατέδειξαν και τον καταλυτικό ρόλο του στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερίνης.





Στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Dietetic Association» δημοσιεύτηκε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Σύμφωνα με αυτήν, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έριχνε την LDL κατά 5-6 μονάδες. Ολα αυτά, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η «καλή χοληστερίνη» HDL.

Τα αποτελέσματα ήταν περιορισμένα σε όσους είχαν ήδη υψηλή χοληστερίνη, ενώ η κατανάλωση ροφήματος πράσινου τσαγιού λειτούργησε πολλαπλασιαστικά στη μείωση της χοληστερίνης σε όσους χορηγούνταν θεραπεία για τον σκοπό αυτό.

Αγκινάρα
Απομακρύνει τα λιπίδια από το αίμα

Εξαιρετικό λαχανικό, αλλά και πολύτιμο φάρμακο, η αγκινάρα βοηθά στην καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών και προβλημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Η σπουδαιότερη δράση της συνοψίζεται στις χολαγωγές και διουρητικές της ιδιότητες, καθώς και στην εξαίρετη ικανότητά της να απομακρύνει τη χοληστερίνη από το αίμα.

Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται κυρίως στην ουσία κυναρίνη που περιέχεται στην αγκινάρα και η οποία, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες, είναι ευεργετική σε καταστάσεις λιπώδους διήθησης του συκωτιού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το απόσταγμα από φύλλα αγκινάρας συνίσταται κατά της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.





Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν Γερμανοί επιστήμονες το 2000 σε 150 ενήλικες με υψηλό δείκτη κακής χοληστερόλης, η αγκινάρα κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα της LDL κατά 23%.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν χάπια με απόσταγμα φύλλων αγκινάρας και χάπια placebo. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι έλαβαν χάπι αγκινάρας μείωσαν τα ποσοστά της κακής χοληστερίνης κατά 23% σε διάστημα 6 εβδομάδων ενώ οι υπόλοιποι είδαν τη χοληστερίνη τους να μειώνεται κατά 6%.

Οπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του χορηγούμενου αποστάγματος τόσο πιο σταθερά ήταν τα αποτελέσματα σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

Σκόρδο
12% κάτω τα τριγλυκερίδια

Πολλές είναι οι επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι το σκόρδο, ένα βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας, καταπολεμά τη χοληστερίνη.





Σύμφωνα με σχετική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το 2006 στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition», το 44% όσων κατανάλωναν συστηματικά σκόρδο είδαν τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης τους να πέφτουν, ενώ άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σκόρδο μειώνει τα τριγλυκερίδια έως και κατά 12%.

Αλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου ή ακόμη και έτοιμων σκευασμάτων που περιέχουν σκόρδο ως συμπλήρωμα διατροφής μπορούν να μειώσουν σε μέτριο βαθμό ?έως 9%- τη χοληστερόλη.

Οπως φαίνεται, τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου οφείλονται στις θειούχες ενώσεις του.

Οταν μία σκελίδα κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια, συντελείται μια χημική αντίδραση, το τελικό αποτέλεσμα της οποίας είναι η παραγωγή της ουσίας αλιζίνη.

Η ουσία αυτή έχει την ιδιότητα να θανατώνει βακτηρίδια στο στομάχι, να αναπτύσσει αντιπηκτική δράση και να μειώνει τη χοληστερόλη αίματος.

Σουσάμι
Αυξάνει θεαματικά την ΗDL





Είναι το φυτό που οι Ινδοί θεωρούσαν «βασιλιά των σπόρων», ενώ αρκετοί πολιτισμοί κατά το παρελθόν το αντιμετώπιζαν στις συναλλαγές τους ως ισάξιο του ασημιού. Το σουσάμι, μια πολύ θρεπτική τροφή, έχει αναγνωριστεί για την ευεργετική του προσφορά στην ανθρώπινη υγεία από την αρχαιότητα. Μία από τις δεκάδες ιδιότητές του είναι ότι αυξάνει την HDL -την κοινώς αποκαλούμενη καλή χοληστερίνη- λόγω του ότι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Παράλληλα μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην παράλληλη δράση των ακόρεστων λιπαρών οξέων με την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που περιέχει και τη σεσαμίνη. Πρόκειται για μια ουσία η οποία έχει διπλή δράση: Σταματά την απορρόφηση της χοληστερόλης από τις τροφές και ταυτόχρονα εμποδίζει τη σύνθεσή στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο σπόρος του σουσαμιού, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, περιέχει λιναϊκό και ελαϊκό οξύ κατά 50%.

Η κατανάλωσή του γίνεται μέσω της διατροφής με τη μορφή σπόρων σουσαμιού ή σησαμέλαιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ευεργετικές ιδιότητες με το σουσάμι έχουν τα παράγωγά του, το ταχίνι και ο χαλβάς.

Ταραξάκο (πικραλίδα)
Παρασκευάζεται αφέψημα από τη ρίζα του

Είναι ένα πολύ γνωστό φυτό στην Ελλάδα που το συναντούμε ακόμη και στα πεζοδρόμια, σε ακαλλιέργητα χωράφια και λιβάδια. Οι βοτανολόγοι το θεωρούν εξαιρετικό, καθώς ενδείκνυται για την αντιμετώπιση πλήθους παθήσεων. Μια από τις σημαντικές ιδιότητές του είναι ότι ελαττώνει τη χοληστερίνη του αίματος.

Οπως όλα τα πικρά χόρτα είναι σπουδαίο χολαγωγό, αφού απομακρύνει τις εκκρίσεις της χολής, τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος, απομακρύνει τοξίνες κάθε προέλευσης, ανακουφίζει ακόμα και από τα συμπτώματα της κίρρωσης στα πρώτα στάδιά της.





Το ταραξάκο χρησιμοποιείτο από τους Ρωμαίους, τους αρχαίους Ελληνες, τους Αραβες και τους Κινέζους, ενώ ήταν ευρέως διαδεδομένο κατά τον Μεσαίωνα.

Νεότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ταραξάκο έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, τέσσερις φορές περισσότερη από αυτή του μαρουλιού, περισσότερο σίδηρο και από το σπανάκι, ενώ είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D και ασβέστιο.

Για τη μείωση της χοληστερίνης από τους βοτανολόγους προτείνεται η παρασκευή αφεψήματος από τη ρίζα του φυτού προσθέτοντας 10-15 gr σε ένα φλιτζάνι νερό που βράζει. Μπορείτε να πίνετε μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Λεμόνι
Πολύτιμη και η φλούδα του

Η συστηματική χρήση λεμονιού μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Σύμφωνα με πειραματική μελέτη που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες, όταν σε ινδικά χοιρίδια τα οποία είχαν ακολουθήσει δίαιτα πλούσια σε χοληστερόλη χορηγήθηκε ξύσμα από φλοιό λεμονιού, τα επίπεδα της LDL στο αίμα τους μειώθηκαν σημαντικά.

Αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι οι φλούδες του λεμονιού περιείχαν εικοσαπλάσια ποσότητα φλαβονοειδών -στα οποία οφείλεται η ευεργετική αυτή ιδιότητα- σε σχέση με τον χυμό του.

Το λεμόνι είναι, ούτως ή άλλως, ένα πολύτιμο φάρμακο που δίνει αντοχή στον οργανισμό.





Η σάρκα του περιέχει βιταμίνες Α, B, C και D, κιτρικό αλλά και μηλικό οξύ, άλατα καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, πυριτίου, λιμονίνη και εσπεριδίνη.

Κανέλα
Καρδιοπροστατευτική... σκόνη

Είναι ένα εύγεστο μπαχαρικό με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Η βασική προσφορά της προς τον οργανισμό είναι ότι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου για τους διαβητικούς.

Παράλληλα, όμως, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μισή κουταλιά του γλυκού ημερησίως παρέχει σημαντική βοήθεια στην καρδιά, αφού μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη στο αίμα έως και κατά 18% και τα τριγλυκερίδια μέχρι 30%.

Δεν είναι η μόνη έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας καταδεικνύουν αυτές τις ιδιότητες της κανέλας.

Αναφέρεται, μάλιστα, πως η χορήγηση σκόνης από αποξηραμένο φλοιό κανέλας με την ταυτόχρονη κατανάλωση μελιού έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού ρίχνει έως και κατά 10% τη χοληστερίνη σε διάστημα δύο ωρών.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου