Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Η αφρικανική χώρα όπου οι πυξίδες ''τρελαίνονται'' - Τι κρύβεται πίσω από τη μαγνητική ανωμαλία του Μπανγκί ;



Μέχρι πρόσφατα, και μέχρι τη στιγμή που ο εμφύλιος πόλεμος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας εξελίχθηκε σε μια ανθρωπιστική κρίση που ήταν πολύ δύσκολο να αγνοηθεί, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνώριζαν αυτήν τη χώρα. Έχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ένα πολύ χαμηλό προφίλ εν μέρει, επειδή είναι υπερβολικά φτωχή, με τέσσερις στους πέντε ανθρώπους να ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα.


Έχει κάποιους φυσικούς πόρους, αλλά επειδή περιβάλλεται από ξηρά, από άλλες προβληματικές χώρες - το Τσαντ, το Σουδάν, το Κονγκό και το Καμερούν - ακόμη και αν μια ανάπαυλα στον πόλεμο της επέτρεπε να εξαγάγει εκείνα που προέρχονται από το έδαφος , θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές τους.


Αλλά για μία ομάδα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μια χώρα που δεν μπορεί κάποιος να την προσπεράσει έτσι απλά, και στην πραγματικότητα είναι το επίκεντρο ενός διαρκούς επιστημονικού μυστήριου.



Γεωφυσικοί που χαρτογραφούν τα μαγνητικά πεδία της γης έχουν εντοπίσει μια διαταραχή στο φυσικό μαγνητικό πεδίο της γης εντός της Δημοκρατίας.


Εξακολουθούν να έχουν λίγες ενδείξεις σχετικά με το τι την προκαλεί, αλλά τουλάχιστον ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την κατανόηση ενός από τα πιο δραματικά γεγονότα στην ιστορία του πλανήτη.


Όταν οι γεωφυσικοί κοιτάζουν τον πλανήτη, δεν βλέπουν τα εθνικά σύνορα. Αντ 'αυτού βλέπουν γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως ρήγματα και τεκτονικές πλάκες, ή, αν σπουδάζουν γεωμαγνητισμό, ζώνες όπου η φυσιολογική κατάσταση της γης, σε σημεία του βόρειου μαγνητικού πόλου φαίνεται να τρελαίνεται.


Χαρτογραφούν αυτές τις ανωμαλίες μέσω δορυφόρου και με έρευνες εδάφους. Όταν κοιτάζουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κάτι παράξενο εμφανίζεται στο κέντρο της χώρας: μια τεράστια ανωμαλία γνωστή ως μαγνητική ανωμαλία του Μπανγκί , που πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα της χώρας. Στα 600 μίλια περίπου από αυτήν, είναι μία από τις μεγαλύτερες τέτοιες ανωμαλίες στη γη.


"Αν βρισκόσασταν σε εκείνη την περιοχή και είχατε μια μαγνητική πυξίδα, θα έπρεπε να την διορθώσετε», λέει ο Πάτρικ Τ. Τέιλορ, ένας γεωφυσικός της NASA ο οποίος έχει μελετήσει την ανωμαλία από πολύ κοντά. «Οι πυξίδες θα ''τρελαίνονταν."


Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι γενικά συνεπές, πράγμα που σημαίνει ότι οι πεζοπόροι και οι ναύτες ήταν σε θέση να το χρησιμοποιήσουν για να αποφύγουν να χαθούν, από την εφεύρεση της πυξίδας πλοήγησης χίλια χρόνια πριν στην Κίνα.


Οι πυξίδες δείχνουν προς το μαγνητικό βορρά, ένα σημείο στην Αρκτική κοντά στο γεωγραφικό Βόρειο Πόλο. Αλλά μια χούφτα ανωμαλίες είναι αρκετές για να προειδοποιήσουν τους επιστήμονες ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο φλοιό της γης.


Όταν δεν μπορούν να εξηγηθούν οι ανωμαλίες, χρησιμεύουν για να δείξουν πόσο ανεπαρκώς καταλαβαίνουμε ορισμένες λεπτομέρειες της υποκείμενης δομής της γης.


Ορισμένες μεγάλες ανωμαλίες στη γη έχουν προφανή προέλευση: Η ανωμαλία Κουρσκ στη μακρινή δυτική Ρωσία είναι σαφώς το αποτέλεσμα της εναπόθεσης
σιδήρου. Δεν είναι όπως η ανωμαλία του Μπανγκί . Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια από Γάλλους χαρτογράφους, και συνεχίζει να προβληματίζει τους επιστήμονες.


Ο σίδηρος είναι συνήθως η εξήγηση για την τεράστια θετική ανωμαλία, λέει ο Τέιλορ, και μια θεωρία εξηγεί την ανωμαλία του Μπανγκί , προτείνοντας ότι ο ένοχος είναι μία μεγάλη, πυκνή ανάβλυση μαγνητικού υλικού, πιθανώς πλούσιου σε σιδήρου, από το μανδύα της γης, λίγα χιλιόμετρα κάτω από τον επιφάνεια.


Όμως, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει επίσης μια πολύ αρνητική βαρυτική ανωμαλία - τα πράγματα ζυγίζουν λιγότερο εκεί - γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα κάθεται πάνω σε βράχο λιγότερο πυκνό παρά σε μια τεράστια ανάβλυση του μανδύα.


Το 1991, οι Taylor, RW Girdler και JJ Frawley επεσήμαναν χαρακτηριστικά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας που υπαινίσσονταν μια άλλη προέλευση, και που είχαν προταθεί για πρώτη φορά το 1976. Βρήκαν ότι η επιφάνεια της χώρας έμοιαζε με ένα τεράστιο, ρηχό κρατήρα, με μια κυκλική στεφάνη, που χαρτογράφησαν πάνω στην περιοχή, με παράξενο μαγνητισμό και βαρύτητα.





Το κέντρο του ματιού του Ταύρου, λέει ο Τέιλορ, μπορεί να είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες, ακόμα ορατές προσκρούσεις, μετεωριτών στην επιφάνεια της γης, πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν. «Όταν οι μετεωρίτες χτυπήσουν τη γη, δημιουργούν έναν κρατήρα και μια ''στεφάνη''», λέει. Και σε αυτό το μέγεθος, αυτή είναι η "μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη γνωστή πρόσκρουση, κατά την κλίμακα μεγέθους.


" Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ένας τεράστιος μετεωρίτης θα είχε χτυπήσει, θερμαίνοντας την περιοχή της πρόσκρουσης, κάνοντας το σίδερο εκεί περισσότερο μαγνητικό, και αφήνοντας ένα μεγάλο σημάδι στη γη που δεν έχει εξαφανιστεί μετά από ένα δισεκατομμύριο ή περισσότερα χρόνια διάβρωσης.


«Κάθε στερεό σώμα στο ηλιακό σύστημα - κάθε φεγγάρι, κάθε πλανήτης, ακόμα και οι κομήτες - καλύπτονται από τις επιπτώσεις των προσκρούσεων, εκτός από τη γη ", λέει ο Τέιλορ. Αυτό συμβαίνει επειδή η γη έχει νερό και ενεργό ατμόσφαιρα που τελικά ξεπλένει τις αποδείξεις. «Είναι σαν να έχουν σβηστεί."


Ως αποτέλεσμα, οι γεωλόγοι τείνουν στην υπόθεση ότι πολλά γεωλογικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν είναι προφανώς κρατήρες, είναι, στην πραγματικότητα, περιοχές αρχαίων προσκρούσεων. "Έχουμε αργήσει να αναγνωρίσουμε τον αριθμό των κρατήρων στη γη», λέει ο Raymond Jeanloz, ένας πλανητικός γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.


"Έχουμε μάλλον αγνοήσει μερικές δεκάδες." Ο Jeanloz επισημαίνει ότι η πιο διάσημη τέτοια περιοχή, η περιοχή Chicxulub στη χερσόνησο του Γιουκατάν, βρέθηκε και διερευνήθηκε μόνο τα τελευταία 35 χρόνια περίπου. Πλέον θεωρείται ότι η πρόσκρουση είναι αυτή που σκότωσε τους δεινόσαυρους. Ο Jeanloz κατατάσσει την υπόθεση του μετεωρίτη του Μπανγκί ως «ενδιαφέρουσα, αλλά αναπόδεικτη."


Μόνο μια χούφτα γεωφυσικών έχουν εξετάσει την ανωμαλία Μπανγκί με κάθε λεπτομέρεια, και όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την προώθηση της υπόθεσης.


Μία υπόδειξη, οι υποστηρικτές πιστεύουν, ότι μπορεί να είναι η αιτία για μία από τις λίγες εξαγωγές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας . Η χώρα έχει μια μικρή βιομηχανία διαμαντιών - το συνολικό ετήσιο προϊόν της θα μπορούσε να χωρέσει σε μία μόνο βαλίτσα.


Αλλά εκτός από πολύτιμους λίθους, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ιδιόμορφο είδος βιομηχανικών διαμαντιών. Ο Taylor και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι τόσο η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όσο και η Bahia στη Βραζιλία - περιοχές που κάποτε ήταν κοντά η μία στην άλλη, πριν οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίσουν τις ηπείρους στις σημερινές θέσεις τους - παράγουν "carbonados."


Τα περισσότερα άλλα διαμάντια βρίσκονται σε αγωγούς ενός βράχου που ονομάζεται κιμπερλίτης. Αλλά τα carbonados φαίνεται να είναι διάσπαρτα, και τώρα ο Taylor και άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι τα υπολείμματα ενός μετεωρίτη που ως επί το πλείστον ήταν από διαμάντι. Τα carbonados θα μπορούσαν, λέει ο Τέιλορ, να είναι μέρος του "πιτσιλίσματος" της πρόσκρουσης.


Ο απλούστερος τρόπος για να ελεγχθεί αυτή η υπόθεση θα ήταν να γίνει ένα κυνήγι βράχων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο Taylor θέλει να επισκεφθεί τις περιοχές που μοιάζουν με το χείλος ενός κρατήρα, και να μελετήσει τα σημάδια που παραμόρφωσαν τους βράχους κατά την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη. "Αυτό θα είναι ότι πρέπει. "Αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να περιμένουμε.


Η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ μια εύκολη χώρα για να διεξαχθεί έρευνα σε αυτήν - έχει λίγους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και δεν έχει προγραμματισμένες εγχώριες εμπορικές πτήσεις. Τώρα, ο πόλεμος έχει κάνει την έρευνα σχεδόν αδιανόητη.


«Είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε εκεί και να κάνουμε σωστή δουλειά», λέει ο Τέιλορ. Ακόμη και αν ο Taylor φτάσει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, θα πρέπει να εξετάσει την πιο ανεξιχνίαστη από όλες τις γεωλογικές υποθέσεις.


Πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια έχουν περάσει από την πρόσκρουση που πιστεύει ότι συνέβη. Και εμείς απλά έχουμε πολύ μικρή ιδέα για το πως ένας τεράστιος κρατήρας μετεωρίτη μοιάζει ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το γεγονός. "Τι ψάχνετε, όταν ψάχνετε για αρχαίες προσκρούσεις;" ο Taylor ρωτά. «Εμείς πραγματικά δεν ξέρουμε."


sott


Απόδοση Κειμένου dorieas


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου