Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Παγκόσμιος συναγερμός- H B.Κορέα εκτόξευσε πυρηνικό βαλλιστικό πύραυλο – Βεληνεκές έως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη




Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου, δοκίμασε επιτυχώς η Βόρεια Κορέα», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση .

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή. Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση. Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του, διευκρινίστηκε.

Την νέα δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που κατέληξε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καταδίκασε έντονα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απαίτησε η Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες».



«Θα το τακτοποιήσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν , ενώ σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ είναι μια απαράδεκτη παραβίαση των υποχρεώσεών της

Την ανάγκη η Πιονγκγιάνγκ να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του. «Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
ΑΠΕ – ΜΠE – AFP-Reuters




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου