Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Πόσο πιθανό είναι να ζούμε τελικά μέσα στο Μάτριξ;



Ξέρω, είδες τον τίτλο που γράφει ζούμε σε matrix και σκέφτεσαι πως είμαι ένας ακόμη συνωμοσιολόγος που θέλει να μιλήσει για το πόσο φυλακισμένοι είμαστε σε μία ψεύτικη πραγματικότητα.Μην σταματήσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο όμως. Ας δούμε πρώτα μαζί κάποια ρεαλιστικά στοιχεία σχετικά με το πως διαμορφώνεται η πραγματικότητά μας γιατί νομίζω πως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει ήδη, ή τι πρόκειται να συμβεί στην καθημερινότητά μας στο άμεσο μέλλον.



Πρώτα από όλα, από τότε που βγήκε το θρυλικό matrix, αρκετός κόσμος έχει αναρωτηθεί αν ζούμε όντως σε μία ψεύτικη πραγματικότητα όπου ελεγχόμαστε ολοκληρωτικά. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα ναι η όχι. Όμως αν αναλύσουμε κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες, τότε ίσως μετά το τέλος του βίντεο να θεωρήσεις πως η πιθανότητα να ζούμε σε ένα matrix δεν είναι και τόσο παράλογη! Πριν προχωρήσω παρακάτω, να αναφέρω πως θα μιλήσω για κάθε λεπτομέρεια συνοπτικά, αφού κάθε ένα από τα στοιχεία χρειάζεται ξεχωριστό άρθρο για να αναλυθεί σε βάθος.

Simulation Hypothesis.


Για όσους δεν γνωρίζουν, υπάρχει μία θεωρία που ονομάζεται Simulation Hypothesis. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει πως δεν ζούμε σε ένα πραγματικό κόσμο, αλλά σε μία προσωμοίωσή του. Όπως ακριβώς στο matrix δηλαδή. Μάλιστα αρκετοί σοβαροί άνθρωποι υποστηρίζουν πως αυτό είναι αλήθεια, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, Elon Musk. Πέρισυ μάλιστα είχε δημοσιευθεί μία έκθεση από την Merrill Lynch στην οποία η γνωστή εταιρεία διαχείρισης πλούτου παρουσίαζε την άποψη ότι το περιβόητο «Μάτριξ» της γνωστής διάσημης κινηματογραφικής τριλογίας έχει πολλές πιθανότητες να συμβαίνει στα αλήθεια και ότι όλοι μας έχουμε 20-50% να ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση ενώ ανέφερε πως «πολλοί επιστήμονες, φιλόσοφοι και ηγέτες του κόσμου των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι υπάρχουν 20-50% πιθανότητες οι άνθρωποι να ζουν ήδη σε έναν εικονικό κόσμο προσομοίωσης, ο οποίος ελέγχεται από υπολογιστές». ! Την έκθεση μάλιστα δημοσίευσε το Bysiness Insider!! Ας υποθέσουμε πως η θεωρία της προσομοίωσης είναι υπερβολική.Αν δούμε την τωρινή πραγματικότητα, θα διαπιστώσουμε πως σιγά σιγά εισχωρούμε κατά κάποιο τρόπο ολοένα και περισσότερο σε μία ψεύτικη πραγματικότητα. Ο Εθισμός στα σύγχρονα smartphone,είναι μία απόδειξη πως ο άνθρωπος απομακρύνεται έστω και για λίγο από αυτό που αποκαλούμε φυσική πραγματικότητα. Στην εποχή που ζούμε η επικοινωνία αλλάζει και πραγματοποιείται μέσα από ένα εικονικό περιβάλλον, ακόμα και τις ώρες που βρισκόμαστε έξω με την παρέα μας.

H 4η Βιομηχανική Επανάσταση


Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση σταδιακά θα αλλάξει ολοκληρωτικά την ανθρωπότητα. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σε κάποιο Οικονομικό Φόρουμ από αυτά που πραγματοποιούνται ετησίως, αναφέρθηκε πως οι άνθρωποι σύντομα θα ενσωματώσουν τόσο πολύ την τεχνολογία, ακόμα και στο ίδιο τους το σώμα, που στο τέλος δεν θα μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι φυσικό, και τί κατασκεύασμα της τεχνολογίας.Αυτή η έννοια ενισχύεται από το ρεύμα του Τρανσχιουμανισμού, που ενσωματώνει την τεχνολογία ώστε να ισχυροποιήσει το σώμα τόσο πολύ, ώστε οι λάτρεις αυτής της πιθανότητας θεωρούν πως τελικά θα είμαστε μελλοντικά ένας συνδυασμός ανθρώπων και ρομπότ. Για να συμβεί όμως αυτό, για να μπορέσουν να μας κάνουν να συνδέσουμε όλα αυτά τα τεχνητά χαρακτηριστικά, ήδη ζούμε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου τα πάντα παρακολουθούνται, και με την δική μας συγκατάθεση καταγράφουμε στο διαδίκτυο άπειρες πληροφορίες για την ζωή και τον εαυτό μας. Στόχος της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, είναι να παραμείνουν για πάντα συνδεδεμένοι οι άνθρωποι σε αυτό το δίκτυο, και θα εξαρτώνται πλήρως από την τεχνολογία. Αυτό το δίκτυο αν δεν λειτουργεί ήδη σαν το Matrix, σύντομα θα κάνει την πραγματικότητα των ανθρώπων τελείως διαφορετική σε σχέση με το πως την γνωρίζαμε πριν μερικά χρόνια.

Το παγκόσμιο Μυαλό, Εικονική & Επαυξημένη Πραγματικότητα


Σου φαίνονται τρελά όσα ακούς μέχρι τώρα; Η αλήθεια είναι πως ισχύουν και με το παραπάνω. Τι θα πεις όμως αν μάθεις πως οι Πολυεθνικές των Τηλεπικοινωνιών ξοδεύουν δις για να δημιουργήσουν ένα “Παγκόσμιο μυαλό”, που θα αποτελείται από τα στοιχεία που έχουμε δώσει όλοι εμείς στο Διαδίκτυο; Τα κινητά μας θα παίξουν ένα τεράστιο ρόλο στη συλλογή αυτών των πληροφοριών, ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει ακόμα και τα “έξυπνα tattoo” που θα συνδέονται απευθείας με την πηγή αυτού του “Matrix”. Μάλιστα σύντομα, όλες οι σκέψεις μας θα ελέγχονται, αφού εταιρείες όπως το Facebook αναπτύσσουν τεχνολογίες ώστε ο χρήστης να συνδέεται στην πλατφόρμα μόνο με την σκέψη του. Σε αυτό το ενδεχόμενο βέβαια κάθε σκέψη θα μπορεί να διαβάζεται. Μέσα από αυτή την διαδικασία, ψεύτικες σκέψεις ίσως να εντυπώνονται στο τσιπ που θα βρίσκεται εγκατεστημένο μέσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου.




Μία άλλη λεπτομέρεια που αποκαλύπτει περισσότερο το matrix στο οποίο θα ζούμε όλοι σε κάποια χρόνια, είναι η ανάπτυξη της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας. Πριν συνεχίσω, θέλω να επισημάνω πως αρκετές από αυτές τις τεχνολογίες εννοείται πως έχουν και τη θετική πλευρά τους, όπως κάθε τι που ανακαλύπτεται από τον άνθρωπο. Αυτό που έχει σημασία, είναι ο τρόπος που θα διαχειριστούμε τις καινοτομίες και τις ανακαλύψεις. Και αφού όπως έχουμε ήδη μάλλον διαπιστώσει ο κόσμος μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αφού γνωρίζουμε ήδη πως ελεγχόμαστε από παντού, από κλειστά σύνορα,το φόβο της τρομοκρατίας, τον έλεγχο των δεδομένων μας και άλλα, τότε μπορούμε να φανταστούμε πως μάλλον αυτές οι ανακαλύψεις δεν θα χρησιμοποιηθούν τόσο πολύ προς όφελος της ανθρωπότητας, όσο για τον απόλυτο έλεγχό της. Όσο περισσότερο αναπτύσεται η Εικονική πραγματικότητα, αλλά και η επαυξημένη πραγματικότητα, τόσο θα εγκλωβιζόμαστε μέσα της, που θα φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι πια αληθινό και τι όχι. Το χειρότερο είναι πως αυτή η “εικονική πραγματικότητα” ίσως μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα αποφασίζει αν είμαστε ικανοί να ζήσουμε όπως θα θέλαμε, αν θα εργαστούμε σε μία δουλειά κ.ο.κ

Όσα είδαμε σε αυτό το άρθρο είναι μονάχα μερικά στοιχεία που υποδεικνύουν πως ζούμε σε μία κατασκευασμένη πραγματικότητα, σε ένα matrix που συνεχώς χτίζεται και εξελλίσεται για να μας αλλάξει, να μας ελέγξει, να μας φυλακίσει. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, πιστεύω πως όχι τόσο μακρυά στο μέλλον, ο άνθρωπος θα εξαρτάται πλήρως από αυτή την πραγματικότητα που άλλοι έφτιαξαν για εμάς. Αυτό που θέλω να ακουσω όμως είναι η δική σας άποψη για όσα συζητήσαμε σήμερα. Η αν έχετε κάποια άλλα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ή να απορρίπτουν πως ζούμε σε matrix, θα χαρώ να μου τα γράψετε στα σχόλια από κάτω. Όπως και να μου πείτε, αν αυτές οι ενδείξεις είναι ικανές να δείξουν στον κόσμο που δεν γνωρίζει πως τελικά θα καταλήξουμε να ζούμε μέσα στο matrix.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου