Ήταν γνωστό ως Υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, Υπερικός ή Βάλσαμο και στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John’s wort. Τα φύλλα αυτού του φυτού είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί. Τα πέταλα, συνήθως κίτρινα-πορτοκαλί.
Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γίνονταν από τα σπαθιά, για αυτό κι η ονομασία του σπαθόχορτο.
Το Βαλσαμέλαιο είναι επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες είτε σαν λάδι είτε σαν λοσιόν. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, μωλώπων, κιρσών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στις καλλυντικές κρέμες λόγω των ιδιοτήτων του.
Υλικά
100 ml Ελαιόλαδο
Βαλσαμόχορτο
Βιταμίνη Ε
Παρασκευή
Πλένετε το βότανο και το αφήνετε να στεγνώσει πάνω σε μια πετσέτα, που ανανεώνετε κατά τακτά διαστήματα ώστε να στεγνώσει πιο γρήγορα.
Αποστειρώστε με οινόπνευμα ένα βάζο και γεμίστε το μέχρι την μέση περίπου με τα άνθη του φυτού (αν είναι δυνατόν φρεσκοκομμένο).
Προσθέστε αγνό ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ΒΙΟ, καλύπτοντας το φυτό.
Αφήστε το σε φωτεινό μέρος για 50 – 60 ημέρες, μετά σουρώστε το με ένα τούλι ή γάζα, προσθέστε 2 κάψουλες βιταμίνη Ε και φυλάξτε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος για 6 μήνες και για 1 χρόνο στο ψυγείο.
Υπάρχουν δυο τρόποι για να φτιάξετε το βαλσαμέλαιο
Βάλετε το στον ήλιο για 50 – 60 μέρες. Αν το βάλετε σε εξωτερικό χώρο, καλό είναι το βράδυ να το βάζετε στο σπίτι. Επίσης να θυμόσαστε να το ανακινείτε τακτικά. Το λάδι θα πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα.
Βάζετε το βάζο με τα υλικά σε μπεν μαρί και χαμηλή θερμοκρασία (70 βαθμούς Κελσίου) και αφήστε το τουλάχιστον για 3 ώρες.
Σουρώστε το λάδι με ένα τούλι ή γάζα, προσθέστε 2 κάψουλες βιταμίνη Ε και φυλάξτε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος για 6 μήνες και για 1 χρόνο στο ψυγείο.
Προσοχή!!!
Σε ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση-φωτοευαισθησίας και φωτο-δερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς. Δεν πρέπει μετά τη χρήση του να ακολουθεί έκθεση στο φως.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου