Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Σεισμός 5,2R στην Ηλεία Σεισμός 5,2R στην Ηλεία



Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20.55 το βράδυ της Δευτέρας στον νομό Ηλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ. με το επίκεντρο να βρίσκεται 183 χλμ δυτικά, νοτιoδυτικά της Αθήνας και 24 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου.

Από τη δόνηση ταρακουνήθηκε η δυτική Πελοπόννησος, ενώ έγινε αισθητή στην Πάτρα και τη Ζάκυνθο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.


Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε πως η σεισμική ακολουθία παρακολουθείται από τους επιστήμονες, καθώς ο σεισμός έγινε σε περιοχή με βεβαρυμένο ιστορικό.

H δήλωση του Άκη Τσελέντη στην εφημερίδα μας:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Άκη Τσελέντη  



Επικοινωνήσαμε και με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος τόνισε ότι: «Παρακολουθούμε με προσοχή τη σεισμική ακολουθία και την εξέλιξη του φαινομένου με ενόργανες μετρήσεις» και συμπλήρωσε: «Ο σεισμός έγινε σε χερσαία περιοχή, πρέπει να μελετήσουμε την ακολουθία».




Περίπου 11 λεπτά μετά τον σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν νέες δονήσεις μεγέθους 3,1R, 2,1R στην ίδια περιοχή.





Τι λένε οι τοπικές Αρχές στο zougla.gr

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Παράλληλα επεσήμανε πως είναι σε συνεχή επαφή με την Πολιτική Προστασία αλλά και την Αστυνομία προκειμένου να ελεγχτούν οι περιοχές και γύρω από τον Πύργο.

Πρόβλημα σε κατοικίες φαίνεται να υπάρχει σε οικισμούς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκη Μπουλούκο, ο οποίος μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε πως έχει στείλει τα συνεργεία του δήμου για έλεγχο σε σπίτια διότι υπήρχαν τηλέφωνα για ζημιές σε οικίες με ηλικιωμένους. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται ακόμα μέχρι να διαπιστώσουν από κοντά οι Αρχές τι έχει συμβεί.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με δημάρχους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να δούμε αν υπάρχουν σοβαρές ζημιές», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ στο νοσοκομείο των Κρεστένων έσπασαν σωλήνες στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το υπόγειο.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πύργου - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το πρωί της Τρίτης θα αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία στους δήμους Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως.

Κλιμάκια μηχανικών αναμένεται να επισκεφθούν κοινότητες των δύο προαναφερόμενων δήμων, για να κάνουν ελέγχους σε σπίτια και δημόσια κτίρια.



Φωτογραφία από την περιοχή της Ανδρίτσαινας-Αντικείμενα έπεσαν από τα ράφια, πηγή: ilialive



Δείτε πως κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που βρίσκεται στον Ρίολο της Αχαΐας:



Δείτε πως κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που βρίσκεται στα Καλάβρυτα:






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου