Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ηλεκτρο-βελονισμός



Ο ηλεκροβελονισμός είναι μια τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλή τάση, με σκοπό μια επιπλέον διέγερση κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι ηλεκτροδιέγερσης που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία, μία από τις πιο κοινές είναι τα TENS (διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση) όπου αντί για βελόνες, γίνεται χρήση αυτοκόλλητων αγώγιμων πλακών επί του δέρματος.
Ο ηλεκροβελονισμός αναπτύχθηκε στην Κίνα περίπου από το 1934, και χρησιμοποιείται σήμερα, συχνά, ως μέθοδος υποκατάστασης του χειρισμού των βελονών, παρέχοντας μια ισχυρή και συνεχή διέγερση, όταν η περίπτωση το απαιτεί, για παράδειγμα, στο χρόνιο πόνο, σε σπασμούς, σε νευραλγία ή παράλυση.


Η χρήση της ηλεκτρικής διέγερσης, δεν αντικαθιστά το "Deqi".

Το deqi είναι ένα προσωπικό αίσθημα που γίνεται αισθητό από τον ασθενή μετά από την τοποθέτηση της βελόνας και τον σωστό χειρισμό της.

Αυτήν την αίσθηση ορισμένοι περιγράφουν ως θερμότητα, ή μούδιασμα. Δεν είναι πρέπει να συγχέεται με τον αίσθημα που δημιουργεί η βελόνα κατά την τοποθέτηση της. Εχει αποδειχθεί ότι η τεχνική αυτή είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική όταν με την εισαγωγή της βελόνας δεν γίνεται αισθητό από τον ασθενή το deqi, ακόμη και αν χρειάζεται να αυξήσουμε την ένταση στην ηλεκτρική διέγερση.


Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια τεχνική διέγερσης των υποδοχέων των νεύρων, η οποία στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει ενδογενή παραγωγή νευροδιαβιβαστών κ.λπ.
Το σώμα μας αποτελείται από κύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από μόρια και άτομα, που όπως προκύπτει από την μοντέρνα φυσική (που πλέον δεν τα θεωρεί ως σωματίδια αλλά ως κύματα και ηλεκτρικά πεδία) εκπέμπουν και να λαμβάνουν φως και ενέργεια.


ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ο ηλεκροβελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί κυρίως στην αντιμετώπιση του οξέως και χρόνιου πόνου όπως:

οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, οστεοπόρωση, ημιπληγία, πώρωση (επούλωση) καταγμάτων, γοναλγίες, κακώσεις ποδοκνημικής, ημικρανίες, μυϊκούς σπασμούς.
Στην ιατρική αισθητική: θεραπεία παχυσαρκίας, ρυτίδων και λιπόλυσης.

Στους εθισμούς: κάπνισμα αλκοολισμός.

Στην φυσική τόνωση αθλητών.


Η χρήση του ηλεκτροβελονισμού απαγορεύεται στην:
εγκυμοσύνη,
σοβαρού βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια,
έμφραγμα μυοκαρδίου,
αρρυθμίες,
στους ασθενείς που φέρουν βηματοδότη / ακουστικά βαρηκοΐας / υλικά οστεοσύνθεσης,
σε περιοχές του δέρματος που παρουσιάζουν φλεγμονή,
στην οξεία φάση λοιμωδών νοσημάτων,
σε επώδυνα σύνδρομα: νευραλγία τριδύμου ή μεθερπητική νευραλγία.



Απαγορεύεται η χρήση συσκευών βελονισμού συνεχούς ρεύματος λόγω του κινδύνου ηλεκτρόλυσης των βελονών και πρόκλησης εγκαύματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου