της Μαρίνας Νικολάκη
Συγκλονισμένος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα, μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του «πατριάρχη» της μεγάλης εταιρίας πετρελαιοειδών, Jetoil, Κυριακό Μαμιδάκη, ηλικίας 84 ετών. Τον πρόεδρο της Mamidoil Jetoil, βρήκε νεκρό μέσα στο σπίτι του στον Διόνυσο Αττικής λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, ο γαμπρός του.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρέθηκε όπλο δίπλα του ενώ ο ίδιος φέρει ένα και μοναδικό τραύμα στο κεφάλι. Οι πρώτες ενδείξεις ο 84χρονος αυτοπυροβολήθηκε. Στο σημείο βρίσκεται η Ασφάλεια.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη είναι η είδηση που ακούστηκε σαν «κανονιά» στην επιχερηματική Ελλάδα, ότι η Mamidoil-Jetoil, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης, προσέφυγε στο άρθρο 99.
Τα χρέη της εταιρείας ανέρχονται σε 340 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ιστορία 40 ετών στην ελληνική και βαλκανική αγορά.
Η Mamidoil Jetoil ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη, με σκοπό την αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια..
Στην αγορά εδώ και καιρό ήταν γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό, του 2014 η εταιρεία παρουσιάζει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 320 εκατ. ευρώ ενώ το προσωπικό που απασχολεί φτάνει τα 200 άτομα.
Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης
Γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.
Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.
Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL
Το "κανόνι" της Jetoil
H εταιρεία Mamidoil, συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη, κατέθεσε αίτημα προστασίας από τους πιστωτές, σύμφωνα με το πτωχευτικό κώδικα. Το αίτημα κατατέθηκε στις 9 Ιουνίου στο Πρωτοδικείο Πειραιά και την επόμενη ημέρα εγκρίθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής και η εταιρεία θα λάβει προστασία, μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως εξυγίανσης και ένταξης στο άρθρο 99.
Η δικάσιμος έχει ορισθεί για την 1η Νοεμβρίου το 2016 ενώ τα συνολικά χρέη ανέρχονται στα 340 εκατ. ευρώ περίπου.
Από το 2014, σύμφωνα με τον ισολογισμό της Mamidoil υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ομολογιακό δάνειο 107 εκατ. ευρώ για το οποίο η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει σε ρύθμιση ή συμφωνία αναχρηματοδότησης.
Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, μετά από άγονες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, η εταιρεία ξεκίνησε τις διαδικασίες για να προστατευθεί από τους πιστωτές, ενώ έληξαν και πολλές εγγυητικές επιστολές.
Προβλήματα με τις τράπεζες
Στην αγορά πετρελαιοειδών ήταν γνωστά εδώ και δυο χρόνια τα προβλήματα της "Μαμιδάκης" και σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και ένα χρόνο μεγάλες εταιρείες είχαν περιορίσει τις συναλλαγές με την "Μαμιδάκης".
Επίσης, με βάση τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν κατά 143 εκατ. ευρώ το κυκλοφορούν ενεργητικό για την εταιρεία και 139 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2014, ο συνολικός δανεισμός ήταν 183 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την αγορά οι δανειακές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 220 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα επίσης έχουν ξεκινήσει μια σειρά από νομικές διαδικασίες προκειμένου να προστατευθεί από τους πιστωτές της. Τέλος, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων και οι περισσότεροι έχουν πολλούς μήνες να πληρωθούν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου