Ανήκετε στους chocoholics ή αποφεύγετε τη σοκολάτα ως ανθυγιεινή και θερμιδογόνα; Σας αποκαλύπτουμε την ιστορία της και τη χρησιμότητά της. Απενοχοποιηθείτε και απολαύστε την.
Βελούδινη υφή, πλούσια γεύση, υπέροχο άρωμα. Λιώνει στο στόμα απαλά, γαργαλώντας τους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου. Το οξυγόνο επιταχύνει τη διαδρομή του προς τον εγκέφαλο και εμείς νιώθουμε ευτυχισμένοι! O λόγος για τη σοκολάτα, με τη συχνά παρηγορητική δράση, ως ρόφημα ή κάθε είδους γλυκός... πειρασμός. Σοκολατένιες λιχουδιές στα ράφια των ζαχαροπλαστείων, αχνιστά φλιτζάνια σε κομψά καφέ και προκλητικές πλάκες που ξετυλίγονται αργά-αργά, ώστε να παρατείνεται η απολαυστική γευστική εμπειρία. Το Vita σάς αποκαλύπτει τα μυστικά της σοκολάτας, ανακαλύπτει τις καλύτερες σοκολατένιες γωνιές και σας προσκαλεί στα πιο ζεστά, παρεΐστικα στέκια.
Η «τροφή των Θεών» σε περιπέτειες
Η σοκολάτα παρασκευάζεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου, του οποίου η λατινική ονομασία Theobroma cacao σημαίνει «τροφή των Θεών»! Oι Μάγια είναι ο πρώτος λαός που χρησιμοποίησε το κακαόδεντρο, ενώ στην εποχή των Αζτέκων οι κόκκοι του κακάο, χάρη στη μεγάλη τους αξία, λειτουργούσαν ως «νόμισμα» για την ανταλλαγή προϊόντων. Τότε δεν ήταν γνωστή η σοκολάτα στη σημερινή, στερεή μορφή της, αλλά παρασκεύαζαν ένα είδος ροφήματος από τριμμένους κόκκους κακάο, το αποκαλούμενο Choclatl, στο οποίο απέδιδαν θεραπευτικές ιδιότητες. Oι ισπανοί εξερευνητές έφεραν στην Ευρώπη το κακάο, που κατέκτησε τη βασιλική αυλή της Ισπανίας και διαδόθηκε γρήγορα στα σαλόνια της αριστοκρατίας. Το 16ο αιώνα αποφασίζουν να το συνδυάσουν με ζάχαρη, για να... γλυκάνουν την πικρή του γεύση. Η φήμη του ροφήματος σοκολάτας ως αφροδισιακού μεγαλώνει, με τη λογοτεχνία και την τέχνη να συμβάλλουν στη διάδοσή του. Το 1657 ανοίγει η πρώτη σοκολατερί στο Λονδίνο, ενώ το 1674 ένα παραδοσιακό μαγαζί της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά γλύκισμα σοκολάτας σε στερεά μορφή. Πολύ αργότερα, το 1875, ο Ελβετός Daniel Peter προσθέτει γάλα και δημιουργεί τη σοκολάτα γάλακτος.
Η σοκολάτα σε αριθμούς
Με μακρά παράδοση στον τομέα της σοκολάτας, η Ελβετία είναι φυσικό να κρατάει σταθερά την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας γύρω στα 10 κιλά ετησίως. Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη κατανάλωση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, 2-3 κιλά περίπου. Λόγω του ζεστού κλίματος, ορισμένους μήνες του χρόνου μειώνεται δραστικά η ζήτηση. Πρόσφατα, πάντως, παρατηρείται σημαντική άνοδος.
Πώς παρασκευάζεται;
Oι καρποί μαζεύονται από το κακαόδεντρο, αφήνονται να ωριμάσουν και στη συνέχεια καθαρίζονται, αποφλοιώνονται, αλέθονται και ζυμώνονται. Στον κακαοπολτό που προκύπτει προστίθεται ζάχαρη και βούτυρο κακάο, για να δημιουργηθεί η μαύρη σοκολάτα. Για τη σοκολάτα γάλακτος χρησιμοποιείται επιπλέον και γάλα. Όλες οι εταιρείες ακολουθούν τον ίδιο τρόπο παραγωγής, αλλά κάθε βιομηχανία χρησιμοποιεί διάφορες ποικιλίες κακάο σε διαφορετικές αναλογίες, γι’ αυτό συνήθως οι σοκολάτες της ίδιας κατηγορίας δεν έχουν την ίδια γεύση.
Τονωθείτε στο λεπτό
Ένα κομμάτι σοκολάτας αρκεί για να τονώσει τον οργανισμό, χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχει, ενώ το λίπος της δημιουργεί αίσθηση άμεσου κορεσμού. O σίδηρος -απελευθερώνεται μόλις η σοκολάτα λιώσει στο στόμα- βοηθάει στην ταχύτερη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, και έτσι νιώθουμε πνευματική εγρήγορση.
Θεραπευτείτε... γευστικά
Oι θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας είναι γνωστές ήδη από την εποχή των Αζτέκων. Έρευνες αποδεικνύουν ότι συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μαύρη σοκολάτα, μάλιστα, χάρη στη μεγάλη της περιεκτικότητα σε κακάο, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η σοκολάτα συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, των φυσικών δηλαδή οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν τη διάθεση. Πρόσφατη έρευνα για τη μακροβιότητα έδειξε ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές. Η σοκολάτα περιέχει επίσης θεοβρομίνη, ουσία που διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και δρα ως ελαφρύ διουρητικό, ενώ θεωρείται ευεργετική και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή χαλαρώνει το έμβρυο. Όσο για τους ισχυρισμούς που τη συνδέουν με ημικρανίες, προβλήματα ακμής και αλλεργίες, έχουν όλοι πλέον καταρριφθεί.
Ξυπνήστε το ερωτικό σας πάθος!
Η σοκολάτα ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αισθησιασμό. O Καζανόβα, μάλιστα, τη θεωρούσε «ελιξίριο του έρωτα», γι’ αυτό και πριν από τις ερωτικές του περιπτύξεις δεν παρέλειπε να πιει ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα! Παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη φήμη της σοκολάτας ως αφροδισιακού, είναι γεγονός ότι, λόγω της περιεκτικότητάς της σε καφεΐνη, συμβάλλει στην αφύπνιση του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα περιέχει και ένα συστατικό παρεμφερές με την καφεΐνη, που διεγείρει την καρδιά και δίνει ενέργεια.
Τα είδη της σοκολάτας
Για να ονομαστεί ένα προϊόν σοκολάτα, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, πρέπει να περιέχει βούτυρο κακάο, η αναλογία του οποίου διαφέρει ανάλογα με το είδος της σοκολάτας.
Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter): Εκτός από βούτυρο κακάο, περιέχει επιπλέον ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό από 35-40% έως 75% (σπανίως και παραπάνω). Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.
Κουβερτούρα: Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.
Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει, εκτός από βούτυρο κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.
Λευκή σοκολάτα: Στα συστατικά της συγκαταλέγεται η ζάχαρη, πιθανώς γάλα, αλλά όχι κακαόμαζα (γι’ αυτό και συχνά δεν τη θεωρούν είδος σοκολάτας). Στην Ελλάδα, η κατανάλωσή της είναι πολύ περιορισμένη.
Γεμιστή σοκολάτα: Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα), ή γέμιση, όπως πραλίνα (επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα κλπ.
Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.
Στην αγορά υπάρχουν αρκετά προϊόντα «απομίμησης σοκολάτας», τα οποία συνήθως αντικαθιστούν σημαντική ποσότητα του βούτυρου κακάο με φθηνότερα έλαια. Σύμφωνα με το νόμο, οι εταιρείες που παράγουν ανάλογα προϊόντα είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στη συσκευασία τους τη φράση: «Προϊόν απομίμησης σοκολάτας».
Tip: Ένα μικρό, αθώο σοκολατάκι των 10 γρ. δίνει 55 θερμίδες περίπου
Η διατροφική της ταυτότητα ανά 100 γρ.
Μαύρη σοκολάτα Σοκολάτα γάλακτος Λευκή σοκολάτα
Θερμίδες: 502 535 539
Λίπη: 52,3 γρ. 29,7 γρ. 32 γρ.
Χοληστερίνη: 0 23 mg 5 mg
Φυτικές ίνες: 17 γρ. 0 0
Καφεΐνη: 80mg 20mg 0
Ασβέστιο: 101mg 189mg 199 mg
Φώσφορος: 327mg 208mg 176 mg
Η σοκολάτα περιέχει επιπλέον περίπου 50 mg φυτοστερόλες, 9,5 mg ψευδάργυρο και σίδηρο (όχι όμως σε ιδιαίτερα απορροφήσιμη μορφή).
Σημ.: Η κουβερτούρα έχει παρόμοια ανάλυση με αυτήν της μαύρης σοκολάτας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο πακέτο, αφού οι διατροφικές πληροφορίες διαφέρουν ανάλογα με τον κάθε παραγωγό.
Δίκαιη σοκολάτα
Το «Fair Trade» -ή αλλιώς «Δίκαιο Εμπόριο»- είναι η συντονισμένη προσπάθεια πολλών χωρών να πολεμήσουν την εκμετάλλευση ως βάση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Αποδέχεται τους κανόνες του εμπορίου, αλλά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται. Η οργάνωση κλείνει συμφωνίες με συνεταιρισμούς και παραγωγούς χωρών του Τρίτου Κόσμου, οι όροι των οποίων εξασφαλίζουν ότι: ο παραγωγός παίρνει περίπου το 40% της τελικής τιμής του προϊόντος, απαγορεύεται η παιδική εργασία, το ωράριο των εργαζομένων δεν ξεπερνάει αυτό που προβλέπει η νομοθεσία της χώρας τους, έχουν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η τιμή των προϊόντων, παρ’ όλα αυτά, παραμένει ανταγωνιστική, γιατί δεν υπάρχουν μεσολαβητές και κόστος διαφήμισης, ενώ τα καταστήματα «Fair Τrade» είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, οπότε το «επιδιωκόμενο κέρδος» ισοδυναμεί με τα λειτουργικά τους έξοδα. Στα ράφια τους θα βρείτε διάφορα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και κουβερτούρες, κακάο, πουτίγκα και σοκολατάκια, όλα βιολογικά!
info: «Fair Trade» Hellas, Αθήνα: Νίκης 30, τηλ.: 210-36.14.070, Θεσσαλονίκη: Βύρωνος 6, πλ. Ναυαρίνου, τηλ.: 2310-241.648, site: www.fairtrade.gr
Η σοκολάτα στο πιάτο σας
Ρόφημα σοκολάτα
ΥΛΙΚΑ για 4 ποτήρια
• 70 γρ. bitter σοκολάτα (με πάνω από 50% κακάο)
• 1/2 κιλό γάλα φρέσκο (πλήρες ή χαμηλών λιπαρών)
• 3-4 τριχίδια σαφράν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ανακατεύοντας απαλά. Ταυτόχρονα, ζεσταίνετε το γάλα, στο οποίο έχετε προσθέσει το σαφράν. Κατεβάζετε τη σοκολάτα από τη φωτιά και προσθέτετε αργά-αργά το γάλα, ανακατεύοντας συγχρόνως. Αν θέλετε, προσθέτετε στο ρόφημα λίγη ζάχαρη.
Μους σοκολάτα
ΥΛΙΚΑ για 5-6 ατομα
• 1/2 κιλό σοκολάτα bitter (με 55% κακάο)
• 50 γρ. γάλα φρέσκο (πλήρες)
• 150 γρ. κρέμα γάλακτος
• 1 αστεροειδή γλυκάνισο (μπαχαρικό με έντονη γεύση κανέλας και γλυκάνισου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (τοποθετείτε τη σοκολάτα μαζί με γάλα, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και το βάζετε μέσα σε νερό που βράζει), ενώ ταυτόχρονα χτυπάτε την κρέμα γάλακτος για να φτιάξετε σαντιγί. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, την κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε πρώτα το γάλα, στη συνέχεια τη σαντιγί με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα, το οποίο πρέπει να μείνει στο ψυγείο 3-4 ώρες.
Μπιφτέκι με σάλτσα σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ για 3-4 ατομα
• 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
• 1 κρόκο αυγού
• 60 γρ. κέτσαπ
• Γαλέτα
• Πάπρικα
• Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα:
• 150 ml ζωμό κρέατος
• 40 γρ. σοκολάτα bitter (με 55% κακάο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε λεκάνη, ανακατεύετε τα υλικά και πλάθετε μεγάλα μπιφτέκια, τα οποία ψήνετε στο γκριλ, στους 170ο C, για 30' περίπου. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφού την κατεβάσετε από τη φωτιά, ρίχνετε σιγά-σιγά το ζωμό κρέατος, ανακατεύοντας ωσότου «δέσει» το μείγμα. Περιχύνετε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα και σερβίρετε.
Tips:
• Βάλτε το μείγμα σοκολάτας που θα φτιάξετε σε βαζάκι ερμητικά κλειστό και αποθηκεύστε το στο ψυγείο για να μη χάνει το άρωμά του.
• Προτιμήστε φρέσκο γάλα, αν σας αρέσει η ελαφριά σοκολάτα. Για πλουσιότερη γεύση, γαρνίρετε τη σοκολάτα ρόφημα με κρέμα γάλακτος ή προσθέστε μία κουταλιά φρέσκια σαντιγί. Για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση, προσθέστε λίγες σταγόνες αλκοόλ.
Τα καλύτερα στέκια
Στην Αθήνα
«Ποδήλατο», Θεμιστοκλέους 48, Εξάρχεια, τηλ.: 210-33.03.430. Απολαύστε πλούσια, παχύρρευστη σοκολάτα σε ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια των Αθηναίων. Oχτώ ξεχωριστά αρωματισμένα μείγματα σάς περιμένουν, ενώ ιδανικός είναι ο συνδυασμός σοκολάτας και πορτοκαλιού - μην παραλείψετε όμως να δοκιμάσετε και τη γεύση φουντούκι.
«Petite Fleur», Oμήρου 44, Κολωνάκι, τηλ.: 210-36.13.169, πλ. Αγ. Νικολάου 2, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-68.14.825 . Πάρτε μια γεύση από Παρίσι μπαίνοντας στο μικροσκοπικό μαγαζί με τη φημισμένη σοκολάτα.
Παρασκευάζεται αποκλειστικά με κουβερτούρα Valrhona (από τις καλύτερες της αγοράς) και φρέσκο βιολογικό γάλα και σερβίρεται σε φλιτζάνι τεράστιων διαστάσεων. Δοκιμάστε τη σοκολάτα με ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι και μπράντι, ενώ, αν είστε τολμηροί, μαύρο πιπέρι, κανέλα και καυτερές πιπεριές!
«Πάμε για άλλα», Μαυρομιχάλη 99 και Ισαύρων, Εξάρχεια, τηλ.: 210-36.25.060. Νέος χώρος, ιδανικός για να απολαύσετε ρόφημα ζεστής σοκολάτας παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Η επιλογή μεταξύ 16 διαφορετικών γεύσεων, όπως πικραμύγδαλο, πανακότα, κάστανο, μήλο με κανέλα, και 7-8 σιροπιών δεν είναι εύκολη υπόθεση! Θα χάσετε αν δεν δοκιμάσετε φοντί σοκολάτας, βουτώντας μέσα φρούτα εποχής ή μπισκοτάκια από μαρέγκα.
«Rezin», Εμ. Μπενάκη 53 και Τζαβέλλα, Εξάρχεια, τηλ.: 210-38.46.385, site: www.rezin.gr. Κλασικό φοιτητικό στέκι με ροκ υπόκρουση και υπέροχο πατάρι, φημισμένο για την ιδιαίτερη σοκολάτα του. Απολαύστε τη σε extra large κούπα δίχως γάλα, ζάχαρη και σκόνη κακάο. Το ρόφημα φτιάχνεται από πλάκες σοκολάτας που ο ιδιοκτήτης παραγγέλνει από το εξωτερικό. Το μυστικό; O συνδυασμός σοκολάτας υγείας και γάλακτος στην κατάλληλη δοσολογία.
«Όνειρο», Δροσίνη και Κυριακού 17, Κηφισιά, τηλ.: 210-62.30.186. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών -εκείνος ζαχαροπλάστης, εκείνη διακοσμήτρια- ένωσε τις γνώσεις του ώστε να απολαμβάνουν οι θαμώνες ζεστή σοκολάτα και φρέσκα γλυκά στο κέντρο της Κηφισιάς. Η κλασική σοκολάτα φτιάχνεται από σκόνη κακάο και γάλα, αλλά προστίθενται επιπλέον λιωμένα κομμάτια κουβερτούρας, ενώ για την παρασκευή της λευκής χρησιμοποιείται αποκλειστικά πλάκα σοκολάτας.
«Καφέ των αισθήσεων», Κουντουριώτου 164, Πειραιάς, τηλ.: 210-42.20.672 . Μικρός χώρος σε τρία επίπεδα, με ιδιαίτερη διακόσμηση, πάντοτε γεμάτος κόσμο. Κλασικό στέκι της περιοχής, χωμένο σε ένα από τα στενά της αγοράς. Απολαύστε ζεστή σοκολάτα σε ποικιλία γεύσεων.
«Coffee Ave», 2ας Μαΐου 32, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210-93.70.420 . Μοντέρνος, άνετος χώρος, σε νεοϋρκέζικο στυλ, που έχει εξελιχθεί σε κλασικό στέκι. Αν σας αρέσει η ελαφριά σοκολάτα, ζητήστε την «ελληνική» της εκδοχή, ενώ αν την προτιμάτε πηχτή, προτιμήστε την «ιταλική», που τρώγεται... με το κουτάλι!
«Putumayo Cafe», Κ. Παλαιολόγου 17, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210-93.41.282 . Παράρτημα των «Putumayo World Cafe», το ζεστό καφέ-εστιατόριο προσφέρει καταφύγιο στους αθηναίους λάτρεις του έθνικ. Περάστε από τη μονοκατοικία του 1953 και δοκιμάστε τη ζεστή σοκολάτα ρόφημα, απολαμβάνοντας μουσικές από όλο τον κόσμο.
Στη Θεσσαλονίκη
«Art Cafe-Πρώτο πάτωμα», Τσιμισκή 97, τηλ.: 2310-223.351. Νέο καλλιτεχνικό στέκι στο κέντρο της πόλης με πολύ προσεγμένες σοκολάτες. Προσφέρεται με μπισκότα ή χαλβά. Αν μείνετε πολλή ώρα, θα προσφέρουν ξαφνικά κάποιο σπιτικό μεζεδάκι!
«Melia», Μητροπόλεως 70, τηλ.: 2310-222.138 . Απολαύστε εκλεπτυσμένες γεύσεις σοκολάτας σε αριστοκρατικό περιβάλλον. Oι θαμώνες είναι κυρίως γιατροί και δικηγόροι της πόλης που απολαμβάνουν ζεστά ροφήματα και γλυκούς πειρασμούς υπό τους ήχους διακριτικής soul μουσικής.
«Ζώγια - Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια», Θεσσαλονίκη: Αλεξ. Σβώλου 54, τηλ.: 2310-283.138, Κομνηνών 18, 1ος όροφος, τηλ.: 2310-270.190, Ερμού 26, τηλ.: 2310-221.101, Βενιζέλου 1, τηλ.: 2310-282.868, Βόλος: Αντωνοπούλου 41, τηλ.: 24210-30.424. Φημισμένη για το τσάι της, αλλά και για τη γευστική της σοκολάτα, η «Ζώγια» θυμίζει καφέ βιβλιοπωλείο άλλης εποχής. Επιλέξτε μια από τις εκδηλώσεις (βραδιές φλαμένκο, θεατρικές παραστάσεις κλπ.), απολαμβάνοντας το ζεστό σας ρόφημα με μια μικρή λιχουδιά.
«Σαχάρα», Ικτίνου 8, Κέντρο, τηλ.: 2310-237.661
Στον πεζόδρομο της Ικτίνου, ξεχαστείτε για λίγο βουτώντας μπισκοτάκια στο φοντί σοκολάτας διάφορων γεύσεων. Επιλέξτε φουντούκι ή βανίλια και βυθιστείτε στην αξέχαστη γευστική εμπειρία.
Σοκολατένιοι πειρασμοί στην πόλη
• «Le Chocolat», σοκολατερί με γαλλική ατμόσφαιρα και εκπληκτικές σοκολάτες Valrhona (Καραγιώργη Σερβίας 3, Σύνταγμα).
• Πραγματικά... αριστοκρατικά σοκολατάκια, σε περισσότερες από 160 γεύσεις, στο κλασικό «Αριστοκρατικόν» (Καραγεώργη Σερβίας 9, Σύνταγμα, Αργυροπούλου 8, Κηφισιά, Βασ. Γεωργίου 10 και Λαοδίκης, Γλυφάδα).
• Απαράμιλλο προφιτερόλ με λαχταριστή σοκολάτα θα απολαύσετε στον «Ανδριά» (Λ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη, Σεβαστουπόλεως 64, Αμπελόκηποι).
• Εκπληκτικές σοκολάτες, ακριβές αλλά με συνεχώς καινούργιες, ασύγκριτες γεύσεις, σερβίρει το «Irène» (Θησέως 57, Εκάλη, τηλ.: 210-62.29.226).
Για τους... παιχνιδιάρηδες
Με τρία παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη (Προξένου Κορομηλά 3, 2310-277.220, Π.Π. Γερμανού 18, 2310-261.086, Εμπορικό Κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ.: 2310-472.550), αλλά και στην Πάτρα, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στα Ιωάννινα, το«Playhouse» άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και στην Αθήνα (Βαλτετσίου 49, Εξάρχεια), αποκτώντας μερικούς ακόμη φανατικούς θαμώνες. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο χρώματα και φαντασία, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη ζεστή σας σοκολάτα, αφού επιλέξετε ένα από τα επιτραπέζια παιχνίδια που φέρνουν οι ιδιοκτήτες από το Λονδίνο και τη Νυρεμβέργη. Oι υπεύθυνοι θα σας εξηγήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού και θα σας προσφέρουν μαζί με το ρόφημά σας cookies από το ζαχαροπλαστείο «Αγαπητός». Δοκιμάστε τη σοκολάτα Playhouse, με φρέσκο γάλα, σκόνη κακάο, σαντιγί και διπλή δόση σιρόπι σοκολάτας.
Η σοκολάτα στην τέχνη
Γευθείτε τη... σελίδα-σελίδα!
• «Σοκολάτα, ιστορία και ζαχαροπλαστική. 200 υπέροχες σοκολατένιες συνταγές»,εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί.
Ακολουθήστε το μακρύ ταξίδι της σοκολάτας στο χρόνο και απολαύστε τη μέσα από 200 σοκολατένιες συνταγές, που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η χαρά του chocoholic!
• «Καυτή σοκολάτα», της Τζόαν Χάρις, εκδόσεις Ψυχογιός.
Μυθιστόρημα... γευστικό και απολαυστικό, στο οποίο βασίζεται η ταινία Chocolat.
• «Όλο σοκολάτα», εκδόσεις Ι. Σιδέρης.
101 σύγχρονες συνταγές ζαχαροπλαστικής από το γνωστό Στέλιο Παρλιάρο.
Σοκολατένιες ταινίες
• «Chocolat», του Λάσε Χάλστρομ: Η Ζυλιέτ Μπινός και ο Τζόνι Ντεπ ανάμεσα σε σοκολατένιους πειρασμούς, που προκαλούν τους ουρανίσκους ενός ολόκληρου γαλλικού χωριού.
• «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», του Τιμ Μπάρτον: O Τζόνι Ντεπ ως Γουίλι Γουόνκα διευθύνει ένα εργοστάσιο σοκολάτας γεμάτο γεύση και παιδική φαντασία.
Η σοκολάτα πάει μουσείο
Ένας γνήσιος φανατικός του είδους δεν μπορεί παρά να περάσει κάποτε από την Κολωνία, για να κάνει στάση στο Μουσείο Σοκολάτας. Ένα παλιό εργοστάσιο, χτισμένο σε μια λωρίδα γης πάνω στο Ρήνο, αποκαλύπτει στους λάτρεις της σοκολάτας τον τρόπο παρασκευής των διάσημων Lindt. Αν, πάλι, βρεθείτε στη Βαρκελώνη, επισκεφτείτε το Museo de la Xocolata, όπου τα πάντα είναι φτιαγμένα από σοκολάτα!
vita.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου