Οι περισσότερες αρχικές γνώσεις της κινέζικης ιατρικής βασίστηκαν στην παρατήρηση των φυσικών φαινομένων.
Παρατήρησαν ότι η θερμότητα, εξαπλώνεται δυναμικά, σύμφωνα με την φύση της, yang και διαχέεται στην θέση του κρύου, το οποίο έχει ένα χαρακτήρα yin με τάση συρρικνώσης αντίθετης της ζέστης. Το κρύο συρρικνώνεται και παγώνει, δεσμεύει την υγρασία και διακόπτεται η κίνηση του QI με αποτέλεσμα την εμφάνιση του πόνου.
Με τη μέθοδο αυτή διεγείρονται τα σημεία βελονισμού μέσω της εφαρμογής θερμότητας που προέρχεται με το κάψιμο ειδικών φυτικών ουσιών (κυρίως φύλλων του φυτού artemisia Bulgaris) που τοποθετούνται με ειδικούς κώνους σε ορισμένα σημεία βελονισμού.
Η θερμότητα που παράγεται είναι θεραπευτική (στους 40-42 βαθμούς Κελσίου) και όχι βλαπτική (πάνω από 45 βαθμοί Κελσίου).
Με βάση αυτές τις απλές παρατηρήσεις, η κινέζικη ιατρική έχει αποδώσει στη ζέστη της μοξοθεραπείας (jiu) ιδιότητες κίνησης, υποστήριξης και τόνωσης την τρέχουσας και δυναμικής ενέργειας yang, με τάση επιτάχυνσης στους μεσημβρινούς, με αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητα στην διασπορά του κρύου.
Η χρήση της μοξοθεραπείας αντενδείκνυται όταν υπάρχει ζέστη ως παθολογικός παράγοντας ασθένειας, ειδικά αν σχετίζέται με την ανεπάρκεια του yin, επειδή η τεχνική αυτή στοχεύει να μεταδώσει την θερμότητα, με κίνδυνο την αύξηση των επιβλαβών επιπτώσεων των εν λόγω παθογόνων καταστάσεων.
Αν δεν υπάρχει αιτιολογίκος παράγοντας yin τότε η μοξοθεραπεία προσθέτει νέα ενέργεια αμυντικής ενέργειας (yangqi) και γι 'αυτό, ειδικά σε παρατεταμένες θεραπείες ή όταν δεν πρέπει να διεγείρουμε το yang, η χρήση της μόξας συνδέθηκε, ως προληπτικό μέτρο, με την ταυτόχρονη λήψη ένος αφεψήματος ικανού για την μείωση της θερμότητας και την καταστολή του yang του ήπατος. Η δράση της μόξας μεταφέρεται προς κάθε κατεύθυνση, πέρα από το σημείο και τον μεσημβρινό εφαρμογής και για αυτόν τον λόγο, η δυναμική δράση της θερμότητας διευκολύνει την διάδωση της ενέργειας Qi και κατά συνέπεια, του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήται σε όλες τις μορφές πόνου, δεδομένου ότι ο πόνος δημιουργηται από το λιμνάζον Qi και το αίμα.
Τεχνική προσεγγίσης:
Υπάρχει η έμμεση προσεγγίση της μόξας, όπου η πηγή θερμότητας δεν έχει επαφή με το δέρμα στο σημείο που πρέπει να αντιμετωπιστεί και η άμεση, όπου οι μικροι κώνοι αρτεμισίας τοποθετούνται πάνω στα σημεία βελονισμού.
Τεχνική θεραπείας:
Υπάρχουν δύο τεχνικές θεραπείας, η πρώτη ονομάζεται περιστροφική, παρατεταμένη έντονης θερμότητας, εφαρμογή ικανή να γεμίσει το κενό ενέργειας κατάλληλη για χρόνιες ασθένειες οι οποίες προκαλούνται απο την υγρασία και το κρύο και η δεύτερη η οποία ονομάζεται καυτηριασμός σε οξείες παθολογίες όπου το αναμμένο άκρο του πούρου αργά πλησίαζει και απομακρύνεται από το δέρμα, έτσι ώστε ο ασθενής να αισθάνεται άνετα την αίσθηση της ζέστης.
Αυτή χρειάζεται λιγότερο χρόνο συνήθως από 2 έως 5 λεπτά και είναι κατάλληλη για λιγότερο σοβαρές ασθένειες.
Ενδείξεις:
Η μόξα εφαρμόζεται συχνά σε αθλήτες και ηλικιωμένους για ευεξία και ως προληπτικό μέτρο, για την αυξήσουν της δύναμης της αμυντικής
ενέργειας, ιδιαίτερα σε άτομα που αρρωσταίνουν εύκολα.
Γενικότερα, η χρήση της μοξοθεραπεία αυξάνει τη φυσική αντοχή, απομακρύνει την κούραση, και αυξάνει την αντίσταση κατά των παθογόνων μικροοργανισμών.
Η μόξα χρησιμοποιείται κυρίως σε χρόνιες ασθένειες, όπου το Qi καταναλώνεται καιi σε διαταραχές όπου επιδεινώνονται από το κρύο και την υγρασία κυρίως τον χειμώνα, όπως:
- μυϊκές συσπάσεις,
- αδυναμία,
- ημιπληγία,
- πονόδοντος,
- αυχεναλγία,
- οσφυαλγία,
- ισχιαλγία,
- επικονδυλίτιδα,
- αρθρίτιδα,
- ρευματισμοί,
- γενικά πόνοι στις αρθρώσεις,
- αναπνευστικά προβλήματα,
- διαταρεχές πέψης,
- κοιλιακό φούσκωμα,
- διάρροια,
- δυσκοιλιότητα,
- αιμορροΐδες,
- κρύα άκρα,
- διάστρεμμα της ποδοκνημικής αρθρώσεως,
- διαταραχές περιόδου,
- κράμπες της περιόδου,
- ισχιακή προβολή εμβρίου,
- βρεφικοι σπασμοί.
Δράση:
Επανενεργοποιεί την ροή της ενέργειας και του αίματος, και διεγείρει τις ειδικές ιδιότητες των σημείων βελονισμού.
Αντενδείξεις:
Γενικά η μόξα θεραπεία δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις εκτος απο τις παρακάτω καταστάσεις Κατά την έμμηνο ρύση αποφεύγονται τα σημεία που μπορεί να προκαλέσουν μια άφθονη ροή.
Αμέσως μετά τα γεύματα.
Οταν δεν αισθάνεται ο ασθενής την ανάγκη να ζεσταθεί. Μετά την έκθεσή για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο.
Ευαγγελος Μουστακάκης MD, MSc
Ιατρός, Βελονιστής
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου